«

»

DOW BUILDING SOLUTIONS: Caracteristicile pe termen lung ale produselor de izolare termica din polistiren extrudat DOW (II)

Share

Una din cerintele esentiale ale Directivei Europene referitoare la Produsele pentru Constructii (DPC) este durabilitatea acestora. Durabilitatea este strans legata de rezistenta cladirilor si consumul lor de energie.

 

Performanta pe termen lung in conditiile folosirii finale

Aplicarea la infrastructura drumurilor

Comportamentul straturilor izo­lante ale polistirenului extrudat la inghet in cazul aplicarii la drumurile din Siberia a fost studiat pe o perioada de timp mai mare de 20 de ani [Polukhina et. Al. 2003].

Stratul izolator a fost localizat la aproximativ 50-65 de cm sub nivelul solului. Conditiile climatice au fost descrise prin clima continentala caracteristica cu variatii de temperaturi de aproximativ 90 K intre vara si iarna.

Rezultatele care caracte­rizeaza durabilitatea produselor din polistiren extrudat aplicate in acest proiect sunt listate in tabelul 2.

Polistirenul extrudat investigat dupa 20 de ani de la aplicare nu a aratat mo­dificari ale performantelor in conditii de clima foarte severe, de umidi­tate extrema si sol complex. Cresterea conductivitatii termice cauzata de impactul umezelii este mai mica de 5%. Aceasta este mult sub cresterea previzionata de 10%, conform standardelor germane anterioare.

Aplicarea in constructiile civile

Aplicarea polistirenului extrudat in afara straturilor impermeabile necesita rezistenta mecanica inalta si, de asemenea, rezistenta la umezeala.

In cazul acestor aplicari, produsul izolant este expus unui impact combinat de caldura, umezeala si sarcina mecanica. Astfel, comportamentul pe termen lung al polistirenului extrudat este un subiect de interes.

Produsele din polistiren extrudat au fost testate pe o perioada de 5 pana la 22 de ani in diferite aplicatii: de exemplu folosirea la acoperisuri sau in zone izolate aflate sub nivelul panzei freatice (Fig. 3 si Tabelul 3).

Mostra din figura 4 a fost luata de pe acoperis si taiata in jumatate pentru a investiga daca structura spumei s-a deteriorat in timp. S-a demonstrat ca structura celulara a polistirenului a ramas neschimbata.

Durata de viata pentru un aco­peris inversat instalat cu produse din polistiren extrudat ROOFMATE SL-A este de 45-50 de ani, durata de viata intrinseca a XPS fiind de peste 50 de ani.

Panourile STYROFOAM sunt rezistente la actiunea majoritatii materialelor obisnuite de constructie cum ar fi compusi bituminosi fara solventi, conservanti pentru lemn pe baza de apa, var, ciment, tencuiala, gips anhidru ca si alcooli, acizi si alcali.

Panourile STYROFOAM contin un aditiv de incetinire a dezvoltarii flacarii pentru a inhiba aprinderea accidentala de la o sursa mica de foc. Acestea sunt, totusi, combustibile iar, daca sunt expuse unui foc intensiv, pot arde rapid. Tempe­ratura maxima recomandata este de 75 0C; peste aceasta temperatura, produsul sufera schimbari dimensionale ireversibile.

Produsele STYROFOAMTM nu sunt bio-degradabile in mediu si nu prezinta un pericol privind mediul in zona apa/sol.

Produsele STYROFOAMTM cores­pund cerintelor Regulamentului CE 2037/2000 (29 iunie 2000) referitor la substantele care afecteaza stratul de ozon.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 44 – decembrie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/12/31/dow-building-solutions-caracteristicile-pe-termen-lung-ale-produselor-de-izolare-termica-din-polistiren-extrudat-dow-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.