«

»

Sistem de conducere centralizata a alimentarii cu energie a substatiilor electrice RATB

Share

Antreprenor: SC Tiab SA, Bucuresti

Beneficiar: Regia Autonoma de Transport Bucuresti – Ratb

Proiectant: SC Tiab SA, Bucuresti

Subantreprenori: SC Euxin SRL, SC Nova M2001 SRL

 

CARACTERISTICI TEHNICE SI FUNCTIONALE

Sistemul de conducere centra­lizata a alimentarii cu energie reali­zeaza integrarea intr-un sistem unitar de comanda si control a tuturor echipamentelor din componenta unei substatii electrice.

Modernizarea infrastructurii retelei de transport prin crearea conceptului „metrou usor“ si refacerea completa a infrastructurii pentru celelalte linii a presupus, printre altele, inlocuirea vechilor instalatii din substatiile electrice ce alimenteaza cu energie electrica reteaua de contact, cu instalatii moderne, automatizate.

Modernizarea echipamentelor din substatiile electrice de tractiune a presupus inlocuirea vechilor celule de 20kV, a celulelor de 825V, a transformatoarelor de tractiune si de servicii auxiliare, a intregii instalatii electrice vechi din interiorul substatiei si a fiderilor ce alimenteaza aceste substatii. Pentru aceasta au fost selectate ca furnizori firme de prestigiu pe plan mondial precum SIEMENS, BALFOUR BEATTY, SECHERON si ABB.

Obiectivele urmarite prin reali­zarea sistemului de conducere si control la distanta al echipamentelor din substatiile RATB sunt:

• fiabilitate si redundanta maxima;

• comunicatie de mare viteza;

• solutie omogena, care sa permita comunicatia intr-o retea seriala industriala a mai multor echipamente diferite ca producator;

• posibilitatea de extindere si dezvoltare ulterioara (Open System);

• media timpului de buna functionare (MTBF) – cat mai ridicata;

• furnizori cu referinte si garantii maxime;

• conceptie si realizare fizica la nivel mondial.

Sistemul de telecomanda energetica este structurat pe trei nivele:

• un nivel local, amplasat in fiecare substatie electrica de tractiune RATB (SET);

• un nivel de conducere intermediar alcatuit din patru microdispece­rate, cate unul pentru fiecare din cele patru zone regionale (DEL);

• un nivel central, amplasat la dispeceratul energetic central (DEC).

Comunicatia intre cele trei nivele ierarhice se face pe o retea Fast Ethernet, avand ca suport cabluri de fibra optica de tip single mode.

SC TIAB SA a realizat un sistem de automatizare modern, care asi­gura functionarea in conditii de siguranta maxima si permite reducerea timpului de interventie in caz de defectiune prin crearea de sisteme redundante.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 38 – iunie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/06/30/sistem-de-conducere-centralizata-a-alimentarii-cu-energie-a-substatiilor-electrice-ratb/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.