«

»

PSC: Promovarea internationala a firmelor romanesti de constructii

Share

psc logo nou
2014 este al cincilea an consecutiv in care Patronatul Societatilor din Constructii isi consolideaza acti­vitatile de promovare internationala a firmelor romanesti din domeniul constructiilor. Targurile econo­mice si misiunile organizate in anii precedenti au inregistrat un real succes, motiv pentru care va continua organizarea unor astfel de actiuni, atat pentru a incuraja firmele romanesti sa lucreze pe pietele internationale, cat si pentru a atrage investitii straine in Romania. Privind retrospectiv, in anul 2012 PSC a participat alaturi de firme romanesti la targul SEEBBE, din Belgrad, in perioada 24 – 28 aprilie 2012, la targul CONSTRUMA, din Budapesta, in perioada 18 – 22 aprilie 2012 si la misiuni economice in Irak – Erbil si Suleymaniyah, in perioada 5 – 10 mai 2012 si in Federatia Rusa, la Moscova, in perioada 27 – 28 septembrie 2012. In anul 2013 PSC a mers la trei destinatii: Rusia – Moscova in perioada 8 – 12 iulie, Kurdistan – Erbil si Suleymaniyah in perioada 22 – 27 iunie 2013 si Algeria in perioada 5 – 9 octombrie 2013. Anul acesta sunt programate doua misi­uni economice: Kazahstan, in perioada 1 – 6 iunie si Quatar, in prima saptamana din octombrie, dar si o misiune economica ce se va desfasura la Bucuresti, cu participare internationala, in perioada 6 – 7 noiembrie.

 

 

Kazahstan – pilonul economic al Asiei Centrale

 

In cadrul programului de internationalizare, PSC a identificat in Kazahstan importante oportunitati macroeconomice, legate in special de investitiile specifice unei tari aflate in proces de dezvoltare si in plina reconstructie, avand, totodata, o mare capacitate financiara. Cea dintai editie a misiunii economice din Kazahstan este multisectoriala, delegatia patro­natului reunind 8 firme reputate din domeniul construc­tiilor si o companie din domeniul energiei regenerabile.

corneliu_diaconitaConsilierul Economic din cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economica Astana, dl Corneliu Diaconita, prezinta in cele ce ur­meaza o perspectiva clara asupra situatiei actuale din Republica Kazahstan si, deci, a posibilita­tilor de colaborare cu constructorii romani.

 

“Republica Kazahstan este cea mai mare dintre fostele republici sovietice cu exceptia Rusiei, si dispune de rezerve mari de hidrocarburi, minerale si metale rare, cum ar fi: uraniu, cupru, zinc. Kazahstanul are si un sector agricol important, dominat de cresterea animalelor si cultivarea cerealelor. In 2002, Kazahstan a devenit prima tara din fosta Uniune Sovietica care a primit un rating de credit de investitii. Industriile extractive au fost si vor continua sa fie motorul sustinerii economice in Kazahstan, desi Guvernul urmareste activ aplicarea de strategii de diversificare economica. Pentru a exporta produsele sale, in special petrol si cereale, Kazah­stanul depinde de vecinii sai. Desi dispune de doua porturi la Marea Caspica, conducte petroliere si linii de cale ferata, infrastructura aeriana si rutiera necesita investitii si programe de dezvoltare. Sistemul de telecomunicatii se imbunatateste constant, dar si acesta are nevoie de investitii considerabile, la fel ca intregul sector al tehnologiei informatiei. Sectorul distributiei de energie electrica necesita si el investitii serioase, din cauza echipamentelor invechite si a cererii crescute de capacitate. Strategia 2050 este proiectul directiva major care reglementeaza planurile de dezvoltare a tuturor sectoarelor economice.

Criza financiara din anul 2007 a afectat Kazahstanul, efectele fiind si mai pregnante din cauza caderii in 2008 a preturilor la petrol si la materii prime. Masurile guvernamentale prudentiale au scos relativ rapid economia din criza iar cres­terea ulterioara a preturilor la materiile prime a contribuit la recuperarea economica ulterioara. In ciuda indicatorilor macroeconomici solizi, dependenta excesiva de industria extractiva reprezinta una dintre proble­mele majore. In cadrul acestor eforturi, Kazahstanul aplica programe de diversificare economica. Ele vizeaza dezvoltarea altor sectoare, precum: transport, produse farmaceutice, telecomunicatii, petro­chimie si prelucrarea produselor alimentare. In 2010, Republica Kazahstan a aderat la Uniunea vamala, constituita impre­una cu Belarus si Rusia, ceea ce a condus la efecte de directionare a comertului cu aceste tari, in detrimentul UE.

Dezvoltarea sectorului de constructii in Republica Kazahstan este una dintre prioritatile Strategiei de Dezvoltare a Kazahstanului pana in 2050 si una dintre cele mai importante directive prezidentiale la nivel national. Dupa destramarea URSS, piata a cunoscut un declin constant, ajungand la minimum in 1999 (1,1 mili­­oane mp, dupa valori de 8 mil. mp/an anterior). La inceputul anilor 2000, piata constructiilor a inceput sa se redreseze. Stimularea sectorului s-a datorat initiativelor guvernamentale pentru a rezolva problema locuin­telor, sub forma a doua programe derulate in perioadele: 2005-2007 si 2008-2010. Cele doua proiecte de sprijinire a constructiilor de locuinte de stat au mai inclus si Programul de dezvoltare pentru industria de constructii si materiale de constructii pentru perioada 2010-2014, programul de locuinte pentru perioada 2011-2014 si Programul de “locuinte accesibile financiar“ care se va derula pana in 2020. Primul program a fost de succes (2005-2007), datorita suprapunerii cu boom-ul imobiliar global, al doilea a fost insa afectat semnificativ de criza financiara si recesiunea globala ce a urmat.

