«

»

ADING: Impermeabilizarea betoanelor

Share

Hidroizolarea constructiilor din beton supuse la solicitare permanenta sau temporara din cauza apei trebuie efectuata atat la exteriorul elementelor de constructie cat si in masa acestora.

Impermeabilizarea masei acestor elemente de constructie completeaza in general hidroizolarea constructiilor, care, in conformitate cu practicile moderne, pentru maximum de eficienta, va trebui sa fie pe mai multe nivele (respectiv impermeabilizarea masei elementului de constructie, hidroizolarea exterioara si a acoperirilor exterioare).

 ADING produce aditivi specializati pentru impermeabilizarea in masa a betonului. Acestia se utilizeaza prin adaugare in apa de amestec la prepa­rarea betoanelor in statie sau daca este posibil prin adaugare direct in automalaxor inainte de turnare.

Impermeabilizarea masei betonului se poate realiza prin folosirea aditivilor produsi de ADING, aditivi care, in acest caz, pot avea functionalitati multiple, actionand atat ca reducatori de apa cat si ca agenti de impermeabilizare. In prezent ADING produce aditivi cu caracte­ristici din clasa superplastifiantilor (SREN 934.2 tabelele 11.1 si 11.2) si din clasa impermeabilizantilor (SREN 934.2 tabelul 9).

Clasa impermeabilizantilor

HIDROFOB T

Este un aditiv pe baza de sulfati cu o greutate specifica de cca 1,15 g/dm3 fara continut de cloruri sau alkali.

Produsul se adauga la prepararea betonului in statie, de cele mai multe ori, impreuna cu un aditiv reducator de apa din clasa plastifiantilor sau superplastifiantilor dupa cum este indicat de catre proiectantul retetei de beton.

La prepararea betoanelor impermeabilizante cu  aditivul HIDROFOB T trebuie sa se respecte cateva indicatii:

• Dozajul va fi cuprins intre 1% si 2% din masa de ciment in functie de valorile  coeficientului de penetrare al apei (P8-P12) prescris;

• Timpul de amestec va fi cu cca 50% mai mare decat la amestecurile fara aditiv;

• Agregatele trebuie sa corespunda din punct de vedere al caracteristicilor fizice si chimice cu standardul de calitate specific;

• O cantitate de minim 0,2 % parte fina din masa de ciment este necesar sa se adauge amestecului de beton;

• Este obligatoriu sa se vibreze betonul la momentul turnarii.

HIDROFOB T este folosit mai ales cand se toarna structuri de beton armat subteran, la adancimi de peste 20 m sau cand nivelul apei frea­tice permanente depaseste zona de lucru a structurii respective.

 

Clasa superplastifiantilor

SUPERFLUID M1

Este un aditiv superplastifiant pe baza de naftalen-ligno-sulfat, cu rol de reducere a apei din amestecul de beton si asigurarea unei rezistente la patrunderea apei pana la presiuni de 8 atm (P8).

Avantaje:

Mareste semnificativ rezistenta la permeabilitatea apei, datorata fie presiunii hidrostatice, fie absorbtiei capilare;

• Mareste lucrabilitatea fara adaos de apa;

• Asigura o suprafata fina a constructiei de beton micsorand capilaritatea;

• Nu actioneaza ca antrenor de aer;

• Nu contine cloruri sau alte componente corosive;

• Nu sunt necesare masuri speciale la turnare daca nu sunt precizate de catre proiectantul elementului turnat sau de catre cel al retetei de beton.

Dozajul recomandat este cuprins intre 1% si 1,2% din masa de ciment.

La folosirea superplastifiantilor, o impermeabizare corecta in masa a betoanelor se obtine atunci cand se tine seama de functionalitatea elementului turnat, de conditiile de hidroizolare cerute si de reducerea de apa indicata in reteta de preparare.

SUPERFLUID M1 este recomandat sa fie folosit la structuri care sunt in permanenta in contact cu apa (rezervoare de apa, bazine de retentie, piscine etc sau fundatii, subsoluri, parcari exterioare) acolo unde conditiile de mediu pot sa afecteze functiona­litatea sau unde impermeabilizarea este cerinta expresa.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 

Autor:
ing. Radu AVRAMESCU – director vanzari Kralex Com



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/ading-impermeabilizarea-betoanelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.