«

»

ATCIM: Rezervoare pentru stocarea apei

Share

Exista suficiente argumente in activitatea de toate zilele, cand, asa cum se spune, „apa este un element vital“. Lucru cu atat mai necesar in raport cu unele situatii impuse de conditiile in care traiesc sau isi desfasoara activitatea oamenii.

In aceeasi masura, intra in calcul si perioadele in care, din lipsa precipitatiilor sau din cauza debitelor subterane scazute, trebuie facute rezerve strategice in recipienti de diferite capacitati, in functie de nevoi si destinatie.

In egala masura, rezervoarele pentru stocarea apei sunt necesare si acolo unde tehnologiile specifice le cer prezenta.

Asemenea recipiente fac obiectul unor oferte sub denumirea de „Rezervoare pentru stocarea apei“ si sunt puse in opera de firme de constructii specializate.

Una dintre firmele care executa o astfel de lucrare la Mihailesti (in apropierea Bucurestiului) este ATCIM.

 

Lucrarea nu este deloc simpla, caci pentru realizarea obiectivului contractat, ATCIM trebuie sa indeplineasca unele cerinte absolut necesare atingerii parametrilor unei calitati superioare.

In acest sens:

• rezervoarele trebuie sa se monteze subteran pe un radier de beton armat cu patru puncte de sprijin, avand o latime de 35 mm;

• pe radierul de beton se pune platbanda de metal (cu grosimea de 2-4 mm);

• intre platbanda si rezervor se pune o fasie de cauciuc pentru a asigura aderenta;

• inainte de tasarea pamantului in jurul rezervoarelor, acestea trebuie umplute cu apa pentru a evita deformarea lor;

• rezervoarele din rasina TIP IR 200 (polietilena armata cu fibra de sticla) au un transfer termic redus conform STAS MS 975-98 art. 92 si se pot ingropa la o adancime mini­ma de 80 mm, pentru a evita fenomenul de inghet, la o tempe­ratura a mediului exterior de pana la -30 0C.

In acelasi timp ATCIM, executantul lucrarii de la Mihailesti, are in vedere reguli stricte de montaj pentru rezervoarele orizontale ingropate.

Astfel, fundul gropii in care se monteaza rezervorul trebuie pregatit cu o deosebita atentie, fara a avea corpuri straine, pietre cu muchii ascutite, corpuri contondente etc. care pot afecta corpul rezervorului.

De asemenea, trebuie sa se execute o groapa semirotunda avand o adancime cu circa 20 cm peste raza rezervorului. Pe fundul gropii, se toarna un radier de beton armat a carui grosime depinde de stabilitatea solului si de existenta sau nu a panzei freatice de mica adancime. Peste acest radier, se asigura un strat de 20 cm de nisip cernut fin pentru a nu avea corpuri straine. Se asaza rezervorul cu atentie in spatiul astfel pregatit. Apoi se asigura rezervorul pentru a se evita deplasarea (rotirea) lui. Asigurarea se face cu chingi metalice (platbanda) fixate in suruburi, rezervorul fiind  incastrat in radierul de beton. Intre platbanda si suprafata rezervorului, se aplica o fasie de cauciuc pentru a se asigura aderenta. Strangerea chingilor se face atat cat sa se asigure fixarea, dar sa nu deformeze (tensioneze) rezervorul.

Apoi se umple rezervorul cu lichid in proportie de 2/3 din capacitatea sa, se umplu spatiile din jurul rezervorului cu nisip fin si cernut si se completeaza rezervorul cu lichid la intreaga capacitate. Partea rezervorului ramasa descoperita se aco­pera pana la nivelul gurii de vizitare cu taluz de pamant. Batatorirea pamantului se face natural, interzi­candu-se folosirea mijloacelor mecanizate. Pe masura ce se produce tasarea naturala a pamantului, se face completarea stratului, mentinandu-se cota de acoperire de 30 cm deasupra rezervorului.

Prin enumerarea acestor faze si exigente, ATCIM doreste sa va asi­gure ca, daca dumneavoastra aveti nevoie de un asemenea obiectiv, veti fi siguri ca faceti o lucrare nu numai necesara, dar si eficienta in raport cu scopul urmarit.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/atcim-rezervoare-pentru-stocarea-apei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.