«

»

Amestecate!

Share

Adica de toate, asa cum ni le ofera viata de zi cu zi si in domeniul constructiilor. Amestecate, pentru ca sunt pe zi ce trece tot mai multe si mai diverse aspectele care nu numai ca nu impulsioneaza activitatea din constructii, dar de cele mai multe ori o perturba si o incetinesc cu toate ca termenul de punere in functiune a unei constructii trebuie sa fie cel mai important punct din contractul incheiat intre investitor si executant. Nu de alta, dar in Bucuresti cel putin, durata executarii unor lucrari, in special in infrastructura, se intinde nejustificat pe perioade de ani de zile, afectand buna desfasurare a activitatii din jurul lor (circulatia autovehicolelor, a cetatenilor, curatenia, nivelul zgomotelor, in general a minimului de confort pentru locuitorii aflati in imobilele apropiate sau a trecatorilor prin zona).
Si, apropo de termenele de executie, dupa o „reusita“ care a depasit doi ani la un pasaj rutier de doar 300 de metri, din fata aeroportului de la Otopeni, acum, s-au constatat nu stiu ce deficiente la rosturile de dilatare, drept pentru care s-a inceput demolarea partiala a unei benzi de circulatie pe fiecare sens.
Actuala interventie vine sa corecteze „profesionalismul“ proiectantului, al constructorului si, bineinteles, al beneficiarului.
Inainte de constructia pasajului, pe vechea cale se circula pe doua benzi. Acum pe pod se circula doar pe o singura banda pe sens, acest lucru creand adevarate isterii participantilor la trafic spre Brasov si, bineinteles, spre Bucuresti. „Succesurile“ si performantele apartin, am zice, cu prioritate beneficiarului (CNDA) care la receptie a zis „Slava Domnului“ ca s-a terminat aceasta opera de nerepetat. Atunci de ce sa ne mai miram cand auzim expresia „timpul trece, leafa merge“, ce te bagi ca nimeni nu sta degeaba. Nu sta, dar fac treburi degeaba.
Ramanand in atmosfera de „satisfactie“ a celor de mai inainte, de curand s-a anuntat deja (prin TV desigur), turnarea primului kilometru de asfalt pe autostrada Brasov-Bors. Si aici este vorba despre o performanta buna de cartea recordurilor, si anume faptul ca in cinci ani firma constructoare reuseste performanta amintita. In ritmul acesta se pare ca vom putea circula pe aceasta autostrada la anul si la… multi ani! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pretul initial al lucrarii s-a dublat pana in prezent. Pentru curiozitatea noastra, ar fi interesant sa aflam daca ar rezista un minut o asemenea firma pentru executarea acelorasi lucrari in SUA, Germania, Japonia etc.
Dar la noi este posibil pentru ca toti neavenitii politici fac sluj in fata celor de peste ocean, numai si numai pentru interesele proprii si, bineinteles, pe spatele cetatenilor tarii, pentru ca de fapt acestia din urma sunt singurii pagubiti.
Cum de nu copiem si noi comportamentul unor tari ca Polonia, Ungaria, Cehia, Lituania si inca multe altele care pun inainte interesele nationale si le respecta intru totul, indiferent de pretentiile celor care vor sa investeasca in propria tara, indiferent de interventiile mascate si presiunile exercitate prin intermediul UE.
Noi, dupa 1990, am distrus o intreaga economie suficient de competitiva (cu usoare modernizari) punand-o in bratele unor studenti arabi pe mai nimic sau a unor asa-zisi investitori strategici, unii dintre ei membri ai lumii interlope internationale.
Asa au fost posibile atatea si atatea distrugeri de industrii si spatii cu diverse destinatii care, din cauza preturilor ridicate la vanzare au fost destinate constructiilor de locuinte sau ansamblurilor comerciale.
Dintre cele… amestecate sa mai amintim una, „la moda“ in lumea constructorilor, si anume studiile de consultanta si fezabilitate. La moda, pentru ca se castiga cu mai nimic prestatie, inmiit fata „de moda“, care este suficient de rentabila.
Si, de fapt, ce aflam din aceste studii? Ca un drum nu poate trece decat pe unde spun autorii studiilor, aflati mana in mana cu baietii destepti, detinatori de terenuri cumparate pe mai nimic si prin santaj de la niste marunti si inofensivi proprietari. Acesta este un mod de a escroca statul si de a intarzia executia lucrarilor care, la randul ei, inseamna cresterea costurilor initiale destinate drumurilor si autostrazilor.
Mita, elementul care a pus stapanire in investitiile prezente si viitoare este cea care dicteaza de departe tot ceea ce misca in domeniu. Faptul ca din Primaria Bucuresti peste 30 de functionari sunt pusi, pana in momentul de fata, sub urmarire penala, ne certifica inca odata cum a fost posibila aparitia unor enormitati in infrastructura si in arhitectura traditionala a orasului.
De fapt, singurul act de dreptate pentru corectarea situatiilor aberante create sub obladuirea mai marilor, politicieni si edili, din capitala ar fi confiscarea averilor acestora dobandite pe spinarea statului intr-un interval de timp foarte scurt. In al doilea rand un act de mare curaj, spre exemplu, ar fi oprirea executiei lucrarilor incepute la cateva edificii monstru amplasate in zone care necesita un larg si binemeritat camp vizual (vezi cele doua turnuri din Piata Presei Libere care n-ar fi trebuit construite, iar subsolul realizat pana acum sa fie destinat unei parcari subterane binevenite in zona).
Sunt sigur ca la categoria… amestecate aveti si alte exemple. Spatiul restrans insa pentru editorial este insuficient pentru a mentiona cat mai multe dintre ele. Vom reveni.



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/03/amestecate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.