«

»

PSC: Programe pentru revigorarea sectorului constructiilor

Share

Pentru a se intalni cu membrii sai, cu viitorii sau potentialii membri, pentru a dezbate situatia actuala a economiei si, in special, a breslei, PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII a sustinut recent editia a II-a a Conferintelor Locale PSC, organizata impreuna cu UGIR, conferinte care au avut loc in mai multe orase din tara. In cadrul lor s-au abordat tematici, de la planul de dezvoltare al patronatului pentru urmatorii 2 ani, pana la proiectele legislative sustinute de reprezentantii PSC la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Despre semnificatiile unor asemenea intalniri face precizari dl. Tiberiu Andrioaiei, vicepresedinte PSC in cele ce urmeaza.

 

Patronatul nostru a inceput, din vara anului trecut, un proiect de dezvoltare a organizatiei, in scopul cresterii standardului membrilor sai, inclusiv prin dezvoltarea retelei. Astfel, pe linie interna, PSC stabilizeaza, local, filiale cu personalitate juridica, pentru a dezvolta programe indivi­duale (inclusiv pentru atragerea de fonduri europene) dar si conditii pentru ca firmele sa aiba acces la lucrari alaturi de mari antreprenori. In acest fel, antreprenorii mari vor beneficia de un suport subantreprenorial de calitate.

Planul de dezvoltare al PSC include atat o componenta nationala de revigorare a sectorului construc­tiilor, cat si o directie internationala, de promovare si propulsare a constructorilor pe pietele externe din Europa, SUA, Orientul Mijlociu, Asia.

In acest sens, in ianuarie a.c. Romania a avut pentru prima data un stand national la un targ international de constructii, in Polonia.

Participantilor la conferintele PSC le-a prezentat un program de dezvol­tare si promovare pentru revigorarea acestei industrii care sufera atat din cauza diminuarii activitatii, cat si a lipsei cofinantarii.

In ceea ce priveste sectorului constructii, amintesc ca el este, in prezent, cel mai nereglementat domeniu din tara. In plus, prea ne-am lasat la mana clientului unic – statul.

In prezent, pe plan local, constructorii, din pacate, nu sunt reprezentati in niciun fel de organism. Iata de ce nu mai dorim sa existe doar un patronat la Bucuresti care sa reprezinte sute de membri cu care se tine foarte greu legatura, ci sa avem si pe plan local filiale. In acest mod putem sa le cu­noastem, cu adevarat, problemele cu care se confrunta si sa gasim forme eficiente de rezol­vare pentru a elimina concurenta neloiala. Scopul este, deci, promovarea acestui proiect si la nivel local.

De asemenea, tinem cont ca piata este globalizata si din aceasta cauza am ajuns sa ne luptam intre noi chiar si cand vin concurentii externi. De aceea trebuie sa cream un brand de sector.

Concomitent cu toate aceste inten­tii si preocupari, noi, cei de la PSC, cautam lideri de opinie pe piata constructorilor care sa coaguleze aceasta piata din punct de vedere asociativ intr-o organizatie reprezentativa. Patro­natul are un program concret de a schimba ceva in starea de fapt, de a elimina acele situatii neplacute ca dumpingul, contestatiile eterne la rezultatele licitatiilor, lipsa capitalului de finantare, munca la negru etc.

De la bun inceput, Patronatul Societatilor din Constructii a sustinut si sustine „Programul nati­onal de reabili­tare termica a cladirilor“ si „Certificarea tehnico-profesionala a firmelor de constructii“.

Referitor la Programul de reabi­litare termica, Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) mentioneaza ca acesta ar putea fi eficient ca durata, executie si exploatare daca autoritatile locale ar debloca bani si pentru solu­tio­narea cazurilor sociale.

La realizarea „Programului de reabi­­litare termica a cladirilor“ trebuie sa contribuie si populatia pentru ca din datele la zi rezulta ca sunt 50 de mili­arde de euro in depozitele bancilor, dintre care jumatate sunt ale persoanelor fizice, iar cealalta jumatate ale persoanelor juridice.

Din punct de vedere tehnic anveloparea cladirilor ar putea constitui „gura de oxigen“ de care are nevoie sectorul constructiilor. Activitatea in domeniul rezidential stagneaza, insa, de ceva timp si va putea fi reluata abia in ziua in care bancile vor redeschide credi­tarea pentru populatie. Cand va veni ziua aceasta, greu de intuit. De aceea, constructorii se si indreapta catre proiecte mai mici, gen anveloparea blocurilor, insa nici acestea nu le sunt la inde­mana.

Daca intr-un an de zile s-ar relansa sectorul constructiilor s-ar putea asigura 30.000 de noi locuri de munca. In acelasi timp, legislatia trebuie imbunatatita pentru a stimula lucrarile de anvelopare termica. Patronatul propune ca aceste cheltuieli sa fie deduse din taxele si impozitele locale pe care le achita proprietarii.

In ceea ce priveste Certificarea tehnico-profesionala a firmelor din constructii va precizam ca, in momentul actual, suntem in discutii cu repre­zentantii Guvernului pentru a pune bazele unui organism care sa certifice calitatea constructorilor pentru realizarea anumitor lucrari. Exista, in acest sens, un proiect de lege care, dupa ce va intra in vigoare, va da posibilitatea certificarii financiare si tehnice a fiecarei societati de constructii. Vrem ca in domeniul constructiilor sa activeze numai firme care stiu sa construiasca. Piata este plina de societati care incearca sa realizeze lucrari ce depasesc cu mult capacitatea lor tehnica. Organismul creat va fi unul cu adevarat independent.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 18



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/psc-programe-pentru-revigorarea-sectorului-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.