«

»

BAUMIT: Produse speciale Murexin pentru lucrari pe timp friguros

Share

Sezonul de… „timp friguros”

Nu se lucreaza la temperaturi sub +5 0C

Aproape ca nu exista fisa tehnica de produs care sa nu atraga atentia asupra acestui lucru. In perioada normala de lucru nu bagam de seama aceasta, dar cand se apropie „timpul friguros“ – cu temperaturi mai mici de +5 0C, cautam cu „infrigurare“ acele produse speciale care sa prevada contrariul: „Se poate lucra la temperaturi sub +5 0C“.Calendaristic, perioada de „timp friguros” incepe in 15 noiembrie si tine pana pe la 15 martie, dar pot aparea temperaturi sub „0“ si inainte si dupa. Se lucreaza cu restrictii si/sau cu luarea unor masuri speciale de protectie mai ales pentru procesele asa-zis umede care sunt influentate de tempe­raturile scazute. Masurile sunt specifice fiecarei categorii de lucrari pentru a indeplini cerintele impuse de reglementarile in vigoare. S-au dus timpurile in care, in general, constructorii intrerupeau activitatea in timpul iernii; astazi, perioada de timp friguros a devenit practic, una „normala“ de lucru, colegii nostri de pe santiere avand termene de predare, care nu mai tin cont de vreme. Ei trebuie sa lucreze la exterior; sa toarne betoane, sa hidroizoleze, sa zideasca, sa tencuiasca, sa vopseasca fatadele, iar la interior – chiar daca instalatia de incalzire inca nu este pusa in functiune – sa execute lucrari de tencuire/gletuire/vopsire, sa lipeasca placaje, parchet, covoare, mocheta etc. Unele proiecte mari chiar acum au inceput, si sezonul rece le prinde din plin. Nu este deloc usor!

Producatorii de materiale cunosc si ei aceste lucruri si incearca sa vina in intampinarea constructorilor cu materiale speciale care sa-i ajute sa lucreze in aceste conditii cu respectarea cerintelor impuse prin proiect, specificatiilor tehnice, standardelor, normativelor etc.

 

Produse Murexin pentru lucrari pe timp friguros

Dintre produsele Murexin con­cepute pentru a ajuta la desfa­su­rarea lucra­rilor pe timp friguros, va pre­­zentam:

• aditivul „antiinghet“ pentru betoane si mortare – Beton-und Mörtelfrostschutz FS 10;

hidroizolatia pe baza de bitum aplicata la rece – 2K-Winter/ Dickbeschichtung 2K Winter;

mortarele de reparatii – Repol FM 20 H si Repol FM 20 TS/ Repol FM 20 H si TS;

• adeziv pentru placaje-flexibil alb rapid – SKF 81/Schnell Flex Klebemörtel Weiss SKF 81;

• adezivul pentru placaje-flexibil gri rapid – SK 15/Reparatur KleberSK 15;

• mortarul de rosturi – flexibil rapid – FSX 70/Schnell Flex Fugenmörtel SFX 70.

Aditivul „antiinghet” pentru betoane si mortare FS 10

Este un produs care ajuta la tur­narea betoanelor pana la temperaturi de -10 0C.

Fiind complet lipsit de cloruri, betonul cu aditiv se poate utiliza fara restrictie la executarea elementelor din beton armat/precomprimat.

Se livreaza sub forma de lichid, in bidoane de 25 kg si se adauga de regula in apa de amestecare, dar se poate adauga si in beton – la statia de betoane sau la santier, in proportie de cca 1% din cantitatea de ciment, adica 1 kg de aditiv la 100 kg ciment.

Trebuie subliniat de la inceput ca desi l-am numit „antiinghet“ – tradu­cerea mai corecta ar fi, de fapt, „de protectie la inghet“. Nu trebuie sa se inteleaga ca aditivul face ca betonul – de fapt apa din beton – sa nu inghete.

Utilizarea aditivului nu exclude nici luarea masurilor de preparare a betonului pe timp de iarna (dezghetarea agregatelor, utiliza­rea apei calde, folosirea cu preca­dere a cimenturilor fara adaosuri) si nici masurile de protectie a elementelor turnate, in special a celor cu sectiuni mici.

Efectul principal al aditivului este acela de declansare mai rapida a reactiilor de hidratare si obtinerea, in consecinta, a rezistentei minime la inghet.

Aditivii de tip „antiinghet“, nu sunt definiti ca atare in SR EN 934-2 si in consecinta, punerea lor pe piata se face pe baza agrementului tehnic.

In ceea ce priveste utilizarea la mortarele de var – ciment, proportia de amestec este mai mare si variaza in functie de temperatura mediului (tabelul 1).

Hidroizolatie pe baza de bitum 2K Winter/Dickbeschichtung 2K Winter

Este un produs bicomponent de hidroizolare, pe baza de bitum-cauciuc, fara solventi, cu elasticitate ridicata (poate prelua si fisuri) aplica­bil la rece pana la temperaturi de -5 0C.

• Se utilizeaza la interior si exterior, pentru hidroizolatii contra umidi­tatii terenului, a infiltratiilor, a apei fara presiune si chiar a apei sub presiune, la fundatii, pereti, subsol la cladiri de locuinte sau comerciale, garaje subterane, balcoane, terase, ziduri de sprijin etc.

Se foloseste si pentru lipirea perimetrala a placilor rigide de termoizolatie.

