«

»

APMCR: Protectia lucratorilor impotriva bolilor profesionale

Share

Componenta a sistemului de responsabilitate sociala, protectia lucratorilor impotriva bolilor profesionale constituie o preocupare a patronatelor si asociatiilor profesio­nale, atat la nivel european cat si in legislatia si practica romaneasca.

O forma de colaborare intre institutiile europene si asociatiile profesionale si patronale din Romania a fost simpozionul intitulat „Protejarea lucratorilor impo­triva silicei cristaline respirabile”, desfasurat la Bucuresti in luna octombrie a.c.

Evenimentul a fost organizat de Cirom, Patronatul din industria cimentului, APMCR – Asociatia Producatorilor Materialelor pentru Constructii din Romania, CONPIROM, PATROMAT, APPA, STICEF, in colaborare cu organizatiile sindicale CSN – MERIDIAN si CSDR. Partenerul european a fost reprezentat de NEPSI – Reteaua Europeana pentru Silice Cristalina – cu sprijinul Comisiei Europene.

Simpozionul si-a propus sa creasca gradul de con­stientizare privind „Acordul european pentru dialog social privind silicea cristalina respirabila – ESDA”, acord care a fost semnat la 25 aprilie 2006 de angajatorii europeni si reprezentantii angajatilor din 15 sectoare industriale (ciment, agregate, ceramica, sticla, ceramica fina, vata minerala, industria minereurilor industriale si minereurilor metalifere, mortare, industria betonului prefabricat). Totodata, s-a urmarit incurajarea participarii companiilor la urmatoarea raportare catre NEPSI, care va avea loc la inceputul anului 2012.

Scopul Acordului ESDA este: Protejarea sanatatii lucratorilor; Minimizarea expunerii la silicea cristalina respirabila prin aplicarea Bunelor Practici de Lucru; Imbunatatirea cunostintelor in ceea ce priveste Bunele Practici de Lucru si potentialele efecte ale inspirarii prafului de silice cristalina.

De subliniat ca masurile si procedurile din acordul ESDA sunt voluntare si nu implica vreo constrangere legala, participantii contribuind la acest acord in mod voluntar, prin furnizarea datelor cu ajutorul carora se observa domeniul de activitate din punct de vedere al silicei cristaline, prin raportari voluntare ale firmelor in care este posibila aparitia unor boli profesionale din cauza silicei cristaline respirabile.

Foarte interesante, in cadrul seminarului, au fost datele statistice privind imbolnavirile profesionale de silicoza, pentru anul 2010. In mod paradoxal, insa, industria materialelor pentru constructii nu figureaza intre primele 5 industrii unde se manifesta aceasta boala. Cum s-a ajuns la aceasta situatie pozitiva in domeniul materialelor de constructii, a rezultat din expunerile care au prezentat cele mai bune practici din industria cimentului si respectiv, industria sticlei.

S-au subliniat, de asemenea, importanta acordului de dialog social ESDA, precum si modalitatile concrete de actiune in cadrul parteneriatului NEPSI, inclusiv modalitatile de accesare a portalului activitatii. Pentru cei care doresc sa aprofundeze acest subiect, mai multe informatii despre ESDA – NEPSI se gasesc pe site-ul www.nepsi.eu.

„Am asistat la o adevarata mostra de dialog social intre reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor pentru realizarea unui scop comun – sanatatea angajatilor. Din acest acord rezulta, pe langa cresterea gradului de responsabilitate sociala a companiilor si dezideratul mentinerii sanatatii personalului activ. Acordul ESDA este un acord european de cooperare pe care doar unele patronate/companii din Romania si l-au insusit si care ar trebui sa constituie un model de rezolvare a problemelor profesionale si in Romania“, a subliniat dl. Claudiu Georgescu, presedinte APMCR.

In concluzie la aceasta manifestare, dl. Mihai Rohan, presedintele Cirom, a remarcat implicarea activa a unor patronate, mai ales prin nivelul ridicat al investitiilor pentru scaderea gradului bolilor profesionale in industria romaneasca.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – noiembrie 2011, pag. 16



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/10/31/apmcr-protectia-lucratorilor-impotriva-bolilor-profesionale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.