«

»

BAUMIT ROMANIA, in sprijinul Programului national de reabilitare termica

Share

Despre reabilitarea termica a fondului construit in Romania s-a vorbit prima data „oficial“, in anul 2000. Dupa mai multe OUG, Legi, HG, in 2005, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a lansat Programul national de reabilitare termica.

In perioada 2006 – 2008, au fost reabilitate cateva blocuri din orasele nominalizate, in fiecare an, prin Ordin al Ministrului, contributia la finantare – Buget central – Buget local – Asociatie de proprietari fiind de 34% – 33% – 33%, cu exceptia unor initiative locale care au incercat sa reduca pana la 0 contributia locatarilor.

In 2009, odata cu actuala criza, problema reabilitarii termice a fondului construit a revenit, cu forte noi, in actualitate. Pe ansamblu, cca 89.000 de blocuri erau prevazute pentru a fi reabilitate. Dintre acestea, pentru 2009, se anuntase o cifra de cca 35.000 de apartamente. De mentionat ca, pentru 2009, s-a imbunatatit si cota de participare la finantare, contributia Minister (buget) – Consilii Locale (buget local) – Asociatie de proprietari fiind de 50% – 30% – 20% in conditiile in care lucrarile de reabilitare termica au inceput in a doua jumatate a anului.

De la „intentie“ pana la „receptie“, cel putin in Bucuresti, a ramas, insa, un drum lung de parcurs, cu multe etape, toate necesare si importante, in care fiecare dintre actorii implicati – Asociatia de proprietari, Coordonatorul de program, Proiectantul si Executantul – are partea sa de realizat. In asemenea conditii este foarte importanta comunicarea, colaborarea si respectarea legilor in toate etapele, astfel incat sa se ajunga la final cat mai repede si in conditii satisfacatoare pentru toata lumea din punct de vedere al costurilor si eficientei termice.

O lacuna de semnalat este ca, in toata aceasta actiune, desi este legat implicit de etapele de Proiectare si Executie, Producatorul/Furnizorul de sisteme termoizolante nu apare explicit ca parte implicata in acest proces.

 

De ce… „Baumit in sprijinul Programului national de reabi­litare termica“?

Raspunsul cel mai simplu ar fi:  pentru ca atunci cand zici sistem termo, te gandesti automat la Baumit.

Pentru ca Baumit este un nume cunoscut in lumea sistemelor termo din Europa si, bineinteles, din Romania.

Pentru ca in cei 16 ani parcursi de la infiintarea societatii in Romania, Baumit a depus o munca intensa de pionierat, de informare si comunicare, de convingere, de pregatire si instruire a tuturor actorilor implicati in actul de creatie a unei case cu sistem termoizolant.

Pentru ca Baumit – lider de piata in domeniul sistemelor termoizo­lante in Romania – este Producator si Furnizor de sisteme termoizolante complete de cea mai buna calitate.

Pentru ca Baumit „are in spate“, experienta celor 25-30 de ani de sisteme termoizolante aplicate in diverse tari din Europa, si aproape 15 ani in Romania.

Ce poate oferi Baumit, pentru etapele de Proiectare si Executie?

Pentru a avea o lucrare de calitate, trebuie sa ai:

un proiect bun: bine calculat din punct de vedere tehnic si econo­mic dar si complet, cu toate detaliile.

un sistem termoizolant de calitate: complet – cu toate componentele verificate in sistem, de calitatea specificata, garantata.

o executie de calitate – o punere in opera cu respectarea tuturor operatiilor descrise si cu executarea corecta a lor; degeaba ai un proiect bun si un sistem termo de calitate – daca executia nu este corespunzatoare, totul este ratat.

Baumit Romania pune la dispo­zitia Proiectantilor informatii privind intreaga sa experienta referitor la:

• cerintele unui sistem termoizo­lant la nivel european, conform ghidului ETAG 004;

• agrementul european al sistemului Baumit EPS;

• posibilitatea optimizarii calcu­lelor termo-tehnice, pentru stabilirea grosimii minime necesare de polistiren, pentru pereti, terase, subsoluri;

• modul de rezolvare a diferitelor detalii, in special la racorduri;

• programul de colorare al fata­delor pentru armonizarea culorilor;

• variante multiple de finisare – tencuieli decorative: peste 1.200, diferentiate prin culoare, granulatie, textura etc.

 

Ce poate sa ofere Baumit Executantului?