• Mod de ambalare: 32 kg (comp. A = 24 kg + comp. B = 8 kg);

• Depozitare: 6 luni, loc uscat si racoros, in ambalaje originale;

• Consum:

– cca 4 kg/m2 – hidroizolatie contra umiditatii terenului – gros. min. 3,5 mm;

– cca 5 kg/m2 – hidroizolatie contra apei fara presiune – gros. min. 4,5 mm;

– cca 6 kg/m2 – hidroizolatie contra apei sub presiune – gros. min. 5,0 mm; (min. 2 straturi – primul strat armat cu plasa din fibre de sticla)

• Lucrabilitate: cca 1 ora;

• Rezistenta la ploaie: dupa cca 3 ore;

• Punere sub sarcina: cca 3 zile la +5 0C; cca 7 zile la temperaturi intre 0 si -5 0C;

• Amorsa: Emulsie rapida de bitum-cauciuc / Voranstrich Schnell

 

Mortar Repol FM 20 H / Fertigmörtel FM 20 H

Mortar special pe baza de ciment, cu intarire rapida – cateva minute – fara ipsos, fara cloruri, hidrofobat, cu rezistente initiale si finale mari, cu aplicare manuala.

• Se utilizeaza la interior si exterior, pentru lucrari de repa­ratii de volume mici.

• Se utilizeaza la plombari, com­ple­tari slituri, subzidiri etc.

• Livrare: sac de 30 kg

• Consum: cca 2,2 kg/m2/mm grosime.

Fabricat de Murexin AG in Austria.

Certificat CE – conform EN 1504.

 

Mortar torcret Repol FM 20 TS / Fertigmörtel FM 20 TS

Mortar special pe baza de ciment, cu intarire rapida – cateva minute – fara ipsos, fara cloruri, hidrofobat, cu rezisten­te initiale mari, cu aplicare meca­ni­zata.

• Se utilizeaza la interior si exterior, cu aplicare in special prin tor­cretare in sistemul uscat, la lucrari de reparatii si protectii constructii industriale, ingineresti si de arta – turnuri de racire, cosuri de fum, ziduri de sprijin, versanti, tuneluri de sosea si cale ferata, poduri, baraje etc.

• Livrare: sac de 30 kg

• Consum: cca 2,2 kg/m2/mm grosime.

Fabricat de Murexin AG in Austria.

Certificat CE – conform EN 1504.

Adeziv flexibil alb rapid/

Schnell Flex Klebemörtel Weiss

Este un ade­ziv flexibil special, clasa C2F-S1 conform SR EN 12004, respectiv SR EN 12002.

Adezivul flexibil alb rapid este recomandat pentru cazurile in care se doreste/ este necesara o lipire „rapida“ a placajelor, la interior si exterior, pereti si pardoseli. Dat fiind faptul ca lucreaza in strat de pana la 20 mm, se poate folosi practic la toata gama de placaje de la cele mici tip mozaic – caz in care poate fi si chit, gresie portelanata, placi ceramice de toate tipurile – pana la placi din marmura, piatra naturala si artificiala de dimensiuni mari si grele.

Dat fiind faptul ca se intareste repede, ajuta la rezolvarea pro­blemelor de placare la temperaturi scazute sau in cazuri de urgenta.

Temperatura minima in momen­tul aplicarii trebuie sa fie mai mare de +5 0C dar, fata de un adeziv normal, atinge mai repede rezistenta necesara la inghet si, ca urmare, se reduce durata de asteptare pana la punerea in exploatare. In plus, are si avantajul ca nu modi­fica culoarea placilor, cerinta esentiala in cazul multor placi din piatra na­turala si arti­ficiala: calcar, granit, marmura etc.

 

Adeziv pentru reparatii SK 15 / Repartur Kleber SK 15

Este un ade­ziv flexibil special, de culoare gri, clasa C2FT-S1 conform SR EN 12004, respectiv SR EN 12002.

Acest produs este un adeziv in pat sub­tire, gandit in primul rand pentru reparatii-lipirea rapida a placilor izolate, care din diferite motive s-au desprins de suport – astfel incat exploatarea spatiilor sa nu aiba de suferit.

El poate fi folosit, insa, cu succes si pentru operatiile de placare-lipire la temperaturi scazute, acolo unde un adeziv flexibil normal se intareste mai greu.

 

Mortar de rosturi, flexibil rapid SFX 70 / Schnellflexfuge SFX 70

Mortar de rosturi pe baza de ciment, flexibil si aquastatic, pentru chituirea rapida a rosturilor de 2-15 mm, la interior si exterior, la pereti si pardoseli.

Clasa CG2-con­form SR EN 13 888, inseamna ca are absorbtie redusa;  impiedica patrunderea murdariei in rost si este mai rezistent la uzura decat chiturile normale de clasa CG1. Are o aderenta deosebita la marginile placilor.

Este rezistent la apa si inghet si este conceput dupa o formula igienica de top, asigurand o intretinere usoara.

 

In loc de concluzii

Nu este usor, dar se poate lucra si pe timp friguros, cu materiale speciale care ne ajuta, completate si cu respectarea cerintelor minimale privind protectia pe timp friguros.

Trebuie analizat, insa, fiecare caz in parte; trebuie luata in calcul prognoza pe termen mediu si scurt, posibila scadere a temperaturii in peri­oada imediat urmatoare punerii in opera, astfel incat alegerea siste­mului/ produsului sa se faca in cunostinta de cauza, inclusiv cu prevederea masu­rilor de protectie necesare.

Investitorul / Constructorul / Meseriasul / Clientul interesat se poate adresa direct pentru consultanta la Baumit Romania, B-dul Iuliu Maniu nr. 600. Telefon 021.350.01.03/05 – Serviciul Tehnic, Mobil 0722.317.644.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 

Autor:
ing. Mihalache Paun, Product manager Murexin – Baumit
Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/baumit-produse-speciale-murexin-pentru-lucrari-pe-timp-friguros/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.