«

»

BAUMIT: MUREXIN 2007. Produse pentru exigente europene (II). Tehnica montarii placajelor – Fliesenverlegetechnik

Share

In articolul din ultimul numar al revistei pe anul 2006, am prezentat sistemele/produsele Murexin din domeniul tehnicii/tehnologiei constructiilor – Bautechnik, respectiv: aditivi pentru betoane si mortare, hidroizolatii, pardoseli industriale, finisaje epoxidice, reparatii/reabilitari elemente betoane, pe care Baumit Romania, in calitate de unic importator al produselor Murexin, le comercializeaza pe piata din Romania.

Prezentarea continua in acest numar cu sistemele legate de: tehnica montarii placajelor/tehnica placarii – Fliesenverlegetechnik.

 

Intreaba si raspunde pentru a alege bine!

Si in acest domeniu, specialistii firmei Murexin promoveaza insistent ideea de sisteme si produse in sistem – care sa acopere varietatea tot mai mare de situatii care se pot intalni in practica, situatii definite prin raspunsuri la intrebarile simple, de genul:

ce se monteaza? ce fel de placi? – tipul de placi definit prin natura materialului si dimensiunile placilor: gresie, faianta, gresie portelanata, piatra naturala sau artificiala de mici si mari dimensiuni, placute mozaic etc.;

unde se monteaza? – la interior, la exterior; in ce mediu de expunere? – uscat sau umed;

pe ce se lipeste? – pardoseli, pereti; pe ce fel de suport? – mineral-absorbant/neabsorbant, lemn, metal, plastic etc.; sunt elemente noi sau vechi, sunt elastice sau rigide etc.

de ce se placheaza? care este rolul placajului si la ce sarcini este expus in exploatare? – rolul principal este cel de finisaj de protectie, placajul putand fi supus la sarcini individuale sau combinate, mecanice, termice, chimice, apa, intemperii etc., dar si rolul estetic/arhitectural poate fi la fel de important;

cand se placheaza? – dupa cat timp de la executarea elementelor de constructii, de la turnarea sapei-suport sau dupa efectuarea lucrarilor de pregatire a suportului? intrebarea cand se poate referi si la anotimp: vara, iarna?

cum se monteaza? – tehnica de lipire: in pat subtire, in pat mediu, in pat gros combinat cu pat subtire;

cine monteaza? – echipa/ meseriasul care urmeaza sa efec­tueze lucrarea stie, a mai facut, a inteles ce are de facut? etc.

Si astfel, raspunzand cat mai precis intrebarilor de acest tip, care incep cu ce, cum, unde, de ce, cine etc., dar si altora, dupa caz, – Arhitectul, Constructorul, Beneficiarul sau chiar Meseriasul pot alege in cunostinta de cauza – tinand seama de prevederile reglementarilor tehnice in vigoare (SR EN 87, SR EN 121, SR EN 176, SR EN 186, SR EN 12 004, SR EN 12 002, SR EN 13 388, GP 073-02 etc.), dar si de recomandarile Producatorului – sistemul care se potriveste cel mai bine cazului de rezolvat, astfel incat lucrarea sa fie livrata „la cheie“ in conditii corespunzatoare de calitate si garantie.

 

Alcatuirea unui sistem pentru placare

Un sistem complet de placare cu­prinde urmatoarele grupe de produse:

• produse pentru pregatirea suportului: mortare de corectie, sape autonivelante, amorse etc.;

• produse de hidroizolare sub placaje – pentru placajele expuse in mediu umed;

adeziv/adezivi de lipire;

• chit/chituri pentru etansarea rosturilor (din camp, perimetrale, de dilatare etc.);

profile de separatie, protectie si siguranta de diferite tipuri si dimensiuni;

• produse de curatare si intretinere.

 

Sisteme pentru placare Murexin

Sistemele pentru placare Murexin reprezinta o componenta principala a activitatii de productie si comercializare a firmei Baumit Romania, primii adezivi fiind introdusi pe piata in 1995.

