«

»

Metode moderne de reabilitare hidrofuga a peretilor afectati de umiditate la cladirile existente

Share

In practica lucrarilor de asanare a peretilor de caramida, afectati de umiditate capilara, pot fi adoptate diverse metode, in functie de specificul fiecarei lucrari. Una dintre solutiile care si-a dovedit eficienta in timp este Comer. Aceasta presupune utilizarea unor benzi izolatoare, a unor pene de ancoraj si mortar de ciment pentru a inchide taieturile efectuate in pereti. Caracteristicile de baza ale acestei metode, cateva aspecte tehnologice, precum si un studiu de caz le puteti afla in continuare.

 

Unul dintre aspectele cel mai greu de controlat, in cazul reabilitarii hidro­fuge a cladirilor, este corelarea din punct de vedere tehnic, intre cauzele care au dus la aparitia umiditatii ascendente (tinand cont de multitudinea de forme in care aceasta se poate manifesta) si metodele specifice adoptate pentru corectarea defectelor.

Umiditatea, indiferent de modul in care se acumuleaza in cladiri, da nastere la igrasie, manifestata, in principal, prin pete pe elemente de constructie [1].

Unele dintre principalele cauze ale aparitiei umiditatii in constructii sunt:

• ascensiunea capilara rezultata ca urmare a existentei unor fundatii izolate in mod necorespunzator;

• suctiunea capilara, ca urmare a actiunilor accidentale (de exemplu inundatii majore) sau utilizarea materialelor cu caracteristici fizice si chimice slabe;

• condensarea repetata provocata de elemente de inchidere, precum pereti si/sau acoperisuri, neadecvate;

• procese tehnologice specifice cladirilor industriale;

• deficiente legate de proiectarea diferitelor elemente de constructie sau de detalii arhitecturale incorecte (cornise, balcoane, logii, terase, scurgeri etc.);

• degradarea instalatiilor si elementelor de drenare a apei (jghea­buri, burlane etc.);

• pavaj impermeabil capabil sa prezinte „umezeli false“ (zone locale de absorbtie).

 

Principii de baza ale metodei Si tehnologie

Sistemul de reabilitare a cladirilor (din punct de vedere al rezolvarii problemei umiditatii ascendente) Isolcomer, ca parte a tehnologiei Comer pentru tratamentul igrasiei, poate fi aplicat pentru cladiri cu maxi­mum 2-3 etaje si pereti executati din materiale omogene (de aceeasi forma si acelasi tip) de genul cara­mizi, blocuri de tuf vulcanic etc. [2].

In esenta, exista cinci etape de urmat, in aceasta ordine:

Taierea: consta in taierea pere­telui cu masini speciale care folosesc lanturi de diamant.

Aceasta operatie se efectueaza pe pereti portanti (perimetrali si interiori), care stau direct pe fundatii, deoa­rece ei sunt cei in care umiditatea creste ca urmare a fenomenului de capilaritate.

Dupa efectuarea taieturilor, pere­tele este gata pentru a doua faza tehnologica.

Introducerea foilor izolatoare: aceasta este cea mai importanta etapa a procedurii si consta in introducerea foliei izolatoare sablate in taietura din perete. Aceasta banda impiedica ascensiunea apei si creeaza o bariera impotriva igrasiei si a umiditatii ascendente.

Folia izolatoare poate fi sablata pe una sau pe ambele fete (aceasta din urma fiind utilizata in principal in zonele cu puternica activitate seismica, unde se cere o aderenta sporita a materialelor introduse in taietura).

Folia se livreaza in rulouri si poate fi taiata la dimensiunea dorita, fie manual, fie mecanic cu ajutorul unei mese de taiere.

Inserarea penelor de ancorare: in aceasta faza, se introduc, pentru rigidizare, pene din plastic.

