«

»

HIDROCONSTRUCTIA: Vom demara proiecte si in afara tarii!

Share

In istoria sa de 60 de ani, Hidroconstructia a contribuit substantial la constructia a 171 de baraje si 175 de centrale hidroelectrice.

Despre planurile acestei societati strategice pentru industria constructiilor din Romania, ne vorbeste dl. Emil Timofti – directorul general al Hidroconstructia SA.

 

Ce reprezinta compania dumneavoastra pentru sectorul constructiilor din Romania?

In primul rand, SC Hidroconstructia SA inseamna Scoala de la Bicaz – marcata pe scara timpului in perioada anilor 1950-1957 – adica inceputurile scolilor romanesti de constructii hidroenergetice.

Urmeaza apoi, pe rand, toate celelalte amenajari – respectiv 171 de baraje si 175 de centrale hidroelectrice, cu toate lucrarile conexe necesare, dar mai inseamna si lucrari de constructii edilitare (alimentari cu apa, canalizari), lucrari de infrastructura, constructii civile si industriale – toate aceste realizari infaptuite de-a lungul timpului cu aportul a peste 300.000 de oameni.

Pe scurt, HIDROCONSTRUCTIA inseamna TRADITIE SI MODERNITATE.

Ce obiective ati avut de inde­plinit in 2010, in privinta cifrei de afaceri si a profitului?

Pentru noi, in anul 2009 s-au cules roadele eforturilor depuse in perioada 2006-2007 pentru achizitia de noi lucrari, finantate din fondurile Uniunii Europene.

Din pacate, in Romania anului 2009, dupa finalizarea lucrarilor contractate in anii anteriori, nu s-a pus mare lucru in loc.

Anul 2009 a fost unul sarac in ceea ce priveste lansarea de noi proiecte de infrastructura de catre autoritatile statului. Ba mai mult, pentru o mare parte dintre ele au fost sistate finantarile – toate acestea, coroborate cu deprecierea monedei nationale si cresterea dobanzilor bancare, au prefigurat crearea multiplelor blocaje economice si financiare – anticipand un an 2010 al insolventelor, al firmelor falimentare si al unor ample nemultumiri sociale.

Obiectivele principale ale SC Hidroconstructia SA pentru anul 2010 au fost:

• Mentinerea societatii in plutonul fruntas al constructorilor din Romania.

• Asigurarea desfasurarii activi­tatii societatii in conditii de profitabilitate.

• Stabilizarea fortei de munca si cresterea calitatii acesteia, prin programe de formare profesionala continua.

• Imbunatatirea sistemelor de management implementate, precum si certificarea sistemelor de mana­gement al Responsabilitatii Sociale si al Securitatii Informatiei.

In ceea ce priveste anul 2010 – anticipam o cifra de afaceri in jurul valorii de 910.000 mii lei.

Ce asteptari aveti pentru urmatorii ani si care sunt pilonii pe care se cladeste strategia de dez­voltare a societatii HidroconstructiA?

Avand in vedere faptul ca masu­rile intreprinse de autoritati privind relansarea economica (cu preca­dere in sectorul de constructii) se lasa asteptate, suntem nevoiti sa fim prudenti in ceea ce priveste folosirea resurselor societatii.

Incercam, de cativa ani, sa identificam posibile colaborari pentru realizarea de lucrari in strainatate. Putem spune ca, in 2011, avem sperante pentru demararea unor proiecte in afara granitelor tarii.

Concluzionand, vom acorda o atentie deosebita dimensionarii costurilor si, in acelasi timp, mentinerii in firma a specialistilor; de asemenea, dorim sa identificam noi pro­iecte, chiar daca acestea sunt de­parte de casa.

Ce impact ar avea reluarea „in forta“ a proiectelor hidroenergetice pentru dezvoltarea com­pa­niei dumneavostra?

SC Hidroconstructia SA a fost creata pentru a realiza pro­iecte importante, dovedind intotdeauna ca poate face fata oricaror provocari. Am fi tare bucurosi daca s-ar dori sa fim pusi la incercare si s-ar relua in forta proiectele importante in Romania.

Atunci cand va fi o certitudine finan­tarea unor proiecte noi in domeniul hidroenergetic, vom cuantifica resursele existente, comparativ cu cele necesare si vom introduce in planul de achizitii toate echipamentele solicitate pentru realizarea investitiilor contractate.

Care este patrimoniul actual (utilaje, cladiri, angajati etc.) al Hidroconstructia?

In prezent, SC Hidrocon­struc­tia SA detine in patrimoniu un numar de: 215 terenuri in suprafata de 325 ha, 687 cladiri cu suprafata desfasurata de 388.306 mp, 8.952 buc. echipamente tehnolo­gice, 1.764 buc. mijloace de transport.

Sunt angajate in societate 7.654 persoane, care isi des­fasoara acti­vitatea in Bucuresti si in 11 sucursale din tara, cu peste 250 puncte de lucru.

Ce investitii ati realizat, in ultimii ani, in protectia mediului si in sectorul de cercetare-dezvoltare si inovare?

In ultimii trei ani, societatea a realizat investitii in valoare totala de 47 milioane EURO – din care apro­ximativ 80% pentru dotarea cu echipamente tehnologice, restul de 20% impartindu-se pentru:

• amenajari si/sau moder­nizari pentru baze de productie;

• reabilitari MHC-uri achizi­tionate si lucrari de protectia mediului;

• obiective administrative si locu­inte de serviciu;

• obiective cu caracter social;

• investitii in domeniul turismului.

In ce proiecte cu finantare europeana ati fost si sunteti angrenati?

In anul 2010, SC Hidroconstructia SA a fost angrenata in peste 30 de proiecte cu finantare europeana, avand o valoare totala care depaseste 300 milioane EURO, dintre care principale sunt urmatoarele:

• Managementul integrat al dese­u­rilor solide in Jud. Arges;

• Retele de apa potabila si de canalizare in municipiul Resita;

• Lucrari de reabilitare a retelelor de distributie a apei si de canalizare in Botosani;

• Reabilitarea si extinderea rete­lei de canalizare din Craiova;

• Zona de captare Bistrita – reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in Bistrita Nasaud;

• Reabilitarea structurii principale a sistemului de irigatii Terasa Viziru;

• Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare menajera la Medias;

• Statie de epurare la Feldioara.

Ce strategie aveti pentru perfectionarea continua a salaria­tilor si pentru atragerea in companie a unor tineri ingineri, absolventi ai Institutului Politehnic?

SC Hidroconstructia SA aproba in fiecare an, prin BVC, inclusiv cheltuieli pentru formarea profesionala continua a salariatilor, urmare a evaluarilor anuale si a determinarii necesarului de competenta din societate.

Incepand din 2005, societatea a accesat in fiecare an proiecte finantate din fonduri de preaderare (PHARE), pentru aceasta activitate, in prezent fiind partener intr-un proiect – „Acces la formarea profesionala continua“ – in va­­loare de aproximativ 1.000.000 EURO, care se desfasoara pe parcursul a 30 de luni.

In acelasi timp, societatea sus­tine, in anul scolar 2010-2011, un numar de 40 studenti, prin burse sau taxe de scolarizare acordate, numarul acestora depasind in ultimii 5 ani cifra de 200.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 66 – decembrie 2010, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2010/12/28/hidroconstructia-vom-demara-proiecte-si-in-afara-tarii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.