«

»

IRIDEX: Fibrele celulozice in masticurile asfaltice

Share

Cresterea continua a volumului traficului rutier, in special al vehiculelor de mare tonaj, cu incarcaturi sporite, ale caror roti supun straturile de uzura ale drumurilor la presiuni din ce in ce mai mari, se manifesta in primul rand prin formarea fagaselor pe calea de rulare.

Cercetarile facute de-a lungul timpului pentru a gasi solutia reali­zarii unui strat de uzura rezistent au condus la aparitia mixturilor bituminoase stabilizate cu fibre.

Imbracamintile bituminoase cilindrate, executate la cald, realizate din mixturi asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt desemnate in Romania prin simbolul MASF si sunt utilizate ca strat de uzura la drumuri.

Aceste tipuri de imbra­caminti bituminoase au fost dezvoltate la jumatatea anilor ´60 in Germania purtand denumirea de SMA (Stone Mastic Asphalt sau Stone Matrix Asphalt, cum sunt cunoscute in SUA). Scopul lor este acela de a asigura un strat de uzura rezistent la traficul intens. Datorita caracteristicilor deo­se­bite, mixturile SMA, la care ne vom referi in continuare, sub denumirea romaneasca (MASF) au fost folosite cu succes in toata lumea, indife­rent de conditiile climaterice.

Mixturile asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt reali­zate prin procedeul la cald, fiind caracterizate printr-un continut ridicat de cribluri (minimum 72% din masa amestecului total), un continut de nisip de concasaj de minimum 15% din masa amestecului si 9-10% filer de calcar.

Fibrele de celuloza, avand rol de stabilizator, sunt adaugate in mixtura, urmarindu-se realizarea, prin malaxare uscata, a unui amestec omogen de agregate, filer si fibre.

Dozajul de bitum se stabileste prin studii preliminare de laborator, recomandan­du-se valori intre 6 si 7% fata de masa mixturii.

Imbracamintile bituminoase de tip MASF, adaptate la conditiile specifice tarii noastre au ca scop:

• Imbunatatirea caracteristicilor de suprafata prin sporirea rezistentei la lunecare, redu­cerea zgomotului in timpul rularii, imbunatatirea vizibi­litatii pe timp de ploaie datorita reducerii efectului de orbire prin reflexie, evacuarea mai rapida a apelor si diminuarea efectului de aquaplanare;

• Sporirea durabilitatii imbra­camintilor bituminoase prin cresterea rezistentei la oboseala si imbatranire, precum si imbu­na­tatirea caracteristicilor de stabilitate;

• Sporirea stabilitatii la defor­matii permanente si impiedicarea aparitiei fagaselor.

Imbracamintile bituminoase de tipul MASF se aplica in straturi mai subtiri decat mixturile conventionale; astfel, punerea in opera este atat rapida cat si eficienta.

Datorita folosirii unei cantitati mai mari de bitum, a unor agregate superioare, cat si a fibrelor de celuloza, costurile initiale in cazul folosirii MASF, sunt mai mari, insa, prin rezistentele sporite obtinute se asigura o durata de viata mai mare a drumului.

Reducerea costurilor de intretinere datorita scaderii duratei de intrerupere temporara a circulatiei pentru efectuarea reparatiilor,  executarea unor straturi cu grosimi mai reduse, dezvoltarea de rezistente sporite si extinderea duratei de viata recomanda atat tehnic, cat si economic folosirea mixturilor asfaltice de tipul MASF.

SC Iridex Group Plastic, prin intermediul Departamentului Materiale Speciale de Constructii, comercializeaza fibrele celulozice Innocell produse de catre Ruthmann GmbH.

Datorita structurii tridi­men­­sionale, fibrele din celuloza Innocell mentin o vascozitate ridicata a liantului bituminos, prevenind scurgerea acestuia si segregarea in mixturile asfaltice depozitate, transportate si puse in opera la temperaturi ridicate. De ase­menea, fibrele de celuloza asigura o acoperire mai buna a agregatelor, prevenind oxidarea, penetrarea si ridica­rea umezelii sau fisurarea agregatelor.

Fibrele Innocell sunt produse cu noua tehnologie cu turbina, care pastreaza structura originara a fibrei mult mai bine decat alte tehnologii conventionale. Principalul avantaj al noului proces tehnologic consta in reducerea continutului de praf, precum si un nivel ridicat de uniformitate a fibrelor.

Fibrele Innocell se gasesc si sub forma de microgranule. Forma microgranulara ofera avantajul unei distribuiri mai rapide in amestec in timpul malaxarii uscate. Microgranu­lele se desfac in fibre de celuloza sigur si usor, asigurand astfel o eficienta ridicata, precum si o calitate imbunatatita a productiei. Microgranulele Innocell, fiind mai usor de transportat si de introdus in amestec, sunt perfect adaptate dozajului automat in statiile de mixturi asfaltice.

Innocell fibre sau microgranule se mixeaza uscat impreuna cu agregatele mine­rale timp de aproximativ 5-15 secunde, pana cand fibrele sunt complet dispersate in amestec. Este recomandata efectuarea de teste ale amestecului uscat la intervale regulate pentru a optimiza atat timpul de amestecare, cat si calitatea mixturii asfaltice.

Beneficiile folosirii fibrelor celulozice Innocell se pot traduce prin urmatoarele:

• O cantitate sporita de fibre datorata continutului redus de praf;

• Siguranta si eficienta sporita datorita distributiei optimizate a fibrelor;

• Forma microgranulara acce­lereaza distributia si dispersia fibrelor in mixtura asfaltica;

• Datorita prezentarii sub doua forme, fibrele Innocell pot fi dozate cu succes atat manual, cat si in mod automat.

SC Iridex Group Plastic va sta la dispozitie prin intermediul Departamentului Materiale Speciale de Constructii, oferindu-va consultanta si o gama larga de produse.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 38 – iunie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/06/30/iridex-fibrele-celulozice-in-masticurile-asfaltice-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.