«

»

Managementul activitatii de constructii-instalatii montaj

Share

In numarul precedent al revistei am prezentat capitolele de lucrari cuprinse in cele trei volume ale indicatorului „C“ – Norme de deviz pentru lucrari de constructii administrative, social-culturale, rezidentiale si industriale. Am aratat ca volumul patru cuprinde lista de resurse materiale pentru toate normele de deviz, de la LC01 la LC74 si, de asemenea, o lista de utilaje LU01.

Reamintim ca, de-a lungul celor sapte prezentari facute in cadrul revistei, am specificat si faptul ca actualul indicator „C“ editia 2007/2008 are la baza conceptul general al editiei 1981/1982, cu completari-modificari ale unor consumuri de materiale, manopera, utilaje si prezentarea unor tehnologii noi aparute in ultimii ani.

 

Volumul I al prezentei editii a indicatorului „C“ cuprinde urmatoarele 5 capitole de lucrari de norme de deviz pentru principalele tehnologii-activitati.

Capitolul CA – Lucrari de betoane (tabelul 1);

Capitolul CB – Cofraje si schele;

Capitolul CC – Armaturi pentru betoane;

Capitolul CD – Inchideri si compar­timentari;

Capitolul CE – Invelitori si sarpante din lemn.

Capitolul A – Lucrari de betoane – cuprinde si referiri, generalitati, la continutul capitolului, la conditii teh­nice speciale, la modul de alcatuire a normelor si, de asemenea, la conditii de incadrare a lucrarilor realizate.

• Avand in vedere toate aceste precizari, apare evidenta si necesitatea care a condus la reactualizarile acestui indicator de la data aparitiei sale, anul 1981/1982.

Normele de consum cuprinse in capitol respecta prevederile definite in normele europene NE012-1999.

Betoanele folosite se considera preparate cu clasele de ciment conform tabelului 2.

• Clasificarea claselor de betoane si a marcilor de ciment este cores­punzatoare practicilor din „Codul de practica”. De asemenea, in anexa 1 a capitolului de generalitati se pre­zinta clasa betonului indicata prin cifra care urmeaza simbolului – in conformitate cu normativul NE012-1999.

• Normele de consumuri din acest capitol se considera preparate cu agregate sortate:

– nisip sortat, nespalat 0 mm – 7 mm;

– pietris ciuruit spalat 7 mm – 15 mm, respectiv 15 mm – 30 mm la betoane pompate si 7 mm – 30 mm la betoane turnate cu mijloace clasice.

• Precizarile prezentate pana acum aduc argumente solide privind nevoia de reactualizare a indicatoarelor de norme de deviz seria 1981/1982, iar faptul ca exista pro­iectanti si beneficiari care solicita expres doar folosirea indicatoarelor initiale arata un oarecare imobi­lism si suficienta fata de evolutia pietei constructiilor din Romania.

In ceea ce priveste masurarea lucrarilor aferente prezentului capitol, se arata in capitolul de generalitati ca se face la metru cub de beton gata turnat si compactat, pe baza volumelor reale ale elementelor turnate. Masuratorile lucrarilor de subturnare la utilaje tehnologice se face la metru patrat.

In numarul urmator al revistei vom continua prezentarea indicatorului de norme de deviz „C“ care are evident o pondere importanta in proiectarea si realizarea lucrarilor de constructii rezidentiale si administrativ-culturale.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 60 – iunie 2010, pag. 12

 

Autor:
ing. Mihai-Dan Popescu – director COCC Soft Construct

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/06/24/managementul-activitatii-de-constructii-instalatii-montaj-5/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.