«

»

TROFEUL CALITATII ARACO 2013: Reabilitarea si extinderea statiei de epurare Slatina

Share

hochtief foto 2Antreprenor: Hochtief Solutions AG
Subcontractori de specialitate: SC Concelex SRL – constructii din beton si beton armat; SC Siemens SRL – instalatii electrice; SC Pro Imsat Rm. Valcea SA – instalatii mecanice
Beneficiar: SC Compania de Apa Olt
Consultant: Hill International si Inoc sa
Proiectant general: Hochtief Solutions AG

 

Statia de epurare Slatina este una dintre cele 4 construite pana in prezent de HOCHTIEF Solutions AG in Romania. Valoarea contractului a fost de 59.372.813 RON (aprox. 14.100.000 Euro).

Capacitatea proiectata si executata a statiei este de 71.700 P.E. (echivalent persoane). Debitul maxim admis al statiei este de 23.740 mc/zi.

Scopul contractului a fost reali­zarea lucrarilor de proiectare, constructii si punere in functiune a Statiei de Epurare si a cuprins lucrari de constructii, instalatii mecanice si electrice pentru: tratament mecanic (gratare rare si dese, deznisipator, decantor primar) – constructii din beton armat si zidarie, fundate pe perne de balast; tratare biologica (nitrificare cu aerare cu bule fine si denitrificare); indepartarea chimica si biologica a fosforului; decantoare secundare; ingrosare namol gravitational si mecanic; fermentatoare namol – 2 x 100 mc; deshidratare namol; utilizare biogaz in unitatea de cogenerare.

Constructiile noi executate in cadrul Statiei de Epurare sunt urmatoarele: Statie receptie material vidan­jabil, Cladirea Gratarelor, Dez­ni­­sipator aerat, Bazinul de decantare primara, Statia de pompare intermediara si Statia de pompare namol recirculat si in exces, Cladirea tehnica, Bazinul de aerare, Decan­toarele secundare, Statie suflante, Ingrosatoarele de namol primar si in exces, Ingrosator namol fermentat, Fermentatoare de namol (2 bucati), Camera manevra si turn scari fermentatoare, Gazometru, Facla de gaz, Cladire administrativa.

Principala provocare, pe parcursul executiei lucrarilor, a fost reprezentata de nivelul ridicat al panzei frea­tice, cauzat de vecinatatea cu lacul de acumulare. S-a putut mentine scazut nivelul panzei freatice, in ve­derea executiei lucrarilor, prin pomparea continua a apei din aprox. 56 de puturi forate pe perimetrul san­ti­erului.

Statia este dotata cu aparatura de masura si control – tip SCADA, ce permite supravegherea, prin intermediul monitoarelor, a intregii acti­vitati a acesteia si interventia, in timp util, atunci cand este necesar. Comunicarea informatiilor privind parametrii de functionare in exterior se face catre “Compania de apa municipala”.

Namolul depozitat in cele doua fermentatoare de namol este men­tinut la temperatura medie de 37 grade Celsius si cu ajutorul bacteriilor anaerobe acesta produce gaz metan, cu un debit de pana la 60 mc/ora, iar gazul rezultat este folosit pentru a produce agent termic si energie electrica. Energia electrica prin co­generare poate sustine pana la 75% din consumul total de energie electrica al statiei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 104 – iunie 2014, pag. 44



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/06/06/trofeul-calitatii-araco-2013-reabilitarea-si-extinderea-statiei-de-epurare-slatina/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.