«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Inlaturarea efectelor calamitatilor naturale din anul 2005 la podul de pe DN 15 – km 243+610 de la Poiana Teiului

Share

Drumul national DN 15 traverseaza, la km 243+610, raul Bistrita si lacul de acumulare Bicaz, pe un pod din beton armat construit in 1961.

Podul are o lungime de 656,40 m cu 27 deschideri de (23×23,00 m+1×36,80 m+3×23,00 m) si o bretea de racordare cu DN 17B care are 3 deschideri de 23,00 m.

Ca schema statica, structura este alcatuita din bolti gemene dublu incastrate, cu latimea de 2,00 m si distanta intre ele de 2,00 m. Deschiderile C1-P1, P1-P2 si P2-P3 sunt amplasate in curba, ca si cele 3 deschideri de pe breteaua de racordare cu DN 17B. Deschiderile P3-P4 si P4-P5 au distantele intre bolti variabile si fac legatura cu celelalte 22 deschideri care sunt in aliniament.

Podul a fost dimensionat la clasa I de incarcare si se afla amplasat intr-o zona cu gradul de intensitate seismica „6”.

 

In urma inundatiilor ce au avut loc in lunile aprilie – mai 2005, s-a constatat deplasarea albiei raului Bistrita din deschiderea P23 – P24 in des­chiderea P22 – P23, precum si o coborire a talvegului cu cca. 1,00 m.

Structura de rezistenta a podului prezenta atat defecte de suprafata ale fetei vazute, cat si zone cu beton degradat. La viaductul de acces spre Vatra Dornei, zidul de sprijin de la culeea din amonte s-a fracturat si s-a rasturnat, distrugandu-se rampa pe jumatate de cale.

Pentru repararea si consolidarea podului s-au executat urmatoarele lucrari:

Desfacerea completa a caii de rulare si trotuarelor pe pod si pe zidu­rile intoarse;

• Largirea trotuarelor la 1,25 m. Rebetonarea lisa trotuar si capa­cului consolei;

• Montarea armaturii si turnarea placii de suprabetonare;

• Montarea dispozitivelor la rosturile de dilatatie;

• Executarea hidroizolatiei pe pod;

• Executarea imbracamintii asfaltice pe pod;

• Repararea zonelor cu beton degra­dat la pile, bolti si culei;

• Protectie suprafete tencuiala spe­ciala cu vopsea;

• Refacerea sferturilor de con, a scarilor si casiurile aferente;

• Lucrari de terasamente.

Culeele sunt elemente de infrastructura care asigura rezemarea traveelor de capat si fac legatura cu rampele. Ca urmare a largirii partii carosabile pe pod si a suprabetonarii suprastructurii, culeele (zidul de garda si consolele trotuarelor pe zidurile intoarse) s-au adaptat noii situatii, conform detaliilor din proiect.

Racordarea culeelor cu terasa­men­tele s-a facut cu sferturi de con. Din cauza ca sferturile de con sunt degradate, acestea s-au refacut. Fundatiile sferturilor de con s-au coborat cu 0,50 m sub cota de inghet. In spatele culeelor si pe fetele laterale ale zidurilor intoarse, care sunt in contact cu pamantul, s-a executat aco­perirea cu o suspensie de bitum filerizat in dublu strat, asezat pe un strat de mortar sclivisit. La fiecare culee, s-a executat o scara de acces. In spatele culeelor, scurgerea apelor s-a asigurat prin casiuri amenajate la capetele podului.

La poduri, hidroizolatiile au rolul de a impiedica patrunderea apei la structura de rezistenta si de a colecta apele care se infiltreaza prin imbra­caminte si a le dirija spre gurile de scurgere. Hidroizolatiile sunt alcatuite din sapa hidroizolatoare (stratul suport, stratul de amorsa, stratul de lipire, stratul hidroizolator de baza, stratul de protectie). Sapa s-a executat in camp continuu si s-a racordat la marginea elementului care este hidroizolat.

Dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilatatie, utilizate la podu­rile rutiere, asigura: deplasarea libera a capetelor tablierelor de pod in rosturile lasate in acest scop, continuitatea suprafetelor de rulare ale caii in zona rosturilor, etanseitatea la scurgeri si infiltratii de apa.