Baumit Romania devine un Partener permanent si de incredere al Execu­tan­tului, punandu-i la dispo­zitie urmatoarele:

un sistem termoizolant agrementat atat la nivel national, cat si european

– Agrement tehnic;

– Agrement tehnic european ETA;

un sistem termoizolant complet cu toate materialele com­ponente de top – Premium ale siste­mului – marca Baumit, avand nivelul de calitate conform cerintelor proiectului si ale agrementului tehnic, respectiv:

adezivul de lipire si spacluire Baumit Klebespachtel;

placile de polistiren speciale pentru fatade – Baumit Spezial Fassadenplatten;

plasa de armare din fibra de sticla – Baumit Textilglassgitter;

tencuiala decorativa – in functie de natura factorilor agresivi ai mediului, aceasta poate fi: Baumit Granopor Putz, Baumit Silicon Putz sau Baumit Silicat Putz.

un sistem de calitate verificat si garantat. Garantia calitatii este asigurata de fabricarea materialelor in unitatile proprii de productie din Romania, intr-un sistem de management al calitatii certificat ISO 9001, cu un Plan de control al productiei in fabrica certificat, cu probe de control pe materii prime, pe flux de fabricatie si pe produsele finite, efectuate de catre Laboratoarele Baumit, pentru fiecare lot de materiale in parte. Toate stau la baza Declaratiilor de conformitate pentru fiecare dintre materialele componente livrate.

un ghid complet de punere in opera a sistemului termoizolant, cu informatii si detalii importante pe toate fazele de executie – lipire, dibluire, spacluire, inglobare plasa de armare, finisare cu tencuieli deco­rative etc.

o procedura tehnica de executie, in care sunt specificate res­ponsabilitatile, fazele importante de control si documentele de calitate ce trebuie completate, astfel incat in final sa existe garantia unei bune executii.

o instruire intensiva si completa a echipelor de lucru, de catre personalul Baumit.

Executia trebuie sa se desfa­soare fara greseli majore, defectele grave fiind greu de remediat si foarte costisitoare.

o supraveghere periodica, in special in fazele importante ale procesului de executie si mai ales in zona detaliilor – acolo unde situatia de pe teren nu se incadreaza totdea­una in schemele de rezolvare tip. In acelasi timp Reprezentantul tehnic-comercial tine permanent legatura cu seful lucrarii, pentru a furniza direct, rapid si in cunostinta de cauza informatiile necesare.

Intrebarea principala: ce grosime de polistiren?

De fiecare data cand un Proprietar ajunge in faza de termoizolare fatada, primele intrebari pe care si le pune sunt: ce fel de polistiren si ce grosime de placi ar trebui sa foloseasca?

Raspunsul „automat“ este ca trebuie folosit polistiren special ignifugat avand caracteristicile fizico-meca­nice corespunzatoare pentru sisteme de termoizolare fatade.

In ceea ce priveste grosimea minima daca in urma cu mai mult de 10 ani se foloseau cu precadere – din motive economice – placile cu grosime de 5 cm, astazi vorbim de minim 8 cm sau chiar minim 10 cm, in functie de materialul din care sunt facuti peretii: beton, caramida plina, „boltari“ din beton, caramida cu goluri, blocuri ceramice cu goluri etc., dar si de temperaturile exterioare minime, eventual maxime din zona.

Polistirenul este materialul care preia „socul termic“, de aceea grosimea minima de polistiren se calculeaza tinand seama de toti acesti factori.

Raspunsul simplu ar fi ca, din punct de vedere al confortului interior, trebuie evitate suprafetele radiante reci; cu cat polistirenul este mai gros, cu atat mai bine – lucru evidentiat de valorile de temperatura din tabelul 1.

In ceea ce priveste costul total pe metrul patrat, trebuie sa avem permanent in minte ca polistirenul are o anumita pondere in structura costurilor, fapt ilustrat in figura 1, ceea ce inseamna ca dublarea grosimii polistirenului nu conduce automat la dublarea costului.

In cadrul Programului national de reabilitare termica, Proiectantul stabileste pentru fiecare tip, zona climatica si structura de bloc, care este grosimea optima de polistiren ce satisface confortul minim prevazut in norme, la costuri cat mai mici.

Pentru ca reducerea facturilor de intretinere sa ajunga la 40%, sau mai mult, reabilitarea termica a peretilor trebuie completata si cu schimbarea tamplariei, cu termoizolarea teraselor si a planseelor peste subsol.

In loc de concluzii

In calitate de Furnizor cu cea mai mare experienta in domeniul sistemelor termoizolante in Europa si in Romania, Baumit se considera „parte integranta“ – Partener profesionist si de incredere al tuturor celor implicati in Programul national de reabilitare termica.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 32

Autor:
ing. Paul DICU – Baumit Romania, Product Manager sisteme termoizolante

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/baumit-romania-in-sprijinul-programului-national-de-reabilitare-termica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.