«

»

Consolidare, restaurare si modernizare. Sectia de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei Craiova

Share

Antreprenor general-lider: SC RECON SA Craiova
Asociat: SC ATLAS SA
Subcontractant: UTI CONSTRUCTION & FACILITY
Beneficiar: Consiliul Judetean Dolj
Proiectant general: SC PROIECT BUCURESTI SA 

trofeul recon foto 6MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA este o cladire monument istoric, construita in primii ani ai secolului al XX-lea pe o suprafata de 3.329 metri patrati. Stilul cladirii poate fi incadrat in curentul neoromanesc al ince­pu­tului secolului al XX-lea, cu influente oltenesti in repertoriul decorativ.

Avand in vedere ca in decursul anilor s-au intamplat nume­roase cutremure, s-a impus elaborarea unui proiect de restaurare si consolidarea cladirii in anul 2008.

Din punct de vedere arhitectural, au fost refacute decoratiunile parietale ale stucaturilor, dupa mulajele prelevate. Peretii, plafoanele si de­coratiile au fost vopsite in nuantele obtinute in urma cercetarii stratigrafice. O importanta deosebita s-a acordat restaurarii treptelor din piatra de Geoagiu, balustradelor din fier forjat si mainii curente din lemn a “scarii de onoare”.

In holul central au fost refacute pardoselile din mozaic cu motive decorative si au fost restaurate usile cu rame si tablii din lemn. Tamplaria exterioara, din lemn stratificat cu geam termopan, realizata in atelierul propriu, contribuie la pastra­rea arhitecturii cladirii.

Acoperisul tip sarpanta, cu schele din lemn si invelitoare de tigla, a fost refacut in intregime, partea de nord fiind consolidata cu o structura meta­lica, rezultand si spatii suplimentare pentru birouri.

La imprejmuire s-a decapat si revopsit grilajul decorativ, pastrandu-se caracterul autentic al acestuia.

Plastica arhitecturala interioara a spatiilor de expunere a pastrat simplitatea initiala, pentru a pune in valoa­re exponatele.

 

Sistemul de consolidare a constat in:

• Intarirea si completarea structurii existente din pereti de zidarie de caramida, prin placarea pe o singura fata cu beton armat turnat;

• Consolidarea peretilor longitudinali interiori dintre incaperi si coridor si a unor pereti transversali interiori, cu camasuieli subtiri de 6 cm gro­sime pe ambele fete ale peretelui;

• Injectarea, cu mortar de ciment, a tuturor fisurilor identificate dupa deco­pertare;

• Realizarea de saibe orizontale prin inlocuirea planseelor din lemn cu plansee din beton armat;

• Suprabetonarea boltilor de cara­mida ale planseului de peste subsol;

• Consolidarea planseului de peste etaj, in zona turnului;

• Scarile secundare s-au refacut din beton armat;

• Consolidarea peretelui turnului dintre scara si fosta sala de festivi­tati, prin camasuiri subtiri de 6 cm din mortar-beton;

• Pentru eradicarea igrasiei s-au executat: centura continua din beton impermeabil peste nivelul maxim al panzei freatice, executarea hidroi­zo­larii la exterior a peretilor subsolului si a peretilor de contur si s-au aplicat procedee chimice de uscare a pere­tilor prin metoda FREEZETECH.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 68

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/04/03/consolidare-restaurare-si-modernizare-sectia-de-istorie-arheologie-a-muzeului-olteniei-craiova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.