«

»

De la lume adunate…

Share

… Si la lume inapoi date sau – cum s-ar spune – „folclorul“ in miscare, pentru ca nimic nu-i mai in floare de ani buni incoace, incepand chiar de la mai marii tarii, decat palavrageala noii clase politice care face orice, nu pentru a crea o Romanie noua, nu, ci pentru a acapara toate resursele ei, in scopuri personale. Nimic nu conteaza in mintea reprezentantilor acestei clase amorfe de politicieni, cu aceeasi origine ambigua, care si-a insusit in mod fraudulos tot ceea ce era, pe drept cuvant, al nostru, al tuturor.
Sigur ca societatea capitalista are la baza proprietatea privata, dar asta nu inseamna sa ti-o insusesti oricum dintr-o fosta proprietate colectiva. Asa s-a ajuns ca, dupa decembrie ’89, economia romaneasca – asa cum era ea (si nu era deloc de aruncat la fiare vechi) – sa fie obiectul unor dispute ca-n jungla, unde – pe rand, odata cu venirea la putere a unora sau altora – aceasta sa fie distrusa de fiecare grupare politica prin insusirea valorilor rezultate din asa-zisa privatizare. In acest mod, a aparut si noua patura de nababi care sfideaza nemasurat restul populatiei lipsite de „sansa“ valorificata de ei prin tot felul de inginerii financiare. Recent, distrugerea capacitatilor de productie furnizoare de produse, inclusiv pentru export, s-a facut pentru folosirea in scopuri imobiliare a suprafetelor pe care acestea erau amplasate.
Asa s-a ajuns sa-si dea mana „frateste“ tot felul de impostori, la baza afacerilor stand „sfanta“ mita sau spaga, cum vreti s-o numiti.
Nu m-as fi referit la acest aspect, daca manifestarea expozitionala Construct Expo 2008, care are loc in aceasta luna in capitala, nu mi-ar fi oferit destule exemple edificatoare.
Unul dintre ele este cel care priveste prezenta produselor „pur“ romanesti.
Sigur ca sunt destule firme autohtone care-si expun produsele, dar aproape toate produc sub licente straine sau comercializeaza diverse materiale de constructii prin reprezentante aflate in Romania. Acest lucru ar fi trebuit sa fie ceva temporar, deci pasager, or, dupa 1990, prea putin s-a facut pentru a se trece la productia lor in tara.
Doar cateva firme de prestigiu din domeniul mortarelor, adezivilor, vopselelor si izolantilor profesionali s-au incumetat sa-si ridice capacitati de productie in Romania, putin in raport cu resursele materiale si de forta de munca existente in tara si nevalorificate. Prea suntem subordonati importurilor, iar investitorii romani sau straini inca nu incearca sa determine formarea unei extinse industrii indigene de materiale de constructii, fie si numai in virtutea faptului ca, in prezent si, mai ales, in viitor, constructiile de orice gen vor fi punctul forte al cresterii economiei romanesti. Din pacate, nici in momentul actual nu exista creionate si cunoscute directiile pe etape de dezvoltare ale economiei noastre nationale, un lucru deosebit de urgent. Devenind „europeni“ cu acte in regula, trebuie sa ne dezmeticim din nebunia politica initiata, promovata, dezlantuita si sustinuta de la primul nivel al tarii, care se face in detrimentul unei cauze mai bune pentru prezentul si viitorul tarii si al cetatenilor sai.
Existenta timida, foarte timida, a industriei proprii de materiale de constructii la nivel competitiv influenteaza, evident, si alte aspecte economice ale tarii.
Unul dintre ele este cel legat de „exportul“ profitului realizat in Romania spre tarile de origine, de unde se fac importurile.
Am devenit prea repede o societate de consum, dar una bazata, aproape exclusiv, pe importuri.
Un alt aspect este legat de dependenta nelimitata si in cazul materialelor si instalatiilor pentru constructii aduse din alte tari.
Extinzand judecata, ajungem la ceea ce se intampla de 18 ani incoace si in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si utilitare.
In ceea ce priveste drumurile si, mai ales, autostrazile, situatia este mai mult decat edificatoare, pentru ca nicio firma autohtona nu are macar un tronson in executie proprie. Conditiile impuse pentru a castiga o licitatie sunt – de la inceput – „tabu“ pentru firmele romanesti. Nu este momentul sa mai intram in detalii arhicunoscute de cei in cauza. Si aceasta pentru ca, in functie de „interesele“ beneficiarului (sa nu intelegeti, cumva, ca-i vorba de spaga…), interese stipulate in caietele de sarcini, se stiu a priori castigatorii.
Cu ce ne-am „pricopsit“ dintr-o asemenea „viziune“ originala, se poate vedea si de aproape si de la distanta, daca vrem sa parcurgem si noi un kilometru de autostrada, realizat de straini, pe care se poate circula ca la… ei! Singurele locuri unde firmele romanesti au acces la lucrari de acest gen sunt cele de reparare a „autostrazilor“ existente. Ghilimelele sunt puse pentru ca, in adevaratul sens al cuvantului, in Romania nu exista nicio autostrada autentica. Sunt cele doua cunoscute mai mult ca niste drumuri mai largi si cu mai putine gropi decat restul drumurilor nationale.
Si se mai doreste sa se perceapa si taxe pe ele!? Intai sa fie autostrazi adevarate si apoi sa se plateasca taxe. Asa ar fi corect si, mai ales, normal, pentru ca, in general, romanii platesc taxe si impozite nejustificate real de catre impunatorii lor.
Cat priveste expozitiile Construct Expo 2008, ele trebuie vizitate nu numai de catre specialisti, ci si de marele public, pentru ca – va asiguram – merita.



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/03/03/de-la-lume-adunate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.