«

»

GEOSOND SA: Consolidarea si conservarea podului natural de la Ponoarele, jud. Mehedinti

Share

ponoarele

Podul Ponoarele, cunoscut sub numele de Podul lui Dumnezeu, este un pod natural, unic in Romania si printre putinele din Europa. Are  forma unei arcade din piatra, este situat in cadrul unui ansamblu carstic si s-a format prin prabusirea boltei unei pesteri. Podul este declarat monument al naturii, se afla pe DJ670 Marga – Baia de Arama si face parte din Rezervatia Geoparc Mehedinti.

Din cauza solicitarilor dinamice produse de circulatia intensa a autovehiculelor, inclusiv a celor de mare tonaj, podul a suferit in timp degradari care puneau in pericol stabilitatea acestuia.

 

Scopul proiectului

– refacerea rezistentei la parametrii necesari exploatarii podului in conditii de siguranta;

– executia lucrarilor de reabilitare astfel incat, din punct de vedere arhitectural, podul sa se inscrie cat mai bine in peisajul natural.

In cadrul proiectului GEOSOND SA a executat:

Lucrari de investigare a terenului – foraje mecanice in carotaj continuu, pana la adancimi de 5-7 m, teste de permeabilitate (Lugeon), injectii de ciment si teste in-situ pentru ancore;

Lucrarile de consolidare a masivului de roca – prin injectii de ciment si ancoraje; pentru executia ancorajelor s-a utilizat tehnologia autoforanta Ischebeck® – TITAN.

 

Solutia constructiva proiectata (Proiectant – Engineering Design SRL) s-a realizat cu intreruperea totala a circulatiei pe intreaga perioada de lucru. Traficul rutier a fost deviat pe o varianta ocolitoare realizata special pentru aceasta investitie, dupa terminarea lucrarilor varianta ramanand in utilizare pentru traficul greu.

Prin realizarea acestui proiect s-a reusit salvarea si conservarea unui monument natural de mare valoare in ansamblul zonei carstice din care face parte, zona de o importanta deosebita pentru turismul romanesc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 27

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/geosond-sa-consolidarea-si-conservarea-podului-natural-de-la-ponoarele-jud-mehedinti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.