«

»

Constructii emblematice in Romania: Banca Nationala a Romaniei (VI)

Share

(Urmare din numarul anterior)

Cabinetul Guvernatorului si secretariatul

Cabinetul Guvernatorului si secre­tariatul sunt doua sali alaturate, amplasate imediat in dreapta Salii Consiliului de Administratie. In proiectul initial al Palatului, ele facusera parte din suita de sali destinate receptiilor, iar in primele decenii ale secolului XX functiunile lor au fost transformate. Ele mai pastreaza decorul original, mult mai retinut decat al Salii Consiliului de Administratie, cu o cromatica mult mai luminoasa, ce creeaza un rafinat contrast.

Prima sala, Cabinetul Guvernato­rului, are dimensiunile de 6,30 m x 10,70 m si o inaltime de 5,80 m. Secretariatul este mai mic, avand 7,00 m x 6,30 m, cu aceeasi inal­time. Accesul in cele doua spatii se realizeaza independent, printr-un hol adiacent scarilor monumentale. Salile au asigurata o comunicare directa. Cabinetul Gu­vernatorului are acces direct si in Sala Con­siliului de Administratie.

Peretele spre Sala Consiliului de Admi­nistratie este decorat cu o oglinda monumen­tala, de cristal, avand 3,60 m x 2,43 m, cu rama stucata. Oglinda este incadrata de doua usi pic­tate cu ancadramente amplu decorate si cu fron­toane din stucatura.

Spatiile dintre usi, ca si cele dintre ferestre, sunt ritmate de suprafete tapetate cu matase ocru-auriu si incadrate cu acelasi tip de rame stucate ca si marea oglinda. Aceste panouri incep de la nivelul feres­trelor si ajung pana sub o cornisa formata din mai multe profilaturi, ime­diat sub tavan.

Cornisa are o inaltime de cca. 65 cm si avanseaza discret spre mijlocul salii. La marginea tavanului, o friza cu elemente florale, in­gusta, for­meaza un chenar iar in mijlocul cam­pului este plasata o caseta fara borduri, rom­boidala, descriind un amplu decor floral, in cen­trul lui fiind suspendat candelabrul.

Stucaturile ancadramentelor, fron­toanele, profilaturile aveau lacune, lovituri accidentale, eroziuni ale su­prafetelor poleite si ale vopsito­riilor. Tapetul de matase avea un aspect invechit, fiind decolorat neuniform.

Toate usile casetate ale acestor spatii au tablii pictate cu motive florale in stil clasic. Tabliile au fost conservate, restaurate si remon­tate.

Consolidarea, prin turnarea unei diafrag­me din beton armat, intre Sala Consiliului de Administratie si Cabinetul Guvernatorului, a necesi­tat o interventie complexa de demontare a oglinzii si a decoratiei policrome a peretelui si a unei suprafete din plafon. Erau operatii delicate si pline de risc.

Au fost stabilite doua etape dis­tincte, iar lucrarile au inceput in octombrie 2007. Interventiile s-au desfasurat pe tot peretele de est, pe doua zone adiacente, pe peretii nord si sud, pe toata inaltimea camerei, si pe o fasie de aproximativ 60 cm din plafon.

Succesiunea operatiunilor a fost:

• Realizarea releveului si a documentarului fotografic din care rezulta tipul si cantitatea de stucatura policroma: frontoane altorelief, scafe, profile turnate sau trase la perete, frize decora­tive, componente policrome din lemn, cadru oglinda monumentala originala.

• Demontarea elementelor din lemn si sticla, cu notarea grafica a fiecarui element in parte. Operatiu­nea s-a efectuat cu mare precautie, pentru a nu afecta lemnul foarte uscat, fragil si marcat de timp, precum si decoratia policroma existenta, in special pe tabliile usilor, pe tocuri si pe lambriuri. Demontarea oglinzii s-a facut cu pozitionarea ei pe un sevalet si amplasarea acestuia in mijlocul camerei, astfel incat sa nu fie afectata de lucrarile de consolidare din camera.

• Desfacerea si extragerea elementelor de­corative din ipsos, cu identificarea si desprin­derea legaturilor metalice, indepartarea chitu­­i­rilor, decuparea prin taiere si extragerea propriu-zisa. Suprafata de lucru a fost intregul perete est si fasiile adiacente de pe peretii de nord si sud, dar si plafonul, pe o distanta de 60 cm.

Operatiile s-au facut cu mare atentie, evitandu-se pericolul fracturarii elementelor din ipsos. Lucra­rile au fost solicitante si din cauza ca rosturile dintre elementele de ipsos, chituite initial, au fost exe­cutate foarte corect si acoperite cu straturi de grund si vopsea, facand dificila descifrarea lor.

• Asigurarea provizorie a margi­nilor elemen­telor de stucatura, ce au ramas la perete pe toata durata de extragere, de realizare a diafragmei de beton si cea de replantare a deco­ratiilor. Oglinda a fost si ea asigurata si protejata.

Etapa a doua a cuprins replan­tarea ele­mentelor de stucatura policroma, completarea profilelor, montarea elementelor din lemn si a oglinzii monumentale.

A fost refacuta pictura plafonului, inclusiv aurirea elementului decorativ central. Iluminatul a fost amplificat in ambele sali, cu aplice reali­zate in acelasi stil cu al candelabrelor originale.

Tapetul a fost schimbat, cu pastrarea aceleiasi game coloristice iar decoratia parietala a fost integral res­taurata, urmandu-se aceleasi proceduri ca in cazul Holurilor sau a Salii Consiliului de Administratie.

 

Scara guvernatorului

Scara guvernatorului asigura acce­sul la apartamentul guvernatoru­lui, care, initial, ocupa o mare parte a etajului l din aripa Carada. Scara era destinata guvernatoru­lui si oaspetilor acestuia. In 1921 apartamentul a fost transformat in birouri, iar loan Bibi­cescu, guvernatorul din acel mo­ment, s-a mutat intr-o locuinta cumparata de Banca in strada Mircea Voda.

Tratata monumental, scara face legatura directa din strada cu etajul l, prin gangul curtii Carada. Se opreste la acest etaj, care este, de altfel, si nivelul reprezentativ al Pala­tului. Rezol­varea plastica a preluat bosa­jele din decoratia fatadei cu inclu­derea, la nivelul etajului l, a unor elemente decorative specifice spa­tiilor inte­ri­oare.

Au fost restaurate toate componentele artistice si schimbate tamplaria si instalatiile.

 

Galeria guvernatorilor si spa­tiul muzeal

Galeria guvernatorilor si spa­tiul muzeal inconjoara, la primul nivel, Sala de Marmura. Spatiile au fost reorgani­zate, prin desfacerea peretilor de comparti­mentare realizati in 1930, pentru marirea suprafetelor de birouri.

Galeria face legatura intre Palatul vechi si Palatul nou din strada Doamnei, la nivelul etaju­lui l. Decoratia initiala era realizata din pictura de ulei in culori terne. Starea fini­sa­jului era precara, existau zone grav deteriorate si zone refacute partial.

(Continuare in numarul viiltor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – noiembrie 2011, pag. 6



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/10/31/constructii-emblematice-in-romania-banca-nationala-a-romaniei-vi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.