«

»

Indiguirea raului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienesti, comuna Doljesti, judetul Neamt

Share

Antreprenor: CONSTRUCTII HIDROTEHNICE SA IASI

Beneficiar: A. N. Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Siret – Bacau

Proiectant general: Cernaconstruct SRL Iasi

Investitor: Ministerul Mediului si Padurilor

 

Lucrarile de indiguire a raului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruie­nesti sunt situate pe teritoriul admi­nistrativ al comunei Doljesti, judetul Neamt.

Principalele lucrari executate au constat in:

• Dig de aparare mal stang Rotunda-Buruienesti – cu lungi­mea de 5.104 m si latimea la coronament de 4 m; umpluturile in dig (223.908 mc) s-au realizat cu argila compactata.

– In dreptul drumurilor de exploa­tare care intersectraza traseul digului s-au construit rampe de acces balastate, pentru accesul autovehiculelor.

– In vederea tranzitarii apelor pluviale din incinta localitatilor Rotunda si Buruienesti catre albia raului Siret, s-au construit subtraversari (440 m), din tuburi de beton armat Dn 800, prevazute cu stavila plana la capatul dinspre incinta si clapet de retinere spre albia raului.

• Consolidari de mal – realizate in zonele in care albia raului este meandrata, se apropie de localitate si au existat eroziuni accentuale ale malului. In sectiune, structura este urmatoarea:

saltea de fascine de 45 cm grosime, lestata cu piatra bruta, pozi­tionata pe material geotextil;

prism de rezistenta din saci de geotextil, umpluti cu balast si pozat pe un strat de geotextil;

taluzul malului, de la prism pana la partea superioara a albiei minore, este protejat cu saltea antierozio­nala armata din sarma dublu rasucita.

Digurile de dirijare, epiurile si traversele de colmatare au forma tra­pezoidala, cu latimea la coronament de 3,0 m, fiind realizate dintr-un nucleu de balast compactat, iar la exterior avand geocontainere umplute cu balast stabilizat.

• Corectarea traseului albiei minore, pe o lungime de 2.368 m, s-a efectuat, pe unele sectoare de curs, pentru cresterea gradului de siguranta a digului, prin trei taieri de cot.

In zona in care spatiul dintre albia unui afluent al Siretului si construc­tiile existente nu a permis executia digului, s-a construit un parapet din beton in lungime de 210 ml si o inaltime de 2,4 m, racordat la digul din pamant.

Lucrarile au fost executate de spe­cialistii societatii Constructii Hidrotehnice SA Iasi intr-o perioada foarte scurta de timp (8 luni, fara perioada de timp friguros), in conditii de calitate foarte buna, contribuind la siguranta localitatilor din vecinatatea raului Siret.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 65



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/constructii-pentru-romania-indiguirea-raului-siret-pe-tronsonul-rotunda-buruienesti-comuna-doljesti-judetul-neamt/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.