«

»

Cosurile de fum, in sezonul rece

Share

Odata cu pregatirile pentru intrarea in sezonul rece, revin in actualitate unele lucrari de constructii specifice acestei perioade a anului, cum sunt lucrarile privind construirea cosurilor de fum, conditie pentru finalizarea acoperisurilor, in cazul constructiilor noi. De asemenea, tot in aceasta perioada se impune verificarea starii tehnice si curatarea cosurilor de fum existente, elemente componente importante ale unei instalatii termice de incalzire, bazata pe arderea diferitelor tipuri de combustibili.

 

In vederea satisfacerii cerintelor severe de functionalitate si durabilitate (rezistenta la socuri termice datorate autoaprinderii funinginii, etan­seitate la gazele de ardere si umiditate, rezistenta la condensatul acid, la cicluri de inghet si dezghet, rezistenta si stabilitate la actiunea vantului si a seismului), inaltimea, aria sectiunii utile si solutia constructiva a cosurilor de fum noi, chiar si in cazurile in care acestea deservesc constructii rezidentiale, vor fi stabilite numai de catre specialisti.

In conformitate cu legislatia de specialitate in vigoare, la construirea cosurilor de fum se pot utiliza sisteme de cosuri de fum sau elemente componente de origini diverse, care dispun de declaratie de conformitate si marcaj CE si prin care se atesta faptul ca produsele respective sunt adecvate pentru domeniul evacuarii gazelor de ardere.

Executarea / instalarea co­su­rilor de fum pe timp friguros impune luarea masurilor pentru asigurarea unor temperaturi pozitive, de minim +50C, necesare intaririi in conditii optime a mortarelor/chiturilor speciale folosite la imbinarea elementelor componente rea­lizate din material ceramic / samota.

O atentie deosebita se va acorda izolarii termice corespunzatoare si amplasarii corecte a cosurilor de fum in raport cu elementele combustibile ale constructiei deser­vite, fiind necesara realizarea unei distante de siguranta. Aceasta distanta trebuie sa fie precizata in declaratia de conformitate si in instructiunile de montaj ale sistemului de eva­cuare.

Etansarea trecerii cosului de fum prin acoperis / invelitoare este de asemenea o ope­ratiune importanta, producatorii de cosuri de fum, de sisteme de invelitori sau ferestre de mansarda punand la dispozitia executantilor diverse accesorii in acest sens (benzi speciale, sorturi meta­lice modulare etc.)

Canalul de racordare, prin care se realizeaza legatura dintre generatorul de caldura si cosul de fum, se va executa numai din materiale corespunzatoare domeniului, de regula din tubulatura rigida sau flexibila, confectionata din otel inoxidabil.

Piesele de conec­tare la cos (adaptoare, reductii) au un rol decisiv in asigurarea dilatarilor termice libere ale racordurilor, precum si in ceea ce priveste etanseitatea intre­gului sistem de evacuare a gazelor de ardere.

Intretinerea periodica a cosurilor de fum existente, obligatorie inainte de incepe­rea sezonului rece, este o actiune de importanta majora, care are drept scop asigurarea unui tiraj cores­punzator, necesar functionarii la randament a surselor de caldura, exploatarea in deplina siguranta a instalatiilor termice si prelungirea duratei de functi­onare a cosurilor.

Procedeele de verificare si curatare a cosurilor de fum au fost perfectionate, dotarile cu diferite unelte, echipamente si aparatura fiind extinse. In pre­zent cosarul nu mai foloseste sarma si unica perie. S-a trecut la utilizarea periilor de diferite forme, materiale si dimensiuni, atasate la tije rigide sau flexibile, in functie de tipul de cos de fum si de natura depunerilor. In anumite situatii, se impun chiar interventii meca­nizate, iar aspiratorul, cu ajutorul caruia se asigura evacuarea funin­ginei, in conditii de pastrare a cura­teniei in spatiul de amplasare a cosului, face parte din dotarea cosarilor profesionisti. De asemenea, s-a schimbat modul de verificare a starii tehnice a cosului, trecandu-se, de la un simplu control cu oglinda si lumina, la inspectii foto-video si proba de etan­seitate la gazele de ardere cu fumigena.

Reabilitarea cosurilor de fum ale constructiilor civile, care nu cores­pund cerintelor actu­ale de functio­nalitate si de si­guranta in exploatare, se poate realiza prin mai multe metode. Cea mai frecventa este intubarea cu tubulatura de samota sau din otel inoxi­dabil special.

Numarul ridicat de incendii (peste 2.200 in anul 2011) si intoxicatii cauzate de cosurile de fum defecte sau necu­ratate impune o tratare foarte serioasa a acestei problematici. Prin respectarea legislatiei in vigoare cu privire la introdu­cerea pe piata a produselor pentru constructii, prin executarea lucra­rilor prezentate numai de catre personal calificat si prin prevederea unor sisteme de cosuri de fum prefabricate certificate – situatie in care caracteristicile lor tehnice nu mai sunt lasate in sarcina celui de pe santier, mai mult sau mai putin priceput ori inspirat – proprietarii de constructii vor beneficia de o instalatie capabila sa functioneze in conditii de deplina siguranta si randament energetic maxim.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 46

 

Autor:
ing. Laszlo Schreck – director tehnic Schiedel Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/11/11/cosurile-de-fum-in-sezonul-rece/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.