«

»

PASCONMAT CONSTRUCT: Case pe structura de lemn

Share

Pe zi ce trece lumea este tot mai „dezgustata“ de constructiile mamut la baza carora sta clasicul, invariabilul si omniprezentul… beton.

Pentru detinatorii de terenuri din orase, zone montane sau rurale solutiile eficiente (durabilitate, confort si efort financiar redus) sunt, mai recent, cladirile ridicate pe baza structurilor de lemn, o adevarata atractie pentru tot mai multi doritori de un astfel de habitat.

Ca sa nu mai vorbim ca in aceasta perioada nefasta pentru unii, prilejuita de recentele inundatii din destule judete ale tarii, acest gen de constructii din lemn ar fi o solutie eficienta in ceea ce priveste termenul de realizare si costurile acceptabile pentru tot mai multe „buzunare“.

In plus, ele sunt mai rezistente si maleabile la intemperiile naturii sau la miscarile seismice din zonele respective.

 

Ca specialist in domeniu, am constatat ca multe se spun despre aceste structuri – sunt destui aceia care au un punct de vedere – constructiv de altfel, dar prea putini sunt cei care sunt implicati total in aceasta ramura in principal cei care au produs, produc si cu putin noroc vor mai produce in continuare asemenea structuri din lemn pentru locuinte si alte destinatii.

Spre deosebire de practicile din alte tari din Europa si din lume, structurile din lemn de tip ingineresc (prefabricate, economice si cu termen redus de executie) au o traditie mai mare sau mai mica in tara noastra. S-au produs structuri ingineresti in tara, dar case pe structura de lemn prea putine pana in 1989, un pic mai mult decat deloc in perioada 1990-2000, iar din 2000 au aparut primele semne timide ca se doreste acest gen de constructii si ca piata accepta asemenea solutii.

Pana aici toate bune si frumoase, dar intrebarile care apar sunt de genul: cand a inceput productia pe plan mondial, unde a inceput, cum s-a dezvoltat, care sunt tehnologiile, cum lucram aceste structuri, ce standarde folosim in proiectare, cum armonizam experienta precursorilor cu cerintele noastre?

Sa incepem cu inceputul: structurile de lemn prefabricat exista din cele mai vechi timpuri. Tehnologiile moderne au aparut in schimb in anii 30 ai secolului 20 in aria militara dupa care au patruns si in viata civila. Mentionam aici liderul mondial al tehnologiei in domeniu MITEK din SUA care dupa al doilea razboi mondial a dezvoltat o intreaga retea mondiala incepand cu anii 50-60. In afara acestui promotor mai putem numi cel putin inca 5-6 alti dezvoltatori importanti, dar nu acesta este scopul acestui articolului.

Pentru introducere in sistemul de care vorbim, trebuie sa precizam o clasificare existenta oriunde. Casele de locuit din panouri mari cu schelet din lemn se impart in doua mari grupe:

•  traditional

•  tip framing

„Sistem traditional“ urmareste acelasi principiu constructiv ca si al „sistemului framing” prezentat mai jos, diferenta fiind la realizarea panourilor sandwich. In cazul realizarii caselor de locuit prin „sistemul traditional“ pano­urile se vor executa pe santier, nu vor mai fi executate sub forma de prefabricate in hale special amenajate. Pentru realizarea panourilor de pereti in locul dulapilor 48×120, 48×150 pozitionati din 40 in 40 de cm se va folosi lemn masiv cu sectiuni de 100×100, 100×150, 150×150 pozitionati din 60 in 60 sau din 80 in 80 de cm.

„Sistemul Framing“ permite folo­sirea mai judicioasa a lemnului, asi­gura comportarea elastica a structurii si evita concentratiile de eforturi prin disiparea acestora si conlucrarea spatiala a ansamblului. Pentru usurinta montajului, peretii se realizeaza din panouri de 2-4 m lungime, usor manevrabili pe santier si usor de incarcat in mijloacele de transport. Casa se va fixa de placa de fundatie cu ajutorul unui sistem special de prindere prin conexpanduri sau cu ajutorul musta­tilor de otel beton prinse in fundatie. Posibilitatea realizarii peretilor sub forma de panouri prefabricate, conduce la cresterea calitatii executiei acestor elemente in fabrici cu utilaje si tehnologii moderne, precum si un control tehnic adecvat; in acelasi timp, prin prefabricare se reduce conside­rabil timpul de executie a constructiei, micsorandu-se astfel manopera de montaj si implicit costul cladirii. Datorita greutatii scazute, fundatia necesara pentru a asigura durabilitatea constructiei este mult redusa fata de cea necesara unei case din zidarie, scazand astfel si costul de constructie al unei case din lemn, fara a fi diminuat totodata gradul de siguranta dorit.

Caracteristica cea mai importanta a acestor case este rapiditatea de executie, o casa de 200-300 mp putand fi data la cheie in 10-12 saptamani, fata de casele traditionale din zidarie care au o perioada de executie de cateva ori mai lunga. Alt avantaj major, este rezistenta elastica a structurii de lemn, care ofera securitate cu usurinta la cutremure de gradul 8-8,5 pe scala Richter, cum au demonstrat casele canadiene din orasul Kobe din Japonia si la uragane de 250-300 km/h, cum s-a vazut in multe parti ale Statelor Unite, bantuite de aceste calamitati.

Faptul ca peretele sandwich de lemn cu izolatie de vata minerala ofera o rezistenta termica mult superioara celui de zidarie, permite folosirea peretilor mult mai subtiri, marind astfel suprafata utila cu pana la 10% (la o casa de 200 mp, de exemplu, se castiga o camera de 20 mp, fara a afecta suprafata construita). Acest lucru e foarte important, in special in orase, unde terenurile sunt mici si retragerile impuse nu permit desfa­surarea unei amprente generoase a cladirii. In sfarsit, calitatea de rezistenta termica ridicata, reduce cheltuielile de exploatare (incalzire, racire) cu 50% fata de constructia de zidarie, care are o inertie termica mult mai mare. O casa de lemn se poate tine neincalzita de la cateva ore la cateva zile dupa care, la nevoie, se poate reincalzi in cateva minute.

Structurile de case executate in acest sistem, se evidentiaza prin folosirea optima a materialului lemnos, prin rezistenta, stabilitate, ductilitate, greutate proprie redusa care dimi­nueaza astfel impactul seismic, durabilitate, confort termic ridicat, pret competitiv. Totodata timpul de executie pe santier al acestor case este cu pana la 70% mai mic decat pentru casele cu structura din zidarie.

Vom reveni in urmatoarele numere ale Revistei Constructiilor cu alte date care speram sa va intereseze si sa va determine sa optati pentru solutia construirii caselor din lemn.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

 

Autor:
ing. Daniel Pascu – director general



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/pasconmat-construct-case-pe-structura-de-lemn/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.