«

»

IRIDEX: Cinci considerente pentru realizarea subturnarilor

Share

Realizarea unei subturnari corecte si durabile reprezinta o pro­blema des intalnita in domeniul constructiilor, ea cumuland in cadrul unei tehnologii bine pusa la punct unele etape concrete care trebuie parcurse pentru a se realiza lucrari durabile si de calitate.

 

Realizarea unei subturnari cuprinde, potrivit specialistilor, cinci pasi, momente expuse in cele ce urmeaza.

 

Pasul 1

Desi suprafata betonului poate prezenta un nivel ridicat de finisare, din mai multe motive practice este dificila obtinerea cu precizie a planeitatii. In aceste cazuri este necesara executarea unei subturnari de precizie.

Pasul 2

La punerea in opera, practica standardizata impune asezarea la cota a piesei metalice ce trebuie fixata independent, deasupra substratului. In acest sens se folosesc pene de fixare si bolturi de ancorare, piesa metalica fiind adusa la cota dorita prin insurubarea bolturilor. In cazul folosirii mortarelor cimentoase, suprafata betonului trebuie sa fie saturata cu apa, iar in cazul folosirii mortarelor epoxidice suprafata trebuie sa fie uscata.

Pasul 3

Se va executa cofrarea in jurul piesei metalice, avand in vedere asigurarea etanseitatii cofrajului. Se recomanda lasarea unei distante de 150 mm pe partea pe care se va face tur­narea mortarului si 50 mm pe partea opusa. Nu se va lasa nicio deschidere de-a lungul celorlalte laturi.

Pasul 4

Dupa realizarea amestecului, mortarul este pus in opera prin tur­narea directa. Pentru realiza­rea unui debit constant si continuu de turnare este recomandata folosirea unei palnii.

Pasul 5

Dupa decrofrare, o margine verticala de mortar va ramane expusa perimetral in jurul piesei metalice. Aceasta poate fi protejata cu mortar, asiguran­du-se o panta (recoman­dabil la un unghi de 450).

 

Pentru realizarea operatiilor descrise mai sus, Departamentul Materiale Speciale de Constructii din cadrul SC IRIDEX GROUP PLASTIC ofera gama de mortare CONBEXTRA, produsa de catre FOSROC Ltd.

Produsele CONBEXTRA sunt livrate sub forma de pudra uscata gata de folosire, cu adaos de agregate.

CONBEXTRA GP este un ames­tec predozat de cimenturi Portland, fileri sortati si aditivi si se foloseste pentru goluri cu latimi intre 10 si 75 mm.

Prepararea este simpla, fiind facuta prin adaosul unei cantitati recomandate de apa.

Mortarul cimentos CONBEXTRA GP este necontractil si poate fi folosit in consistenta autonivelanta sau apli­cabil prin driscuire, in functie de cantitatea de apa folosita la preparare, dezvoltand o rezistenta la compresiune de 18 N/mm2 dupa o zi de la aplicare si 64 N/mm2 la 28 zile.

In cazul subturnarii in spatii mai mari de 100 mm, mortarul folosit trebuie sa contina agregate pentru a reduce generarea caldurii exotermice generate, diminuand astfel riscul aparitiei fisurilor de contractie. CONBEXTRA TS este un mortar predozat compus din cimenturi Portland, agregate sortate si aditivi, recomandat pentru umplerea unor interspatii avand intre 75 si 500 mm grosime. Cantitatea redusa de apa necesara realizarii amestecului confera mortarelor din gama CONBEXTRA rezistente ridicate intr-un timp scurt de la punerea in opera (pentru CONBEXTRA TS rezistenta la compresiune la trei zile este de 32 N/mm2), avand in acelasi timp o buna lucrabilitate.

LOKFIX este un mortar din rasini poliesterice, bicomponent, prezentandu-se in forma preambalata. Disponibil in doua variante, LOKFIX inlocuieste cu succes clasicele ancore chimice, folosirea lui scazand substantial costurile realizarii acestora.

Avand densitati intre 1880 si 1920 kg/m3, mortarele LOKFIX dezvolta valori ale rezistentei la compresiune intre 83 si 87 N/mm2, fiind compatibile cu gama de mortare CONBEXTRA.

SC IRIDEX GROUP PLASTIC prin intermediul Departamentului Materiale Speciale de Constructii va sta la dispozitie, oferindu-va consultanta si o gama larga de materiale speciale de constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 39 – iulie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/07/30/iridex-cinci-considerente-pentru-realizarea-subturnarilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.