«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Modernizare piata alimentara si agrementare fluxuri de circulatie in zona Halei Centrale Iasi – Pasaj pietonal Sfanta Vineri

Share

conest araco foto 1Antreprenor: SC CONEST SA
Beneficiar: Primaria Municipiului Iasi
Proiectant general: SC M.V.M. CONSTRUCT SRL
Cercetare arheologica:   Academia Romana filiala Iasi, Centrul de istorie si civilizatie europeana 

Investitia este amplasata in zona centrala a Municipiului lasi, in sit istoric protejat, str. Anastasie Panu, pe un teren in suprafata de cca. 1.960 mp. Constructia Pasajului pie­tonal, apartinand ansamblului Halei Centrale a municipiului lasi, finalizat in executie, face legatura pietonala intre HALA CENTRALA si strazile Anastasie Panu (fosta ulita Sf. Vineri) si Sf. Lazar (fosta str. Cizmariei).

Constructia Pasajului Pietonal este amplasata sub strada Anastasie Panu. Lucrarile de executie a Pasa­jului Pietonal au fost sistate in urma descoperirii pe amplasament, in situl istoric mentionat, a unor vestigii arheologice, constand in zidurile unei constructii de mari dimensiuni, de cca. 30 m x 15 m, datate ca fiind din sec. XVII – XVIII, dar cu initieri din sec. XVI, prezentate in „RAPORT DE CERCETARE ARHEOLOGICA PREVENTIVA“ intocmit de arheolog dr. Stela Cheptea.

Zona centrala a municipiului Iasi coincide cu centrul istoric al acestuia, lucru evidentiat in documente scrise, numeroase carti, tratate istorice, harti si imagini fotografice de epoca. In decursul timpului, constructiile vechi au fost afectate de incendii, cutremure, iar in zona de demisol fundatiile, pivnitele acestora erau elemente peste care se refacea mereu partea superioara. Construc­tia monument a suferit aceste modificari in timp. Operatii mai mari de modificare a sitului au aparut dupa anul 1900, o data cu necesitatea largirii strazilor si in special dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand intreaga zona centrala a fost sistema­tizata. Zona istorica a fost afectata cel mai puternic de sistematizarea din anii 1969-1976, cand practic au fost retrasate vechile strazi, unele fiind mult largite, iar constructiile vechi au fost demolate si au fost realizate constructiile actuale.

In scopul protejarii, conservarii, restaurarii si valorificarii vestigiilor arheologice s-au studiat mai multe variante. S-a ales varianta pastrarii integrale a urmelor acestei cladiri, curati­rea ei de insertii fara valoare, consolida­rea, restaurarea si punerea la dispozitia publicului vizitator. Unele zone, daca va fi posibil, vor putea capata functiuni comerciale, ca expozitii temporare diverse, van­zari de suveniruri etc.

Toata zona centrala, rezervata monumentului, va fi delimitata de circulatia pietonala printr-un perete de sticla, scenografia obtinuta din zidurile de piatra si luminile si umbrele in miscare policroma v-a asigura o imagine speciala pietonilor in trecere.

Acolo unde, din necesitati func­tionale, s-a renuntat la o parte din zidaria de piatra, ea se va regasi ca „amprenta“ la nivelul pardoselii. La nive­lul strazii, vor exista doua intrari – iesiri cu scari si escalatoare, protejate de intemperii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 109 – noiembrie 2014, pag. 36



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/11/01/trofeul-calitatii-araco-modernizare-piata-alimentara-si-agrementare-fluxuri-de-circulatie-in-zona-halei-centrale-iasi-pasaj-pietonal-sfanta-vineri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.