In cadrul programului “locuinte accesibile 2020” a fost reglementat un set de masuri de sprijinire de catre stat pentru constructia de locuinte la preturi accesibile. Accesibilitatea financiara a locuintelor este asigurata de masuri precum: asigurarea utilitatilor, instrumente financiare pentru cetatenii cu venituri mici si industrializarea sectorului de constructii. Programul acopera, insa, o gama restransa de cerinte: locuinte cu pana la 75 mp, costul pe mp construit – pana la cca. 650 USD, rata lunara medie de pana la  cca. 330 USD.

In contextul boom-ului imobiliar, inceputul anilor 2000 a insemnat dezvoltare pentru piata constructiilor din Kazahstan, dinamica de crestere a preturilor de pe piata imobiliara depasind toate asteptarile, insa calitatea materialelor de constructii ramanand neschimbata, iar cea a constructiilor deteriorandu-se odata cu adancirea diferentei intre cererea excesiva pentru apartamente si case si capacitatea antreprenorilor generali de a construi. Piata a devenit speculativa, element la care au contribuit si agentii imobiliari, evaluatorii si dezvoltatorii. Oferirea de instrumente de finantare accesibile a condus, odata cu criza financiara din 2007, la cresterea constanta a ratei creditelor neperformante, Kazahstanul avand, acum, un indice de 33%.

In prezent, piata cunoaste o revigorare a cererii, ca urmare a reechilibrarii relative a economiei, dar mai ales a reducerii componentei speculative, fiind inregistrate cresteri anuale ale volumului de tranzactii de cumparare si vanzare de case. In timpul crizei financiare a devenit clar ca ipoteca este un produs bancar pentru persoanele cu venituri peste medie.

Piata sectorului de constructii cunoaste, insa, si alte probleme, care necesita o atentie sporita si interventia guvernului. Principala proble­ma este lipsa de locuinte pentru populatia cu venituri medii si mici. Se estimeaza ca doar aproximativ 15 % din populatia Kazahstanului, inclusiv in cadrul programului men­tionat, indeplineste conditiile cerute. Apoi, mai este si problema imbatranirii locuintelor, putin peste 30% din numarul total de locuinte din Kazahstan fiind construite dupa independenta, sau altfel spus, 70% din numarul de locuinte sunt case construite in anii sovietici, iar aproximativ 32% din totalul locuintelor au nevoie de reparatii majore. Imba­tranirea fondului de locuinte poate duce la o situatie in care costurile de intretinere vor depasi capacitatile de plata ale locatarilor.

La nivel regional, costul constructiilor civile variaza foarte mult, cele mai ridicate fiind in Astana si Alma Ata, unde preturile sunt de 2-3 ori mai mari. Cerintele preliminare sunt clare – nivelul de activitate economica a regiunii determina nivelul de preturi pentru locuinte. Cu toate acestea, in ciuda cresterii preturilor, dupa cum s-a mentionat, piata se confrunta cu o crestere a volumului de tranzactii de cumparare si vanzare. Cea mai mare activitate de vanzare-cumparare de proprietati se observa in orasul Alma Ata, proces ce tine si de popularitatea orasului care, in ciuda pierderii statutului de capitala politica si administrativa, ramane centrul cultural, financiar, comercial si economic al tarii. In acest sens, se poate presupune ca, in ciuda costului foarte ridicat al locuintelor in oras, sectorul de construc­tii va continua sa atraga atentia poten­tialilor rezidenti si investitori-dezvoltatori. Ca exemplu, la un complex imobiliar, format din 24 de cladiri, cu suprafata totala de 82 mii de mp, conform unor calcule preliminare, pretul unitar pe suprafata construita va fi de 730 USD.  Apartamentele sunt oferite cu chirie si/sau leasing. Distributia apartamentelor se va face conform reglementarilor primariei. In cadrul pro­gramului “locuinte accesibile financiar”, in orasul Alma Ata urmeaza sa fie construite 7 cladiri de apartamente, costul estimat pe supra­fata fiind de pana la 600 USD/mp.

Pe langa sectorul imobiliar, una dintre cele mai importante directii din sectorul de constructii in Kazahstan este dezvoltarea instalatiilor industriale, inclusiv a complexului petro-chimic, dar si a infrastructurii. Coridorul de tranzit comercial aflat in constructie “Europa – China” repre­zinta unul dintre cele mai importante proiecte, ce implica, in primul rand, realizarea de drumuri si poduri. Conform analizelor specialistilor autoh­toni, se constata o crestere a necesarului de personal profesionist, pentru punerea in aplicare a lucrarilor – de la muncitori calificati pana la coordonatori si tehnicieni.

Este de retinut faptul ca, in ciuda dificultatilor si a evolutiilor mai lente, comparativ cu UE, Kazahstanul ramane pilonul economic al Asiei Centrale.” 

PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 104 – iunie 2014, pag. 12



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/06/06/psc-promovarea-internationala-a-firmelor-romanesti-de-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.