«

»

Primul congres COMPORTAREA IN SITU A CONSTRUCTIILOR SI PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR din Euro-regiunea Carpatica a Europei Centrale – 27-28 septembrie 2012, Baile Felix – Oradea

Share

Vrem, nu vrem, se pare ca si in tara noastra soarta unei constructii civile sau industriale nu se va rezuma doar la proiectarea, realizarea si punerea ei in exploatare. Urmarirea comportarii constructiei „in situ“ (o notiune si o obligatie moderna, edificatoare si necesara) a intrat treptat, treptat si in atentia specialistilor nostri in domeniu.

Ca este asa, ne-o certifica si existenta CNCisC (Comisia Nationala pentru Comportarea in situ a Constructiilor). Presedintele acestui for, dl dr. ing. Victor Popa, subliniaza, in cele ce urmeaza, exigentele care vor fi dezbatute si adoptate, in acest sens, la primul congres „Comportarea in situ a construc­tiilor si protectia mediului inconjurator din Euro-regiunea Carpatica a Europei Centrale“.

 

Redactia: Comportarea in situ a constructiilor si protectia mediului inconjurator constituie o proble­ma care se afla in atentia forurilor europene ca prioritara in ceea ce priveste construirea, exploatarea si conservarea fondului de cladiri din patrimoniul tarilor europene. Ce semnificatie are organizarea in Romania a unui congres cu o asemenea tematica?

Victor Popa: Organizarea in Romania a unui congres interna­tional al Euroregiunii Carpatice din Europa Centrala privind comportarea „in situ“ a constructiilor si protectia mediului inconjurator semnifica importanta pe care specialistii asociatiei noastre CNCisC  o acorda unui domeniu de larg interes, atat in comunitatea europeana cat si pe intregul mapamond.

Ideea durabilitatii constructiilor trebuie sa fie in atentia tuturor forurilor conducatoare ale natiunilor pentru prezervarea, in cele mai bune conditiuni, a fondului de investitii realizate, in scopul exploatarii lor in conditii normale, al eliminarii risipei si distribuirii rationale a resurselor disponibile.

Urmarirea comportarii „in situ“ a constructiilor si protectia mediului inconjurator sunt componente, la fel de importante, ale realizarii investi­tiilor precum conceptia, executia si intretinerea acestora, astfel incat trebuie ca si acestei componente sa i se acorde aceeasi atentie.

Red.: Care este tematica congresului ce va avea loc la Baile Felix – Oradea spre sfarsitul lunii septembrie a.c.?

V.P.: Tematica congresului este, evident, legata de comportarea in exploatare a tuturor categoriilor de constructii: civile, industriale si agrozootehnice; constructii din domeniul cailor de comunicatie (drumuri, po­duri, cai ferate etc); constructii hidro­tehnice si hidroenergetice (baraje, hidrocentrale, statii de epurare, aductiuni de apa etc).

Tematica congresului se refera la:

• interactiunea constructiilor cu mediul ambiant (actiuni, efecte, aspecte ecologice);

• patologia constructiilor (defici­ente, degradari, accidente, avarii);

• monitorizarea comportarii „in situ“ a constructiilor (urmarirea comportarii si interventii pe constructii);

• protectia mediului inconjurator (conlucrare cu natura, compromisuri posibile, constructii ecologice etc);

• teoretizare, legislatie, recomandari.

Red.: Care sunt sectiunile de lucru ale congresului? Au ele corespondent si in tara noastra?

V.P.: Sectiunile de lucru ale congresului au, evident, corespondenta si in tara noastra. Acestea sunt:

Sectiunea 1 – Constructii civile, industriale si agrozootehnice;

Sectiunea 2  – Constructii cai de comunicatie (drumuri, poduri, cai ferate);

Sectiunea 3 – Constructii hidro­tehnice si hidroenergetice;

Sectiunea 4 – Protectia mediului inconjurator.

Red.: Ce asteptati de la un asemenea congres pentru executarea si urmarirea comportarii in situ a constructiilor din Romania?

V.P.: Asteptarile de la un asemenea congres se refera, in primul rand, la schimbul de idei si cunostinte in domeniu. Cel mai important lucru, insa, la care ne asteptam este imbogatirea acestor cunostinte cu noile tehnologii si metodologii de urmarire, cunoastere si monitorizare a performantelor constructiilor.

Nu in ultimul rand, dorim sa atragem atentia utilizatorilor si beneficiarilor de constructii ca este in interesul lor sa trateze cu deosebita seriozitate aceasta componenta a realizarii investitiilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 28



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/primul-congres-comportarea-in-situ-a-constructiilor-si-protectia-mediului-inconjurator-din-euro-regiunea-carpatica-a-europei-centrale-27-28-septembrie-2012-baile-felix-oradea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.