«

»

GLULAM: O valorificare superioara a lemnului in constructii

Share

glulam septembrie foto 7Compania Glulam SA evolueaza preponderent in piata nationala a materialelor de constructii si a proiectelor imobiliare, cu o prezenta activa din anul 2004, in domeniul productiei si comercializarii grinzilor din lemn lamelat incleiat si a panourilor termoizolante tip sandwich cu spuma poliuretanica de inalta densitate si fete nemetalice.

Beneficiind de experienta si know-how-ul scandinav, inca de la inceputul afacerii ne-am definit pozitia de lider pe segmentul productiei de glulam, la momentul respectiv lansandu-ne ca pionieri pe un domeniu industrial nou in Romania, imbinand inovatia cu calitatile unui material de constructie cu traditie milenara.

Am construit si exploatam in localitatea Ulmi din judetul Dambovita cea mai mare fabrica de profil din Romania, cu o suprafata utila de peste 5.500 m2, ofertand o gama dimensionala diversificata de elemente si structuri. Capacitatea de procesare lunara a fabricii este de 350 m3 glulam si 2.500 m2 de panouri termoizolante.

Glulam SA reprezinta o companie si un concept unitar care inglobeaza servicii de consultanta, proiectare, fabricatie, livrare si montaj.

 

Afirmam si dovedim competenta inginerilor nostri din cadrul departamentelor de proiectare si productie prin rezultatele finale ale muncii de echipa, care sunt vizibile in cadrul numeroaselor proiecte materializate in decursul timpului. Printre proiectele de referinta realizate se numara: 

• Bazinul de polo Steaua – Bucuresti;

• Acoperisul Iulius Mall – Cluj;

• Bazinul olimpic de inot – Brasov;

• Amenajarea interioara a salinei – Turda;

• Divertiland – Chiajna;

• Hala de depozitare a ingrasamintelor chimice – Giurgiu;

• Manejul si Sala de festivitati Panicel – Rasnov.

 

LEMN LAMELAT INCLEIAT – GLULAM

Glulam-ul (prescurtare de la glued laminated timber) poseda o serie de calitati care il recomanda pentru productia elementelor structurale folosite in majoritatea tipurilor de constructii, cum ar fi: locuinte, hale industriale si agrozootehnice, sali de sport, piscine si bazine de inot, centre comerciale, biserici, poduri pietonale si auto, monumente sau elemente de design interior.

Lemnul lamelat incleiat se poate modela pentru a obtine forma dorita, se poate ajusta dimensional, are o greutate proprie redusa, o rezistenta buna la agenti externi precum umiditatea si coroziunea, are o capacitate portanta mare, se comporta foarte bine la miscari seismice, rezista la foc, este estetic si sustine creativitatea arhitecturala, asigura confortul termic al cladirilor, corespunde normelor de protectie a mediului, se finiseaza cu usurinta si se asambleaza intr-un timp redus.

Materialul utilizat la fabricarea lemnului lamelat incleiat este molidul tras in lamele care sunt sortate si uscate la 12% umiditate, frezate la capete si imbinate in dinti cu adeziv poliuretanic. Aceste lamele, dupa rindeluirea fetelor, sunt presate in pachet cu adeziv bicomponent melamino ureeo formaldehidic, la temperatura si umiditate controlate, cu respectarea timpului de intarire a adezivului. Elementele incleiate si uscate sunt rindeluite, la final, pe patru fete.

Se produc, astfel, relativ usor, printr-un proces de fabricatie mai putin costisitor decat pentru alte materiale de constructii, diferite sisteme din grinzi drepte sau cu contrasageata, cu simpla sau dubla panta, elemente curbe cu raza si sectiune constanta sau variabila.

Dimensionarea elementelor se face in functie de eforturile rezultate din calculul de rezistenta, sectiunea transversala putandu-se adapta dupa necesitati, prin corelarea inaltimii grinzii cu solicitarea la care aceasta este supusa.

Produsele sunt certificate de Icecon – Romania, conform SR EN 14080: 2005, in clasele de rezistenta GL 24h, GL 28c si GL28h.

Glulam-ul se foloseste cu succes in combinatie cu alte produse pentru inchideri si compartimentari precum pano­urile termoizolante tip sandwich, pentru obtinerea unor constructii usoare, cu deschideri mari, fara stalpi intermediari.

 

PREZENTAREA TEHNICA A PROIECTULUI: BAZIN OLIMPIC DE INOT BRASOV

Proiectul se refera la structura de rezistenta din lemn lamelat incleiat pentru acoperisul unui bazin olimpic de inot executat in orasul Brasov.

Pentru amplasament s-au luat in considerare urmatoa­rele caracteristici:

• viteza de referinta a vantului: vref = 31 m/s

• incarcarea din zapada pe sol: s0,k = 2,00 kN/m2

• acceleratia terenului: ag = 0,20g m/s2

• perioada de colt: Tc = 0,7 s

• clasa de importanta: II

Acoperisul are o deschidere de 38,20 m intre axele reazemelor si 10 travei de cate 6,00 m fiecare, cu un sistem structural alcatuit din grinzi plane cu zabrele, pane simplu rezemate, contravantuiri orizontale si verticale.

Grinzile cu zabrele au o lungime totala de 43,51 m si o inaltime de 3 m, fiind alcatuite din cate doua tronsoane, unul de 23,50 m si celalalt de 20,01 m, in scopul inlesnirii transportului special de la Targoviste la Brasov.

Aceste grinzi reazema la capete pe stalpi din beton armat cu inaltimi diferite, cotele de nivel corespondente fiind +8,35 si respectiv  +11,00.

Elementele fermelor sunt imbinate cu ajutorul tablelor galvanizate, care sunt amplasate intre cele doua ramuri ce compun talpile cu ajutorul tijelor filetate, piulitelor si saibelor speciale pentru lemn.

Panele de acoperis sunt grinzi simplu rezemate, cu sectiunea de 115 x 400 mm si sunt chertate la capete astfel incat fata superioara a panei sa se ridice cu 200 mm mai sus decat fata superioara a fermei.

La fermele de capat, in nodurile de la talpa inferioara sunt amplasate diagonale care transmit tendinta de voa­lare la sistemul de contravantuiri din planul acoperisului.

In traveile curente voalarea este blocata prin ampla­sa­rea in nodurile talpilor inferioare a unor rigle cu sectiu­nea de 115 x 200 mm.

Contravantuirile orizontale si cele verticale sunt ampla­sate in patru travei si sunt alcatuite din tiranti metalici de otel OL37 cu intinzatoare, pentru a permite reglarea lungimii contravantuirii si tensionarea acesteia.

Prinderea tuturor conexiunilor s-a realizat cu tije filetate, holzsuruburi sau cuie striate galvanizate termic.

UN PROIECT SPECIAL MARCA GLULAM!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 96 – septembrie 2013, pag. 60

Autori:
Mihai Motoc, director executiv – Glulam SA
Adrian Puica, director vanzari – Glulam SA

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/09/10/glulam-o-valorificare-superioara-a-lemnului-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.