Stimularea dezvoltarii miscarii sportive, in orice colt al lumii, nu se poate realiza numai prin medicamente, vitamine si viata activa, dar cumpatata. Valoarea performantelor sportivilor este conditionata si de locul de desfasurare a competitiilor fie ele individuale sau colective, de arenele, dotarile si facilitatile pentru obtinerea unor rezultate competitive pe plan intern si international. Din pacate, pana de curand, la noi asemenea stadioane si locuri de desfasurare a disputelor sportive au fost vaduvite, ele aratand un stadiu primitiv in comparatie cu ceea ce se cunoaste ca exista pe plan international.
Iata, insa, ca a venit anul 2011 si un edificiu la cel mai inalt nivel sportiv a intrat si in zestrea Capitalei. Este vorba despre noua infatisare a Stadionului National „Lia Manoliu“ devenit „Arena Nationala“.
Un rol determinant l-a avut, prin proiectul pe care l-a conceput si prin executie la inalte standarde de calitate, Asocierea JV MAX BÖGL – ASTALDI.
Arenei Nationale din Bucuresti ii vom consacra cateva episoade, pentru a fi cunoscute, de catre specialisti si nu numai, proiectele si etapele de constructie si modernizare.
Pentru inceput, sa-i cunoastem pe cei care au conceput si realizat acest impunator edificiu.
Stadionul „Arena Nationala“, stadion de talie internationala, cu o capacitate de cca. 55 000 locuri, este construit in mijlocul unei capitale aglomerate – Bucuresti, fapt ce a constituit pentru proiectare, in egala masura, o dificultate in plus, dar si o provocare.
Tipul proiectului este “design and built” si a fost realizat de Asocierea JV Max Boegl Bauunternehmung GmbH & Co. KG – Astaldi Spa Italia, avand alaturi proiectanti de specialitate de anvergura:
• Proiect de arhitectura: GMP – ARCHITEKTEN VON GERKAN, MARG UND PARTNER;
• Design de concept: VOLKWIN MARG si CHRISTIAN HOFFMANN (2007);
• Sef de proiect: FRANZ LENSING;
• Proiect realizat in colaborare cu: UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA Sl URBANISM „ION MINCU“ BUCURESTI – C.C.P.E.C. Sl GRAPHIC STUDIO;
• Sefi de proiect: E. B. POPESCU, NEMES KAROLY;
• Concept structuri si proiect acoperis: SCHLAICH BERGERMANN UND PARTNER in colaborare cu IPROLAM;
• Proiect structura: KREBS UND KIEFER in colaborare cu CONSILD;
• Instalatii: IPROPLAN in colaborare cu CONPREX;
• Amenajari exterioare si peisagere: VIAPROIECT;
• Consultanti: ALUDESIGN;
• Grafica signaletica: KOMBINAT FORM;
• Beneficiar: PRIMARIA BUCURESTI;
• Antreprenor general: MAX BÖGL/ASTALDI;
• Consultanti beneficiar: LOUIS BERGER SAS;
• Perioada de proiectare: 2007-2010;
• Perioada de constructie: 2008-2011.
Stadionul “Arena Nationala” are cateva particularitati care-l deosebesc de celelalte stadioane, si care ii dau o eleganta si zveltete in plus. Copertina acoperisului, montata pe arce svelte, pune in evidenta panza elegant curbata care protejeaza tribunele, dand senzatia de zbor si scotand in evidenta si mai mult eleganta constructiei privita din exterior.
Ritmul stalpilor inalti, filiformi, din beton, contribuie la dematerializarea fatadei. La partea superioara, stalpii sunt solidarizati, prin grinzi zvelte metalice, vopsite in alb, care pastreaza transparenta.
Dezvoltat pe sase niveluri, dintre care trei subterane, proiectul stadionului rezolva toate cerintele functionale, separand fluxurile de circulatie pentru diferitele categorii de utilizatori: suporteri, public VIP, presa, jucatori, arbitri, personal tehnic, forte de ordine si echipaje medicale. Fiecare categorie are propriile accese, culoare si spatii care se intersecteaza numai in punctele unde este necesar. Pentru evenimentele de tip concert, unde publicul are acces pe teren, fluxurile se adapteaza prin deschiderea golurilor in partea inferioara a tribunelor, prevazute in talonul parapet.
Invelitoarea arenei cuprinde o parte fixa, destinata acoperirii permanente a tribunelor, alcatuita din suprafete de policarbonat si panze (membrane) arcuite, din tesatura de poliester cu strat de PVC, precum si o parte mobil-retractabila din acelasi material, rezistent la plieri repetate, pentru acoperirea suprafetei de joc.
Finisajele interioare si exterioare pastreaza o rigoare deosebita, adaptandu-se, in fiecare caz, functiunii spatiului deservit.
Scaunele tribunelor sunt compuse intr-un mozaic tricolor, cu aspect de camp de flori, trecand de la rosu, la partea inferioara, la galben si albastru la partea superioara, acolo unde tribunele se confunda cu cerul.
Prin nivelul superior al designului general si prin atentia acordata detaliilor, Arena Nationala isi merita privilegiul de a fi primul stadion romanesc de categoria I – nivel international de competitie.
(Va urma)
Pentru detalii suplimentare, persoana de contact – ing. Ioan Costinea, director coordonator contracte Astaldi: i.costinea@astaldi.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 93 – iunie 2013, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns