«

»

Cladiri de locuit din lemn. Consideratii pentru management

Share

Conceptia si executia cladirilor de locuit din lemn se vor dezvolta in viitor in tara noastra datorita unor avantaje precum: utilizarea rationala a lemnului – material regenerabil, economia de energie, costul redus si  timpul scurt de executie. Apare necesitatea punctarii unor repere ale aptitudinii liderilor firmei de a realiza aceste deziderate. Articolul de fata cuprinde date din experienta SUA in constructia de locuinte din lemn.

 

Constructia de locuinte din lemn este diversa si fragmentata. Firmele care construiesc aceste cladiri pot fi: mici (80%), ce realizeaza pana la 25 de case, mijlocii (15%) cu un numar de cladiri intre 26 si 100, mari (5%) la care numarul de cladiri este cuprins intre 100 si 500.

Lansarea constructiei de cladiri din lemn este invers proportionala cu marimea firmelor (in SUA): 14% (firme mici), 16% (firme mijlocii) si 70% (firme mari). Firmele mari constru­iesc un procent substantial de case, dar cu suprafata desfasurata mai mica.

Firmele ce construiesc aceste produse – cladiri de locuit din lemn – se pot clasifica in functie de profit, lansarea executiei si receptia produsului final.

Constructorii de cladiri sunt implicati incepand cu proiectarea conceptuala pana la finalizarea si vanzarea casei. Ei au o pregatire de specialitate in procent redus, pro­venind din diverse domenii: afaceri, inginerie, operatiuni bancare, dulgherie etc.

Constructorii din firmele medii si mari vor subcontracta majoritatea activitatilor pentru executia cladirilor de locuit din lemn. Activitatile care pot fi subcontractate in cazul executiei proiectului sunt (in SUA): fundatii, structura de rezistenta, invelitoare, plansee, pardoseala, pereti de compartimentare, semineu, instalatii sanitare, electrice, de incalzire, placari exterioare, usi interioare, vopsitorii, lucrari de betoane etc. Deci majoritatea constructorilor si-au asumat rolul de coordonatori (mana­geri) ai executiei cladirilor de locuit din lemn.

Particularitatile cadrului de mana­gement sunt:

• majoritatea constructorilor cla­dirilor din lemn (firme mici sau medii) nu sunt constienti de necesitatea aptitudinilor de management ce trebuie sa le posede, pentru a reusi sau a supravietui intr-o industrie extrem de ciclica;

• constructorii de cladiri nu au timpul sau inclinarea de a aborda sistematic managementul firmelor.

Evolutia conducerii unei firme va rezulta din analiza relatiei dintre membrii firmei si lider. Natura membrilor firmei ce realizeaza cladiri din lemn se va schimba, dupa formarea acestora, urmand o cale diferita de cea initiala.

Schimbarea in cadrul unei firme este determinata de dorinta membrilor de a avea un potential economic si profesional marit (foto 1, 2). Aceasta presiune, in continua schim­bare, va actiona pana cand satisfactia personala va fi resimtita de majoritatea membrilor firmei.

Schimbarea se mai datoreaza constientizarii de catre membrii firmei a faptului ca exista o distributie inegala a satisfactiei, care rezulta din participarea acestora la activitatea firmei.

In conducerea firmei ce construieste cladiri de locuit din lemn, se pot deosebi urmatoarele etape: conducerea naturala, perioada de tranzi­tie si conducerea prin management.

Etapa conducerii naturale se manifesta in situatia in care un individ isi asuma, pentru prima data, o pozi­tie de lider in conducerea unei firme nou-infiintate. Firma exprima ten­­di­nta spre o actiune intuitiva, din momentul in care conducatorul se confrunta cu membrii ei, pentru ca acestia dau prioritate nevoilor proprii comparativ cu cele ale firmei, dar si cu obiectivele acesteia. In acest caz, e necesar un lider, care poseda (partial sau total) urmatoarele caracteristici: promovarea intereselor personale, accentuarea specializarii tehnicii, luarea deciziilor centrali­zate, actiuni intuitive, organizarea personalizata a firmei, comunicare unidirectionala, control prin inspectie. Caracteristicile mentionate favori­zeaza conducatorii firmelor mici spre medii. Constructorii ce conduc firme mari trebuie sa posede aptitudini de management.

Etapa de tranzitie. Apare la inadecvarea conducerii naturale.Odata cu dezvoltarea firmei, creste increderea si eficienta tehnica a membrilor sai. Intr-o  firma nou-infiin­tata membrii doresc frecvent sa accepte autoritatea unui conducator natural. Membrii firmei, prin maturi­zare, dobandesc o intelegere mai buna a obiectivelor firmei, doresc mai multa libertate de a initia si implementa propriile lor decizii.

In tranzitie poate sa apara o etapa critica, atunci cand liderii naturali, de succes, opun rezistenta la schimbare. In stadiul conducerii na­turale, succesul firmei s-a datorat efortului si abili­tatii liderului, care nu poate accepta dezvoltarea firmei in afara persoanei sale.

In consecinta, in firma pot aparea simptome ca: insatisfactia angaja­tilor, micsorarea inovatiei, punerea accentului pe firma, cresterea cheltuielilor, micsorarea productivitatii si aparitia birocratiei.

Etapa conducerii prin management. Apare cand membrii firmei incep sa capete incredere si eficienta. Deci au nevoie de o noua forma de conducere. Eficienta membrilor firmei (se lucreaza la intreaga capacitate) va continua numai in cazul schimbarii modului de conducere. Apare conducerea prin management.

Caracteristicile acestei conduceri sunt: dominatia obiectivelor de firma, accentul pe management (arta de a realiza prin angajati), deciziile sunt descentralizate, actiune logica, organizare rationala, comunicare bidirectionala (lider – membrii firmei), control prin exceptie.

Intelegerea acestor etape va permite constructorilor de cladiri din lemn sa se adapteze, realizand modificari in cadrul firmei concomitent cu evolutia acesteia.

In dezvoltarea firmei, poate aparea si o situatie de criza, cand fondatorul initial (constructor din prima generatie) este in pragul pensionarii si nu intelege sa treaca la faza de conducere prin management, ceea ce poate periclita supravie­tuirea firmei.

Activitatea manageriala a firmelor care concep sau executa cladiri de locuit din lemn cuprinde caracteristici comune ale activitatii manage­rilor si rolurile acestora.

Caracteristicile ce au rezultat din observarea directa a managerilor (indiferent de nivelul lor, in structura firmei unde activeaza) sunt:

• activitate intensa (timp mult fara pauze), flux continuu pentru inde­plinirea sarcinilor;

• durata redusa, varietate, fragmentare – managerii vor aloca perioade scurte de timp pentru fiecare activitate, ei trebuie sa-si schimbe rapid cadrul de gandire si atitudine, pe durata unei zile;

• preferinta pentru actiune – in special activitati specifice si concrete in locul celor generale (de exemplu planificarea pe termen lung);

• atractia pentru comunicarea verbala. Tipurile de media utilizate frecvent de manageri vor fi: posta, telefon, sedinte neprogramate si programate;

• legatura comunicarii (mana­gerii) realizata intre firma si exterior;

• controlul propriei activitati si folosirea acesteia in avantajul managerilor.

Rolurile de activitate a mana­gerului rezulta din observarea directa. Identificarea acestor roluri indeplinite de lideri la toate nivelurile firmei sunt:

• interpersonale – figura dominanta (lider);

• decizionale – antreprenor, distribuitor comercial, alocator de resurse, negociator.

Timpul este un factor major pentru constructorii din firmele mici si medii la cladirile de locuit din lemn. Acesta este insuficient, datorita activitatii sustinute si nevoii de a schimba (constant) concentrarea de pe negocierea cu cumparatorii de case, la contactarea subcontractorilor, activitate ce se realizeaza de obicei la sfarsitul zilei. Managerii devin incapabili sa rezolve proble­mele pe care trebuie sa le indeplineasca. Lipsa stringenta de timp nu furni­zeaza posibilitatea de schimbare a prioritatilor, in scopul reusitei sau al supravietuirii firmei.

Functiile principale ce trebuie indeplinite de toti managerii firmelor (indiferent de marime) sunt prezentate in figura 1. Managerii firmelor mari au departamente pentru fiecare dintre cele cinci functii principale ale managementului (fig. 1).

Planificarea „este cheia de bolta“ a celor cinci functiuni ale  managementului (fig. 1), fiind catalizatorul celorlalte functiuni si punctul forte in filozofia de management complet.

Planificarea antreneaza si consecinte nedorite ale unei abordari de management de criza ce se exprima prin luarea deciziilor instantanee, care ar fi fost mai eficiente, in cazul unei gandiri premergatoare. Nu se iau in considerare, in mod frecvent, consecintele pe termen lung ale deciziilor din managementul de criza.

Comportarea interpersonala a constructorului de cladiri din lemn furnizeaza un cadru in jurul celor cinci functii principale ale managementului; se vor descrie activitatile si relatiile slab definite pe care o persoana le are cu o alta.

Comportarea interpersonala este reflectata prin: tonul vocii, expresiile faciale, cuvintele folosite, sensibilitatea la nevoile si motivatiile membrilor firmei. Relatiile interpersonale au o importanta deosebita asupra succesului afacerii constructorilor de case.

Notiunile principale (caracteristici, roluri) ale managementului cladirilor de locuit din lemn sunt necesar a fi cunoscute in etapele de evolutie a firmelor. In final, activitatea manageriala se va transforma cu ajutorul celor cinci parghii principale (fig. 1), dintre care planificarea va domina managementul complet al conceptiei si executiei cladirilor de locuit din lemn.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 34 – ianuarie-februarie 2008

 

Autori:
Al. CIORNEI,
D. COSTINESCU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“
Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/02/28/cladiri-de-locuit-din-lemn-consideratii-pentru-management/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.