«

»

Timp neiertator! 4 ani de la disparitia dr. arh. Gheorghe Constantin Polizu

Share

Dupa un ritual indeobste cunoscut, oamenii, ca si celelalte vietuitoare, se nasc, traiesc si dispar in eternitate. Unii dintre ei raman in memorie pentru ca au lasat ceva in urma lor, ceva care-i poate face sa fie regretati odata cu trecerea timpului.

Despre un astfel de om ne vom aminti poate multa vreme pentru ca el a fost cu adevarat cineva – dr. arh. Gheorghe Constantin Polizu.

 

gheorghe_polizuGheorghe Constantin Polizu s-a nascut la Galati, la data de 11 martie 1934.

Dupa terminarea liceului tehnic de arhitectura din Bucuresti, urmeaza Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu”, tot din Bucuresti, iar in 1976 isi ia doctoratul in arhitectura. Diploma de arhitect a obtinut-o in 1959, dupa care a fost angajat la DSAPC Ploiesti ca arhitect proiectant. Aici a participat la proiectarea „Centrului Administrativ Ploiesti”.

In perioada 1961 – 1964 lucreza ca arhitect proiectant la IPCMC si participa la proiectarea blocurilor “Bara lata” din ansamblul Marasesti-Sincai, Bucuresti, iar la concursul de arhitectura din 1962 obtine premiul III pentru ”Centrul Administrativ Timisoara”.

Din 1964 pana in 1983 a fost sef de proiect si seful atelierului de arhitectura din ICPMC, unde a participat la o serie de lucrari importante precum: cantina cu autoservire Militari (1964); fabrica de prefabricate Militari (1965-1966); far directional Sf. Gheorghe (1967); uzina de utilaje si piese de schimb Suceava (1968); locuinte in Israel (1981).

Competenta sa in materie de constructii i-a asigurat posibilitatea participarii la concursuri de arhitectura unde a obtinut premiul I pentru „Castel de apa pentru 2.500 metri cubi” si premiul III pentru „Locuinte pentru perioada 1985 – 1990”.

Ca o incununare a pregatirii sale profesionale, in anul 1977 a devenit Expert International ONUDI.

Pentru activitatea depusa a fost decorat cu Medalia Muncii (1967) si Medalia Meritul Stiintific (1981).

In cariera sa a detinut importante functii de condu­cere cum ar fi: director in ICCPDC, director general ICCPDC si INCERC. In perioada 1990 – 1992,  dr. arh. Gheorghe Polizu a fost numit Secretar de Stat, Sef al Departamentului de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul MLPAT, intre 1992 – 1996 director general in MLPAT iar din 1996 pana in anul 2001 a fost consilier al Ministrului Lucrarilor Publice si Administrarii Teritoriului.

Din 1996 si pana in 2004 a fost Presedinte al Comisiei Nationale de Agremente Tehnice in Constructii, iar din 2004 membru al Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii.

Pentru activitatea profesionala de exceptie a primit, in anul 2000, “Ordinul National pentru Merit cu grad de ofiter”.

In anul 2001 a fost membru fondator si a devenit presedintele Patronatului Societatilor de Constructii.

Dr. arh. Gheorghe Polizu s-a implicat si in obtinerea de fonduri si inscrierea in planul ICCPDC a lucrarilor de studii, cercetari, proiecte directive si proiecte pilot pentru instalatii de preparare a apei calde menajere cu energie solara, puncte termice pentru apa calda menajera cu energie geotermala, proiecte de preparare a apei calde de consum pentru hotelurile de pe litoral, cu amplasarea captatoarelor solare pe terase sau deasupra parcajelor de masini etc. A sprijinit si sustinut actiunile pentru revizuirea si elaborarea de prescriptii tehnice din domeniul instalatiilor de incalzire, sanitare, ventilare, electrice si gaze.

Incepand din 1990, a participat la majoritatea confe­rintelor de instalatii de la Sinaia unde, in anul 1995, cu ocazia celei de a 30-a Conferinte de Instalatii, a primit “Diploma de Excelenta” si „Medalia Aniversara 30 de ani de conferinte pentru instalatii”.

In ultima perioada a vietii sale (anul 2009) dr. arh. Gheorghe Polizu a fost cel care a initiat si propus spre semnare un protocol de parteneriat al Patronatului Societatilor de Constructii cu Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, protocol care avea ca principal obiectiv certificarea profesionala a firmelor de constructii si instalatii. De asemenea, de numele sau este legata si faurirea FPSC, puternica breasla care urma sa realizeze o coagu­lare a principalelor firme de constructii pentru obtinerea, in acest sector, a unei participari substantiale la actul investitional din Romania postdecembrista, prin contri­butii de inalta productivitate si eficienta.

Intreaga sa activitate, ca proiectant, sef de proiect, sef de atelier, director, director general, secretar de stat, consilier s-a caracterizat ca un exemplu de corectitudine si politete desavarsita.

Acum, la scurgerea a doar patru ani de la trecerea in eternitate, regretele pentru disparitia sa nu inceteaza sa existe. Este o recunoastere a personalitatii si profesio­nalismului care l-au caracterizat in intreaga lui activitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 12

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/timp-neiertator-4-ani-de-la-disparitia-dr-arh-gheorghe-constantin-polizu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.