«

»

Managementul activitatii de constructii-instalatii montaj

Share

(Continuare din numarul anterior)

In articolul prezentat in nr. 55 (decembrie 2009) al Revistei Constructiilor se preciza faptul ca legislatia actuala din domeniul achizitiilor pu­blice – OG nr. 34/2006 aplicata prin legea nr. 337/2006 – nu prevede in mod expres un principiu de elaborare unitar al intocmirii documenta­tiilor de ofertare si executie a lucrarilor de C+M asa cum legislatiile anterioare in domeniu aratau explicit acest lucru.

Consideram acest aspect inaccep­tabil pentru ca el creeaza probleme atat la intocmirea unitara a documentatiilor care se prezinta la licitatii cat si la urmarirea si decontarea productiei realizate, precum si la un eventual control al banilor publici.

De ce oare? Exista, eventual, un interes pentru a nu se putea efectua un control al lucrarilor executate din fonduri publice? Nu acuzam, nu avem dovezi, dar ca specialisti in domeniu ne punem firesc astfel de intrebari.

De asemenea, pentru corectitudine, trebuie sa precizam ca societatea noastra – C.O.C.C. – care a fost abilitata oficial de MLPAT, de-a lungul ultimilor 10-15 ani sa se ocupe de aceasta problema, a incercat in repetate randuri, prin contacte directe sau prin adrese la nivel de decizie a Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, sa prezinte situatia reala in acest domeniu. Mai mult, a prezentat si modul – cu formulare si anexe – in care se putea prevedea in metodo­logie sau ghidul de aplicare a legii nr. 337/2006.

Un alt element, care arata ca avem dreptate, este faptul ca peste 6.000 de unitati de constructii-instalatii-montaj din tara folosesc produsele si serviciile noastre pentru a putea realiza un mod corect de intocmire a documentatiilor de executie. Aici ar trebui precizat si faptul ca printre beneficiari se gasesc si unitati publice, firme private care participa la licitatii din fonduri publice.

Pentru lucrarile private, la prima vedere, nu ar exista un interes deosebit in alcatuirea unor documentatii economice riguroase dar realitatea a confirmat ca si acestea sunt direct interesate si folosesc din plin produsele noastre. In acest sens, printre cele care raspund cerintelor in domeniul intocmirii documentatiilor de executie si a decontarii lor, se numara in principal: indicatoarele de norme de deviz, ghiduri pentru elaborarea caie­telor de sarcini – conditii tehnice – pentru diverse categorii de lucrari si produsul informatic DELTA 2000 pentru elaborarea ofertelor de licitatii, programarea si urmarirea decontarii lucrarilor de C+M.

In acest numar al revistei, va prezentam preocuparea constanta a C.O.C.C. in privinta editarii si actuali­zarii permanente a indicatoarelor de norme de deviz ca forma principala de elaborare a documentatiei de executie.

Se stie ca la nivelul anilor 1981/1982 C.O.C.C. a elaborat – prin colaborare directa cu institute de proiectare, cercetare si unitati de executie ale M.C. Industriale – un numar de 47 de indicatoare de norme de deviz pentru toate categoriile de lucrari de C+M.

Observatiile venite din teritoriu au fost stocate si au fost cuprinse in cele 27 de indicatoare de norme de deviz care au fost aprobate de MLPAT in perioada 1992-1996 si dupa anul 1998. Au fost luate in discutie doar 27 de indicatoare din cele 47 elaborate initial deoarece realitatile anilor 1990-2000 au impus acest lucru.

A aparut si problema esentiala: era normal ca in perioada de dupa anii 1990 explozia de produse si tehnologii noi sa poata sa fie cuprinsa in continutul acestor indicatoare si astfel s-a trecut la actualizarea acestora prin reevaluarea consumurilor initiale si aparitia unor norme noi.

Reactualizarea indicatoarelor s-a facut esalonat – dupa 1998 – si s-a stabilit in principiu ca o data la 5 ani sa fie luata in calcul o posibila noua reactualizare.

In momentul de fata lista indicatoarelor de norme de deviz reactua­lizate este redata in tabelul 1.

La aceste indicatoare de norme de deviz s-a realizat si o codificare unitara a resurselor, de 13 caractere, in conformitate cu prevederile UE – actiune initiata de MLPAT care a transmis-o ca sarcina C.O.C.C.

In numerele viitoare vom continua prezentarea atat a indicatoarelor de norme de deviz, cat si a celorlalte documentatii si produse informatice strict necesare pentru intocmirea corecta si coerenta a documentatiilor de executie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 56 – februarie 2010, pag. 20
Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/02/24/managementul-activitatii-de-constructii-instalatii-montaj-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.