Penele au gauri cu canale pentru introducerea mortarului de ciment si, prin urmare, indeplinesc trei functii importante: asigura rigi­dizarea cores­punzatoare a peretelui, fixeaza folia izolatoare in pozitia corecta pentru a putea fi eficienta si contribuie la stabilitatea peretelui, pana la uscarea mortarului de monolitizare.

Monolitizarea: folia de material izolant este fixata cu mortar de ciment cu acceleratori de priza, pentru a inchide complet taietura efectuata in prima etapa a metodei.

Mortarul trebuie sa fie introdus pe ambele parti ale izolatiei (deasupra si sub). Mortarul poate fi introdus in taietura folosind procedeele cunoscute de injectare.

Etansarea definitiva: se va exe­cuta o tencuiala aerata, deasupra taieturii, care sa permita respiratia peretelui, ca urmare a procesului osmotic.

Caracteristicile metodei descrise

Dispunerea penelor de ancoraj se face in functie de grosimea peretelui care trebuie sa fie tratat, dupa cum se prezinta in figura alaturata (pentru pereti din caramida plina, cu dimensiunile 29 cm x 14 cm, intalniti frecvent la cladirile vechi).

Principala conditie, care trebuie satisfacuta, presupune ca penele introduse in taietura sa aiba aceeasi grosime.

Sunt redate, in figurile alaturate, modalitatile de dispunere a penelor de ancoraj la peretii de caramida cu grosimi variabile, de la 14 cm la 44 cm.

 

Tratamentul umiditatii ascendente la castelul Karolyi din carei, judetul satu mare

Istoria castelului incepe in anul 1492, cand la Carei exista o cetate intemeiata de familia Karolyi.

Pastrand fundatia si unele ziduri, pe locul acelei cetati s-a construit, intre 1792-1794, un castel patrulater in stil baroc, cu un singur etaj, ce cuprindea 20 camere la parter, 21 la etaj si o capela.

In urma cutremurului din 1834, castelul s-a daramat in buna parte, restaurarea fiind facuta abia intre 1894 si 1896. Cu aceasta ocazie castelul a fost mult modificat, adau­gandu-i-se inca un nivel la fatada, trei turnuri mici si patru mari.

Interventiile actuale vizeaza corec­tarea problemelor de rezistenta si stabilitate, eliminarea umiditatii capilare din pereti, salubrizarea subsolurilor, tencuieli exterioare si interioare, restaurare acoperis, elemente decorative s.a. In ceea ce priveste masurile de asanare a peretilor afectati de umiditate, s-a ales metoda Comer, metoda pe baza careia se obtine o rata de succes de 100%.

Lucrarile au inceput la sfarsitul anului 2009, unele imagini sugestive din timpul lucrarilor de constructii le puteti vedea in imaginile alaturate.

In prezent, castelul Karolyi a intrat intr-un proces amplu de reabi­litare, denumirea proiectului sub care se vor efectua lucrarile fiind „Circuitul targurilor medievale din Transilvania de Nord“.

 

Concluzii

Metoda Comer este una radicala si poate fi folosita cu succes pentru eliminarea umiditatii capilare din zidurile de caramida afectate. Aplicata in conformitate cu specificatiile tehno­logice si expertiza tehnica adaptata fiecarei situatii, ea conduce la obti­ne­rea rezultatelor scontate.

Bibliografie

1. Moraru, D., Dimitriu-Valcea, E. – Umiditatea in constructii si controlul ei, Editura Tehnica, Bucuresti, 1969;

2. Specificatii si instructiuni Comerspa (www.comerspa.com);

3. Expertiza firmei SC Recon SRL Cluj-Napoca.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 73 – august 2011, pag. 28

 

Autori:
Florin L. TAMAS, Ioan TUNS – Universitatea Transilvania Brasov
Tiberiu Streza – SC Recon SRL Cluj-Napoca



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/08/18/metode-moderne-de-reabilitare-hidrofuga-a-peretilor-afectati-de-umiditate-la-cladirile-existente/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.