«

»

Centrul de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative „CAMPUS” (I)

Share

Proiectant: SC CARPATI PROIECT
Constructor: SC AEDIFICIA CARPATI SA 

campus foto 1Proiectul acestei investitii porneste de la conceptul realizarii unei “CONSTRUCTII SUSTENABILE“ care sa indeplineasca cele mai inalte standarde de calitate, din punct de vedere al functionalitatii, al imaginii plastice, al arhitecturii, al materialelor utilizate pentru realizarea ei, al tehnologiilor de executie, consumurilor energetice, poluarii, recuperarii de energie si utilizarii energiilor neconventionale.

Solutiile propuse asigura, pe deplin, cele patru criterii care definesc o “cladire sustenabila“ si anume: criteriul ecologic, criteriul economic, criteriul social si cel cultural.

 

Conceptul de baza al proiectului urmareste crearea unui “Centru de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative”, care sa promoveze un mediu inteligent de control, integrare si coordonare a grupurilor de cercetare multi- si interdisciplinare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Prin proiect, se propune cres­terea si diversificarea ofertei inovative a Universitatii Politehnice Bucuresti, precum si stimularea accesului intreprinderilor la produsele activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare ale Universitatii.

In aceste conditii, proiectul ras­punde, pe deplin, obiectivelor Programului POSCCE, axa prioritara 2, “Competitivitatea prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare”.

Proiectul are in vedere creearea unei componente care va face parte din cadrul structurii complexe a Universitatii Politehnice Bucuresti, similar cu noile universitati tehnice din Europa.

Centrul se doreste sa devina un simbol al cercetarii nationale si internationale, in cadrul Universi­tatii Politehnice din Bucuresti.

Pentru atingerea acestor performante, proiectul prevede realizarea unei constructii cu valoare de simbol, desfasurata pe subsol, parter si 7 etaje, cu o arhitectura reprezentativa ce are la baza concepte capabile sa o integreze in categoria de top a cladirilor similare si sa-i asigure incadrarea in randul cladirilor sustenabile.

Amplasarea constructiei, in incinta campusului universitar al Politehnicii bucu­restene, la intersectia Bdul Iuliu Maniu cu Str. Baia de Aries, ofera con­ditii optime pentru asigurarea componentelor unei cladiri suste­nabile.

Terenul rezervat cladirii, liber de constructii, mai putin o zona de apoximativ 100 mp pe care se afla o platforma din beton, este situat intr-o zona centrala a orasului si apartine Universitatii Politehnice Bucu­resti, FACAND PARTE DIN CAMPUSUL UNIVERSITATII.

Orientarea cladirii si amplasarea pe terenul pus la dispozitie de Universitate a avut scopul de a beneficia din plin de aportul energiilor neconventionale.

Prin forma in plan si volumetria promovate, s-a urmarit minimizarea pierderilor energetice, in favoarea functionalitatii si expresivitatii arhitecturale.

Indicii de plan general sunt urmatorii:

  • Suprafata construita = 1.070,00 mp;
  • Suprafata desfasurata = 8.390,00 mp.

Prin amenajarile exterioare propuse au fost asigurate accese usoare pietonale si carosabile, locuri de parcare necesare atat personalului utilizator cat si personalului vizitator (ocazional), spatii verzi, scurgerea si evacuarea (stocarea) apelor meteorice, iluminatul exterior si amenajarea peisagistica aferenta.

Amplasarea constructiei, dimensiunile ei, arhitectura, amenajarile si dotarile exterioare au urmarit integrarea sa urbanistica in ansamblul construc­tiilor din jur, precum si asi­gurarea spa­tiilor necesare unei vii­toare dezvoltari a Centrului de Cerce­tari Avansate sau a altor capacitati viitoare ale Universitatii Politehnice Bucuresti.

Asigurarea accesului auto la labo­ratoarele care necesita acest lucru a fost realizata prin denivelarea (ridicarea) zonei adiacente laboratoa­relor fata de nivelul general al carosabilului, denivelare rezolvata prin proiectarea unei rampe carosabile, a unor ziduri de sprijin si a unei sistematizari verticale corespunzatoare.

Materialele si tehnologiile utili­zate la amenajarile exterioare sunt: umpluturi, straturi drenate, betoane, otel beton, dale autoblocante, pa­mant vegetal si material vegetal de buna calitate, in concordanta cu prevederile legale in vigoare referitoare la utilizarea materialelor de constructii (legea 622/2004), toate fiind reciclabile.

Astfel, aleile carosabile vor fi realizate din beton pe un strat din balast compactat, dupa decoper­tarea, compactarea si aducerea la nivel a terenului.

Aleile pietonale si trotuarul din jurul constructiei vor fi, de asemenea, din beton iar parcajele, din dale auto­blocante, inierbate, care, impreuna cu spatiile verzi amenajate, vor accentua componenta ECOLOGICA a investitiei.

Cladirea „Centrului de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative“ este una mo­derna, cu o suprafata la sol de 1.070,00 mp, desfasurata pe subsol, parter si sapte niveluri, cuprinzand spatii de cercetare pentru domenii politehnice transpuse in laboaratoare echipate la standarde euro­pene, spatii de lucru, birouri, spatii de prezentari, oficii, grupuri sanitare, circulatii orizontale si verticale si spatii tehnice.

