«

»

DEN BRAVEN: Omenie in lumea afacerilor!

Share

Omenie in lumea afacerilor! O asemenea afirmatie pare stranie in zilele noastre, mai ales in Romania.

Si asta pentru ca afaceristul roman, intrat dupa 1990 intr-o astfel de lume, nu a  deslusit si inteles decat aspectul de jungla, de care pe care, pentru a reusi intr-un timp cat mai scurt dobandirea unor castiguri si, deci, a unor averi care sa-l propulseze in „elita“ societatii.

El, afaceristul roman, acerb in tot ceea ce face, ii elimina cu buna stiinta din calculele sale, in primul rand, pe cei care il ajuta sa reuseasca intr-o afacere. Este vorba de oamenii care ii asigura prin munca lor realizarea concreta a cerintelor prevazute in proiectele intreprinse.

Tocmai pe ei ii ignora ca importanta, acordandu-le mijloacele minime de castig si, pe aceasta cale, de asigurare a unui trai mediocru. Nu mai vorbim de cei care s-au imbuibat si sfideaza fara jena si scrupule pe oricine nu-i de „rangul“ lui.

 

Exemplele din Romania pe aceasta tema s-au inmultit ingrijorator, fara sa-i deranjeze insa cu ceva pe cei care, alesi fiind, ar trebui sa se ingrijeasca de realizarea interesului general, adica o viata decenta pentru majoritatea oamenilor.

Daca ei, oamenii de afaceri, o duc bine, restul nu-i intereseaza. Nu-i intereseaza pentru ca, abonati la binefacerile partidelor din care fac parte, primesc pentru „meritele” lor electorale sume enorme pentru tot felul de afaceri, una mai dubioasa ca alta. Lucru dovedit partial si din noianul de dosare penale aflate, de zeci de ani, pe rolul instantelor judecatoresti, dar uitate in sertare pana la prescriere.

Mainile se spala una pe alta in virtutea practicarii in continuare a binomului antedecembrist potrivit caruia „daca esti om sunt om“. Adica daca faci ce-ti spun eu, partidul, eu te recompensez prin orice mijloace.

Nu stiu cand, unde si cum s-ar putea intoarce foaia, tinand cont de oameni si nu de potentati.

Se poate trai si lucra si in alte conditii in afaceri? Zicem ca da, atata timp cat avem un exemplu pe care vrem sa vi-l aducem in prim plan.

Concret, a trebuit sa vina un om de afaceri strain, unul autentic al lumii bune capitaliste, care si-a dezvoltat una dintre cele mai mari si importante investitii in Romania. Aceasta investitie exista si functioneaza chiar in domeniul constructiilor. Este vorba de dl Kees den BRAVEN, proprietarul gigantului industrial si comercial Den Braven, lider mondial in izolanti profesionali, care recent si-a aniversat la Bucuresti 35 de ani de existenta.

Din 1994 pana in prezent, valoarea totala a investitiilor Den Braven pe piata romaneasca a materialelor de constructii se ridica la peste 20 de milioane de Euro.

In 2007, la rugamintea directorului general Den Braven Romania, dl Kees den Braven a hotarat sa investeasca 20 de milioane de Euro intr-o fabrica de spume poliuretanice in Romania, singura pe piata locala si din Europa de Est, dupa ce initial luase decizia de a realiza aceasta investitie in Ungaria unde guvenul maghiar oferea 50% din valoarea investitiei. Urmare a acestei investitii, Romania exporta astazi prin Den Braven in 29 de tari de pe 4 continente!

Exteriorul elegant al fabricii il puteti admira la iesirea din Bucuresti, pe vechiul drum spre Pitesti.

Dar nu despre noua „bijuterie“ vrem sa va retinem atentia (am facut-o in alte numere ale Revistei Constructiilor), ci asupra titlului cu care am „botezat“ randurile de fata – Omenie in lumea afacerilor!

