«

»

Teatrul National I. L. Caragiale Bucuresti (IX). Conceptul rezolvarii spatiului exterior

Share

tnb dec 1Conceptul adoptat in reproiec­ta­rea cladirii Teatrului National Bucuresti, ca un spatiu deschis publicului 10-12 ore pe zi, atat pentru spectacolele din cele sapte sali dar si prin cei cca. 6.000 mp cu functiuni complementare, diferite: galerii de arta, expozitii, librarie, baruri, cafenele, restaurant, arie de dezbatere etc., obliga si conduce la necesitatea ca spatiul exterior cladirii sa fie gandit in consecinta si in concordanta cu cel interior, sa devina, in fapt, un tot organic.

Astfel, cu exceptia unei anume zone spre str. Tudor Arghezi (parcaj al salariatilor teatrului), cei cca. 12.000 mp vor fi, in exclusivitate, pietonali (cu exceptia accesului pom­pierilor si al masinilor de Salvare).

Acest lucru este posibil deoa­rece, inca din anii ‘70, sub platforma verde din fata Teatrului National Bucuresti si a Hotelului Intercontinental s-a realizat un parcaj din care este asigurat un acces direct in holul Salii Mari si, in viitor, si in holul Salilor Atelier si Studio. Astfel, zona va fi tratata ca un parc cu spatii de relaxare (de exemplu toate cafe­ne­lele din parterul teatrului vor avea asi­gurate terase, bogate si ele in plante).

Intentionam sa cream si o agora gradenata, loc de socializare sau chiar de spectacol ocazional – Centrul Beaubourg la Paris si Covent Garden la Londra au astfel de func­tiuni exterioare, extrem de utilizate si care reprezinta, permanent, locuri atractive, locuri de socializare, mereu asaltate de public.

Cum inten­tionam sa plantam toata aceasta zona dupa o idee peisagistica originala, platforma exterioara Teatrului National Bucuresti va deveni, desigur, un loc cautat, legat, intim, cu functiuni interne ale teatrului si, in acelasi timp, un tot unitar (intern-extern), care sa reprezinte un pol de permanenta atractie si chemare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 14

Autor:
acad. prof. dr. arh. Romeo – Stefan Belea, membru corespondent al Academiei Romane

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti-ix-conceptul-rezolvarii-spatiului-exterior/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.