«

»

IRIDEX: O solutie stabila pentru o lume instabila

Share

Sistemul GEOWEB® este o structura celulara tip fagure, care imbunatateste considerabil caracteristicile materialului de umplere.

Sistemul are multiple utilizari, printre care enumeram: cresterea capacitatii portante a terenurilor slabe, realizarea struc­turilor de sprijin, protectii de taluzuri si control erozional, protectii si aparari de maluri etc.

Pentru a asigura o conlucrare cat mai buna cu materialul de umplere, materialul este texturat, iar golurile practicate in pereti asi­gura un drenaj eficient, permi­tand, dupa caz, si dezvoltarea vegetatiei.

 

Solutii pentru creSterea capa­citatii portante

Problemele care apar la structurile rutiere si la platforme, in urma cedarii materialului din fundatie sau a instabilitatii materia­lului din patul drumului, pot fi eliminate utilizand sistemul de confinare geocelular GEOWEB®. Acest sistem asigura o buna stabilizare, diminuand fisurile din stratul de suprafata.

Sistemul creeaza o structura semi­rigida, conduce la reducerea semnificativa a stratului de forma, confera timp de exploatare inde­lungat si reduce considerabil costu­rile de reparatie si intretinere.

GEOWEB® = Costuri scazute in prezent + costuri scazute in viitor

Care este mecanismul?

Sistemul de confinare celulara GEOWEB® imbunatateste caracte­risticile materialului de umplere, adau­gand coeziunii acestuia o coeziune aparenta.

Sistemul controleaza eforturile tangentiale si deplasarea laterala a materialului de umplere.

Rezistenta periferica circulara a celulelor, rezistenta pasiva a celulelor adiacente si interactiunea dintre materialul de umplere si peretii texturati ai celulelor conduc la obtinerea unor rezultate remarcabile in comparatie cu alte solutii.

Avantajele sunt demne de luat in considerare, astfel:

• se obtine o baza solida, cu rezistente mari la incovoiere;

• sistemul actioneaza ca o placa semirigida, prin distribuirea laterala a sarcinilor, reducand presiunea asupra patului drumului;

• reduce amplitudinea deforma­tiilor verticale;

• controleaza tasarile diferentiate si totale, chiar si in cazul terenurilor slabe;

• permite utilizarea materialelor locale ca materiale de umplere.

Cercetarile asupra comportarii agre­gatelor confinate cu acest sistem, fata de cele neconfinate, arata o scadere a grosimii si a greutatii elementelor structurale cu 50% sau chiar mai mult, in cazul celor confinate.

De asemenea, rezultatele cerce­tarilor arata o crestere de peste 10 ori a numarului de incarcari ciclice, care conduc la aparitia deformarii permanente in cazul materialelor confinate fata de cele neconfinate.

Aplicatiile sunt multiple: fundatii si structuri rutiere, drumuri de acces temporare si permanente, platforme, parcari ecologice, structuri de sprijin, radiere, canale.

Stabilizarea structurilor rutiere

Sistemul GEOWEB®  este special conceput pentru a crea o structura rutiera rezistenta la conditii de trafic greu. Selectarea materialului de umplutura pentru fundatii si pentru structurile rutiere este in functie de incarcarile anticipate.

Solutie inovatoare in execu­tarea structurilor de sprijin

In ultimii ani, a aparut o adevarata explozie in utilizarea sistemului GEOWEB® in realizarea structurilor de sprijin, deoarece, de cele mai multe ori, reabilitarile si largirile de drumuri si autostrazi necesita pante abrupte care trebuie sa se incadreze in conditii limitate de spatiu. De ase­menea, dezvoltarea proprietatilor industriale, rezidentiale si comerciale, in imediata vecinatate a drumurilor, impune luarea unor masuri speciale, costisitoare. In aceste situatii, sistemul GEOWEB® este solutia cea mai eficienta, putand asigura:

• largirea drumului intr-un spatiu delimitat;

• adaugarea unei benzi de trafic sau de parcare;

• executarea spatiilor de acces de urgenta;

• stabilizarea canalelor si a cursu­rilor de apa din vecinatate;

• executarea unor sisteme de retentie sau de linistire a apelor pluviale;

• repararea unor structuri deterio­rate si reparatii in cazul alunecarilor de teren;

• executarea barierelor de siguranta de-a lungul drumurilor;

• utilizarea ca absorbante de energie si bariere fonice.

Sistemul GEOWEB® permite obtinerea unor pante foarte abrupte sau chiar a unor suprafete aproape verticale, stabile structural sub propria greutate si fata de factorii externi impusi, si care minimizeaza fenomenul de eroziune.

Eficienta sistemului nu este numai tehnica, ci si economica, fata de solutiile conventionale. Costu­rile pot fi mai mici cu 25% pana la 30% fata de vechile solutii, in care se utiliza betonul. Bineinteles, acest procent difera in functie de situatia locala, specifica fiecarei lucrari.

Sa nu uitam daunele si pericolele ce apar in cazurile de vandalism, sistemul GEOWEB® nefiind afectat in asemenea situatii.

Flexibilitate in oferirea solu­tiilor de proiectare

Sistemul GEOWEB® este un instrument deosebit de util proiec­tantilor care se confrunta cu o multitudine de cerinte si conditii particulare fiecarui proiect.

Sistemul este extrem de flexibil, adaptabil celor mai diferite si complexe conditii din teren, are un comportament unic sub sarcina, ceea ce il face propriu pentru utilizarea intr-o multitudine de aplicatii.

Sistemul inlocuieste cu succes solutiile clasice, avand costuri mai mici.

Durabilitate

Structurile realizate cu GEOWEB® se remarca prin durabilitate si rezistenta fata de factorii fizici si chimici.

Acest sistem elimina orice posibilitate de crapare, exfoliere, fragmentare, macinare, care pot aparea in cazul structurilor realizate cu alte materiale.

Sistemul poate fi utilizat la structuri expuse apei marine, solurilor cu PH ridicat, sarurilor utilizate pentru dezghet sau produselor chimice.

Materialele de umplere pot fi extrem de variate: nisip, pietris, balast, beton, sol vegetal.

Acest sistem inovator GEOWEB® este acum la indemana specialistilor romani.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 28

 

Autor:
ing. Adriana ENE, Departament Geosintetice – S.C. Iridex Group PLASTIC SRL



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/04/11/iridex-o-solutie-stabila-pentru-o-lume-instabila/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.