«

»

HIDROELECTRICA: Rezolutie a dezbaterii privind situatia promovarii si derularii investitiilor din domeniul hidroenergetic

Share

Pe data de 23 noiembrie 2012, sub egida Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) a avut loc o dezbatere privind situatia promovarii si derularii investitiilor din domeniul hidroenergetic. Au participat 29 de specialisti de marca din domeniu.

S-au constatat urmatoarele:

Valorificarea resurselor regenerabile de energie (SRE) reprezinta un obiectiv prioritar al politicii energetice, la nivel UE si la nivel national.

Potentialul hidro reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic din Romania, tinand cont de resursele limitate de materii prime energetice ale tarii noastre, precum si de nevoia de a obtine energie ieftina care sa nu produca gaze cu efect de sera.

Potrivit proiectului de Strategie Energetica a Romaniei pentru perioada 2011-2035  se impune continuarea  programului de realizare a centralelor hidroelectrice, cu punerea in functiune a circa 1.400 MW pana in 2035. In aceste conditii va fi amenajat potentialul hidroenergetic national in proportie de 59% pana in 2020 si de 67% pana in 2035.

 Desi nu a existat un plan coerent, la nivel national, de amenajare a bazinelor hidrografice care sa evidentieze explicit amenajarile hidroenergetice, SC Hidroelectrica SA a promovat, prin strategia de dezvoltare proprie, o serie de obiective cu functiuni complexe, care raspund urmatoarelor angajamente ale Romaniei fata de UE:

• Promovarea E-SRE, orizont 2020, conform cu  Directiva 2009/28/CE;

• Apararea impotriva inundatiilor, conform cu Directiva inundatii 2007/60/CE;

• Asigurarea surselor pentru alimentari cu apa, conform cu Directiva cadru apa 2000/60/CE.

Dupa intrarea in insolventa a SC Hidroelectrica SA, reorganizarea judiciara prevede orientarea societatii catre profit si, ca urmare, revizuirea programului investitional si restrangerea acestuia la obiective strict imediat profitabile, care sa cuprinda numai folosinta energetica, fara a se mai alinia la dezideratul amenajarilor hidrotehnice cu folosinte multiple.

Pe de alta parte, in domeniul valorificarii locale a potentialului hidroenergetic national sunt, in piata, investitori privati care obtin autorizarea pentru proiecte de microhidrocentrale pe cursuri de apa cuprinse in portofoliul proiectelor de interes national propuse pentru constituirea de societati comerciale de tip IPP, conform programelor de dezvoltare. 

Fata de situatia existenta, AGIR si ASTR solicita Parlamentului si Guvernului o interventie fundamentata si rapida pentru rezolvarea deficientelor constatate.

Intr-o prima etapa, cu caracter de urgenta, se impune continuarea programului investitional din strategia de dezvoltare proprie a SC Hidroelectrica SA si in special continuarea, cel putin cu acelasi ritm, a investitiilor aflate in curs de implementare, dat fiind faptul ca amenajarea potentialului hidroenergetic national in proportie de 59% pana in 2020 este o obligatie asumata de Romania in cadrul UE si ca intrarea in conservare a unor investitii incepute s-a dovedit, in trecut, extrem de pagubitoare.

In etapa imediat urmatoare, se impune crearea unui program national de valorificare a potentialului hidroenergetic tehnic amenajabil, in contextul gospodaririi eficiente a resurselor de apa. In cadrul acestui program se vor  promova scheme de amenajare hidroenergetica cu folo­sinte multiple, luand in considerare:

• regularizarea stocului natural hidrologic al bazinelor hidrografice, pentru acoperirea in perioadele secetoase a rezervelor de apa necesare pentru populatie, industrie si agricultura;

• tranzitarea undelor de viitura, in conditii de siguranta, pentru localitati, cai de comunicatii si terenuri agricole;

• dezvoltarea potentialului turistic si piscicol in zona viitoarelor amenajari.

Se impune, de asemenea, stabilirea entitatii guvernamentale care sa implementeze programul de dezvoltare a sectorului hidroenergetic, in conditiile in care SC Hidroelectrica SA este tratata ca o societate comerciala intr-o piata energetica concurentiala.

In acelasi timp, trebuie elaborata o legislatie nationala specifica prin care toate entitatile administrative si economice beneficiare ale folosintelor asigurate de valorificarea potentialului hidroenergetic sa contribuie la realizarea investitiilor in domeniu.

 Presedinte AGIR si presedinte interimar ASTR

 prof. dr. ing. Mihai Mihaita

 …citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 90 – martie 2013, pag. 4

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/03/01/hidroelectrica-rezolutie-a-dezbaterii-privind-situatia-promovarii-si-derularii-investitiilor-din-domeniul-hidroenergetic/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.