Distributia spatiala in cladire a fost facuta urmarind eficienta functionala optima, coroborata cu eficienta economica a dotarilor. In acest sens, laboratoarele care colaboreaza se interconditioneaza, au cerinte tehnologice similare, fiind amplasate, grupat, in zone comune.

Laboratoarele care utilizeaza aceleasi resurse (gaz natural, aer comprimat etc.) au fost pozitionate, din ratiuni „economice“, in asa fel incat coloanele de transport ale acestor fluide sa fie comune.

Constructia care adaposteste “Centrul de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative” este din beton armat, cu o structura de plan ordonata, de forma patrata, cu latura de 30,00 m, cu stalpi perimetrali si un tub rigid din beton armat la interior de forma patrata si dimensiuni 10,00 m x 10,00 m (structura TUB in TUB).

Pe cele patru laturi, formand un alt patrat rotit la aproximativ 260, cladirea primeste patru bowindow-uri din sticla, care contrasteaza estetic cu masivitatea primului patrat.

Pe latura de sud a volumului, zona din sticla este mai ampla, adapostind un ATRIUM pe parter si cinci nive­luri. Acest ATRIUM este piesa compozitionala principala a volumului. El concentreaza, atat plastic cat si functional, conceptul general al cladirii. Aici se deru­lea­za principalele acti­vi­tati publice ale centrului, aici este accesul principal in cladire, accesul si foyerul sali­lor de confe­rinte, spre el se deschid supantele nivelurilor superioare cu laboratoare si din aceste motive, este tratat in mod cu totul special, ca element compozi­tional dominant al conceptului de arhitectura.

Zonele de acces in constructie se fac la nivelul parterului, care este si­tuat la 1,25 m fata de nivelul terenului si sunt in numar de doua: accesul principal pe latura de sud, spre Bdul Iuliu Maniu, prin ATRIUM si accesul secundar, pe latura de nord, opus celui principal, spre CAMPUS si in imediata apropiere a zonelor de parcare auto.

Accesul de la nivelul terenului pana la nivelul ±0,00 se face prin intermediul a doua scari si a unui ascensor pentru persoane cu handicap, ascensor amplasat la intrarea principala pe latura de sud.

Atriumul si accesul principal, fiind nucleul compozitional al cladirii, sunt tratate in mod special, ca un accent plastic si volumetric al constructiei.

Catre ATRIUM se deschid supantele nivelurilor de laboratoare; tot catre atrium se deschide foyerul salilor de conferinte, catre atrium debuseaza circulatiile verticale din nodul central, cele doua ascensoare si una dintre scarile cladirii, toata aceasta concentrare de functiuni contribuind la animarea si dina­mizarea spatiului arhitectural oferit de ATRIUM.

Toata distributia functionala se desfasoara aici.

Privit din exterior este un „diamant“ din sticla care adaposteste functiunile enumerate mai sus si creeaza accentul plastic exterior al cladirii, accent necesar indeplinirii componentei CULTURALE a constructiei sustenabile.

Rolul ATRIUMULUI nu este doar de a concentra componenta func­tionala si estetica a compozitiei arhitecturale (componenta culturala) ci si de a rezolva unele probleme din componenta ECOLOGICA a cladirii sustenabile.

Pe grizile sale structurale orizontale de la nivelul planseelor se dezvolta, la interior, adevarate „gradini verzi“ care contribuie la imbunata­tirea micro­climatului spatiului si la dinamizarea imaginii arhitecturale.

In mijlocul ATRIUMULUI, sub scara de acces de la la etajul I, este amplasata o fantana cu rol decorativ si de umezire-racire a aerului din acest spatiu.

In zona din apropierea peretelui din sticla al ATRIUMULUI, pe latura de SUD, se desfasoara o suprafata special amenajata, cu pat de roci la nivelul pardoselii; este zona recuperatoare de caldura, care, in zilele calduroase de vara, capteaza caldura solara, pe care noaptea o cedeaza altor spatii ce necesita acest aport termic, iar in timpul iernii face acelasi lucru cedand caldura acumulata, in timpul zilei, pe zona de sud, zonei de nord care nu este insorita.

Pe zona inclinata a „diamantului“ ATRIUMULUI, la exterior si in parapetii ferestrelor, au fost amplasate panouri cu celule fotovoltaice, care produc energie verde pentru consumul Centrului de Cercetari Avansate si pentru procesul de cerce­tare din laboratoarele specializate.

Pe langa energia furnizata de panourile solare si panourile cu celule fotovoltaice, mare parte din energia necesara functionarii cladirii este asigurata de pompele de caldura iar apele pluviale sunt colectate si reutilizate in procesul de functionare al constructiei, ca ape gri.

campus foto 5Accesul secundar, pe latura de Nord, asigura intrarea utilizatorilor sau vizitatorilor imediat din zona de parcare, precum si din zona campusului universitar.

(Va urma)

Autor:
arh. Eliodor Popa
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 30



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/centrul-de-cercetari-avansate-pentru-materiale-produse-si-procese-inovative-campus-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.