Componentele dispozitivelor de aco­perire a rosturilor de dilatatie folosite sunt: elemente speciale in zona prinderii pieselor metalice, mortare speciale de etanseizare, benzi din cauciuc pentru colectarea si evacua­rea apelor de infiltratii.

Betoanele si mortarele folosite la aceasta categorie de lucrari sunt „speciale”: agregate concasate, ciment conf. STAS 197/1,2-2002; G 150, betoane de clasa minimum C 20/25, mortare pe baza de rasini sintetice”.

Elementele elastomerice folosite: panouri de neopren armat, profile speciale deschise sau inchise din neopren, benzi late din neopren.

Elementele metalice de fixare folo­site au profile special adaptate elementelor elastomerice. Se incadreaza in structuri si se fixeaza de ele elementele elastomerice intersanjabile.

Imbracamintile rutiere la poduri s-au executat la cald, din mixturi preparate cu agregate naturale, filer si bitum neparafinos pentru drumuri. Grosimea totala a imbracamintii din beton asfaltic cilindrat este de 7 cm si s-a executat in doua straturi (3+4 cm). Profilul longitudinal si transversal al drumului pe pod respecta proiectul; denivelarile maxime admise in lungul caii pe pod, sub indreptarul de 3,00 m, sunt de 3 mm.

Racordarea rampelor de acces cu podul s-a facut pe o zona de 25,00 m, la capetele podului. Pe aceasta zona s-au executat casete de largire, conform detaliilor, cu urmatoarea alcatuire: 4 cm beton asfaltic, 4 cm binder de criblura; 8 cm mixtura asfaltica, 25 cm balast.

Acostamentele de la capetele podului s-au amenajat corespunzator; s-a montat parapet directional de tip greu.

Imbracamintile rutiere bituminoase cilindrate folosite sunt de tipul betoanelor asfaltice cilindrate executate la cald, fiind alcatuite din doua straturi: stratul superior, de uzura (mixturi asfaltice stabilizate cu fibra, betoane asfaltice bogate in criblura, beton asfaltic rugos, beton asfaltic cu pietris concasat) si stratul inferior, de legatura (beton asfaltic deschis, cu criblura, beton asfaltic deschis, cu pietris concasat, beton asfaltic deschis, cu pietris sortat).

Pentru prepararea mixturilor s-a utilizat un amestec de sorturi din agregate naturale care indeplinesc conditiile standardelor in vigoare.

Filerul utilizat la imbracaminti ruti­ere bituminoase este din calcar. Liantii folositi la prepararea mixturilor asfal­tice sunt: bitum neparafinos pentru drumuri.

Lucrarile hidrotehnice executate au ca scop reducerea actiunii distructive a apei asupra podului si stabilizarea albiei podului prin lucrari care sa stopeze fenomenul de eroziune.

S-au executat urmatoarele lucrari hidrotehnice:

la pila P22, umplutura din piatra bruta de 10-50 kg/buc. pana la cota rostului fundatie-elevatie a pilei, peste care s-au asternut saltele de gabioane;

• la pila P23, umplutura s-a reali­zat in fata fundatiei acesteia;

• corectarea curgerii raului Bistrita intre pilele P23 – P24 adoptindu-se o inclinare a saltelelor de gabioane de 6,5%;

• umplutura din piatra bruta s-a asezat pe un strat de 25 cm piatra sparta compactata iar sub acesta s-a asternut stratul de geotextil. Peste acest strat s-au asezat saltelele de gabioane;

• lucrarile au o lungime totala de 85,10 m si o latime maxima de 41,40 m;

• pentru executarea lor s-a realizat un drum de exploatare de 6,00 m latime, pe o lungime de 300 m, pe malul stang al raului Bistrita.

Lucrarile au fost executate de SC Hidroconstructia SA prin sucursala Moldova, pentru bene­ficiarul Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA – D.R.D.P. IASI.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 74 – septembrie 2011, pag. 4

 

Autor:
ing. Maria Oancea



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/09/18/hidroconstructia-sa-inlaturarea-efectelor-calamitatilor-naturale-din-anul-2005-la-podul-de-pe-dn-15-km-243610-de-la-poiana-teiului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.