Autorul unei asemenea maxime este chiar dl. Kees den BRAVEN, cel care ne-a oferit cateva exemple (puncte de reper) pentru caracterizarea unui investitor ce urmareste intr-o afacere si aspectul uman.

Despre ce este vorba?

In primul rand, domnia sa impreuna cu directorul general al Den Braven Romania, dl Adrian State, au asigurat prin noua capacitate de productie din Romania locuri de munca pentru 240 de oameni. In functie de mersul productiei si al comercializarii produselor, Den Braven Romania va angaja in continuare personalul necesar extinderii activitatii, dupa cum mentiona dl Kees den Braven la a 35-a aniversare a firmei.

Veniturile asigurate personalului actual al firmei romanesti sunt tentante, rasplatind profesionalismul specialistilor din productie si activitatea comerciala.

Trecand, deci, doar fugitiv peste acest aspect, sa vedem ce a facut si ce face dl Kees den BRAVEN in Romania, in afara afacerii economice propriu-zise la care ne-am referit mai inainte.

Domnia sa, odata cu inceperea derularii afacerilor in tara noastra, a acordat o mare atentie factorului uman, cel de care depinde nemijlocit si determinant orice se intreprinde pentru bunul mers al oricarei investitii.

Iata, de altfel, si cele 7 principii care au stat la baza succesului Den Braven in lume si in Romania:

• Interes crescut pentru business.

• Capacitate de a decide rapid si o motivatie puternica pentru a castiga in fiecare zi.

• Sa ai oamenii potriviti in locul potrivit. La angajare, conteaza mai mult un om cu simtul responsabilitatii decat calificarile inalte.

• Contact direct intre departamentele de productie si vanzari prin intermediul unor manageri inovatori.

• Fapte, nu vorbe!

• Orientarea spre client si respectarea culturii organizationale.

• Ce tu poti face, eu pot face mai bine!

Primii receptivi la asemenea cerinte pentru obtinerea succesului in afaceri au fost directorul general Den Braven Romania, dl Adrian State  si colectivul pe care il conduce, colectiv trecut prin „sita“ celor mai exigente teste: de la profesionalism la onestitate.

Omenia in afaceri a dlui Kees den Braven s-a manifestat si se manifesta din plin in Romania odata cu sprijinirea functionarii fundatiei „Open Doors“ din Mogosoaia, care se ocupa de gazduirea si pregatirea copiilor nevoiasi sau fara parinti precum si a celor cu probleme de sanatate.

Sprijinul material si financiar acordat a influentat in bine evolutia unor copii aflati in zona abandonarii din varii motive. Recunoasterea eforturilor umanitare pentru atentia care li se acorda a fost incununata de prezenta acestor copii la cea de a 35-a aniversare a firmei Den Braven, lucru care l-a impresionat profund pe presedintele companiei. I-a amintit probabil de copilaria sa care a inceput la Schelluinen, un sat situat in sudul Olandei.

Kees a fost al doilea copil si primul baiat nascut in familia den Braven. La ferma unde a trait, munca era grea. Parintii lucrau sapte zile pe saptamana, iar Kees si fratii sai trebuiau sa dea si ei o mana de ajutor. Copiii au fost crescuti, deci, potrivit motto-ului: „economie si sarg“.

Din pacate, in acceptiunea oamenilor nostri de afaceri, moto-ul de mai inainte inseamna, in primul rand, „sarg“ pentru a acapara cat mai mult si cat mai repede, daca se poate tot, tot, tot!

Alti oameni… alta omenie!

De aici si precizarea noastra pentru acestia din urma: pe langa averea proprie (trecatoare ca toate cele, inclusiv viata), omenia fata de semeni (indiferent de treapta sociala ocupata) reprezinta, poate, ceea ce ramane ca bun de necontestat.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 57 – martie 2010, pag. 8

 

Autor:
Ciprian ENACHE

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/03/24/den-braven-omenie-in-lumea-afacerilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.