Intrucat adezivul si chitul sunt produsele principale care determina calitatea si durabilitatea placajelor, se poate spune ca, in mare, exista doua tipuri de sisteme, si anume:

• sisteme de tip standard, folosite in general pentru placaje de gresie si faianta, curente, la interior;

• sisteme de tip flexibil pentru placaje exterioare, dar si interioare, care intra in categoria placaje speciale – fie datorita naturii si dimensiunii placilor, fie conditiilor de expu­­nere/exploatare, fie datorita suportului pe care sunt montate.

Problema placajelor speciale este una importanta, poate nu atat prin volumul de lucrari foarte mare, cat mai ales prin diversitate, complexitate, aspecte delicate tehnice si chiar financiare. Iata de ce Murexin AG a diversificat gama de sisteme de tip flexibil, adaptand-o in functie de tipul de placi si de destinatia spatiilor/elementelor in/pe care se aplica placajele.

Aceasta preocupare pare exa­gerata, dar ea tine cont, in primul rand, de necesitatea satisfactiei complete a Clientului si de respectul fata de lucrul facut ca la carte.

Regasim, astfel, sisteme flexibile specializate pentru: dusuri-bai, gresie portelanata, pardoseli incalzite, piscine, bazine de tratament, terase, fatade, piatra naturala etc.

Pentru unele dintre ele – de exemplu: terase, piscine – brosurile de prezentare contin, pe langa produsele in sistem utilizate, detalii de executie si, dupa caz, elemente de calcul higrotermic (terase).

 

In loc de concluzii

In tabelul anexat sunt prezentate ilustrativ cateva variante de sisteme flexibile Baumit-Murexin.

Desigur ca produsele principale – adeziv, chit, hidroizolatie – pot fi combinate si in alte variante care sa tina cont de particularitatile fiecarui caz in parte.

Mai mult, n-au fost incluse toate produsele Murexin de tip special-flexibil, ca de exemplu adezivul fle­xibil alb rapid – folosit la montaje de placi mari, grele sau placaje supuse la sarcini inainte de termen sau adezivul flexibil KL1, componenta a sistemului termoizolant pentru pardoseli incalzite, precum si alte tipuri de chituri: chitul pentru rosturi inguste S3 sau chitul pentru rosturi la pardoseli tip pavaj – Steinfuge etc.

N-am insistat nici pe partea economica, in sensul de a arata avantajele produselor Baumit-Murexin, desi acest subiect merita mai pe larg dezbatut; nu ne scumpim cand cumparam placi cu 10-15 euro/mp, dar facem economie la adeziv si chit, preferand – influentati de „lasa ca merge si asa“ – sa folosim adezivi si chituri specifice placajelor curente. O astfel de mentalitate duce in final la costuri mult mai mari, decat in cazul in care am fi adoptat de la inceput sistemul de placare flexibil, cel mai potrivit.

Important este ca toti cei care sunt implicati in proiectarea, realizarea si de ce nu, in furnizarea oricarui tip de placaj, sa stie ca exista solutii profesionale, durabile – in sistem, pentru fiecare caz in parte.

Trebuie doar sa comunicam, sa ne cunoastem mai bine! Suntem la Baumit Romania.

Exista o multitudine de produse puse pe piata de un numar mare de producatori din tara si din afara, care mai de care mai tentante, si este greu de ales. Pentru a alege bine, trebuie stapanita arta de a le selecta pe cele necesare si a le combina, astfel incat rezultatul final sa fie cel dorit: sa fie frumos, rezistent si durabil si, nu in ultimul rand, economic, adica un raport pret  – calitate optim.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 23 – ianuarie-februarie 2007

 

Autor:
ing. Mihalache PAUN –  Product Manager Murexin, Baumit Romania

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/02/22/baumit-murexin-2007-produse-pentru-exigente-europene-ii-tehnica-montarii-placajelor-fliesenverlegetechnik/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.