«

»

Nimic despre constructii si constructori!

Share

Nimic despre constructii si constructori, desi despre ele si ei ar trebui sa vorbim in permanenta si de bine si de rau, asa cum se intampla in viata de zi cu zi. Nu vorbim despre aceste subiecte devenite „tabu“, desi ele au demonstrat atunci cand li s-a acordat atentia cuvenita ca intr-adevar reprezinta motorul oricarei economii sanatoase si, deci, reale, concretizate in rezultatele spectaculoase inregistrate si la noi pana spre sfarsitul primului trimestru al anului in curs.
A fost o perioada in care constructiile si constructorii au fost „contribuabilii“ cu pondere la cresterea si consolidarea PIB-ului tarii.
Nimic despre constructii si constructori desi se stie ca economia reala romaneasca se „misca” pe orizontala, in primul rand datorita lor.
A fost suficienta declansarea crizei de care ne vaitam sine die pentru ca ea, criza, sa devina principala scuza pentru neputinta celor ce conduc destinele tarii in ceea ce priveste justificarea situatiei din ce in ce mai precare in care a ajuns economia romaneasca. Si cand rememorezi ceea ce ne spune mai marele tarii din doua in doua zile ca (sac) criza ba este ba a fost depasita ca ulterior sa le schimbe ordinea iti vine sa te duci in… padure si sa fluieri sau sa asculti ciripitul pasarelelor care este si adevarat si, uneori, linistitor.
Nimic despre constructii si constructori desi daca ar fi fost urmarite de pe pozitia principiilor de piata nu s-ar fi ajuns la aberatia ca ofertele de spatii locative si administrative sa se faca la niste preturi care au stopat „apetitul“ celor care doreau aceste spatii. Preturile respective au fost „umflate” pentru a aduce castiguri uriase investitorilor de orice fel de… natura. Adica din mai toate zonele sociale (fotbalisti, comercianti, agentii imobiliare, generali in rezerva, SRL-uri fara tangenta cu constructiile etc.).
Un numar impresionant de constructii nu se mai vand desi pretul lor a scazut la jumatate din cel initial. Goana dupa castiguri imediate si cat mai mari au creat o adevarata degringolada in relatia cerere-oferta de asemenea spatii. Somajul in principal, aflat in plin avant, a saracit majoritatea fortei de munca din sectoarele de productie, administratie, servicii si comert, zone din care proveneau si potentialii cumparatori.
Nimic despre constructii si constructori si in situatia bancilor care s-au prins si ele intr-o hora unde acordarea cu usurinta si fara garantii suficiente a creditelor la dobanzi deloc de neglijat au dus la mari dereglari si dificultati in recuperarea lor, numarul restantierilor fiind semnificativ.
Nimic despre „invazia“ de produse de „doi bani” care a invadat piata constructiilor din Romania, facand „concurenta“ marcilor de prestigiu acreditate de organismele abilitate in acest sens. Tentatia de a fugi dupa produse ieftine in ambalaje atragatoare va impieta direct calitatea lucrarilor, fapt ce se poate repercuta asupra rezistentei si fiabilitatii constructiilor.
Nimic despre investitiile incepute si parasite pana nu se stie cand, acestea facand o adevarata concurenta constructiilor din 1989 parasite si ramase ale nimanui. Acestea au devenit adevarate piese de muzeu care alaturi de noile constructii nereusite uratesc peisajul citadin al capitalei si al altor orase din tara.
Nimic despre numeroasele santiere cu lucrari incepute sau in derulare, dar care nu se mai termina, prelungirea existentei lor fiind „justificata“ de… capriciile vremii! Ce-or fi vrand cei care au castigat licitatiile la lucrarile respective, sa fie vremea pe timp de toamna sau de iarna ca in zilele de vara? Si de ce nu sunt pregatiti pentru o astfel de situatie?
Cum or fi putand unii (nu de pe la noi, desigur) sa lucreze in conditii vitrege de temperatura si intemperii in general la investitii cu un grad ridicat de dificultate (vezi zona Arctica), iar noua pentru un simplu pod rutier sau un pasaj subteran din Bucuresti nu ne ajung zilele unui an calendaristic?
Nimic despre constructii si constructorii seriosi si felul in care sunt tratati ei la decontarea lucrarilor executate, bani din care sa-si poata continua activitatea.
Sunt firme care au executat lucrari de amploare pentru care au cheltuit sume impresionante, sume care nu s-au intors in conturile lor pentru a plati colaboratorii care le-au asigurat proiecte, tehnologii si materiale de constructii.
Incapacitatea efectuarii de plati intre firme reprezinta principala cauza a blocarii sistemului decontarilor si principala cale spre faliment. Potrivit ARACO sunt 19.500 de firme in insolvabilitate.
Nimic despre constructii si constructori pentru ca guvernantii care s-au perindat in ultima vreme (unii dintre ei foarte capabili, care conduc chiar cate doua ministere) numai la asa ceva nu le-a stat capul! Ei, oamenii politici, de altfel semneaza zilnic condica mai mult la partide, locul de unde se asigura un post administrativ.
Nimic despre constructii si constructori si, totusi, despre acest lucru am scris cele de mai sus cu speranta (daca mai exista) ca „noul” (sau vechiul) venit la Cotroceni va schimba foaia prioritatilor tarii daca se vrea sa se faca ceva pentru binele acestei tari si a oamenilor ei.
Sarbatori Fericite si un An Nou cu sanatate!



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/12/03/nimic-despre-constructii-si-constructori/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.