«

»

PROJECT THC: Pereti mulati la proiectul „Amenajare parcare subterana in zona Teatrului National din Craiova”

Share

project thc nov foto 7Amplasamentul propus, care se intinde pe o suprafata totala de aproximativ 12.660, m2, se afla in intra­vilanul Municipiului Craiova, in imediata apropiere a Teatrului National “Marin Sorescu”, o constructie simbol a orasului, atat in ceea ce priveste arhitectura (proiect realizat de arh. Alexandru Iotzu), cat si pozitionarea ei – pe un amplasament ce are ca scop punerea in valoare a intregii geometrii volumetrice a cladirii.

Pe ansamblul total al proprietatii a inceput realizarea, pe doua niveluri subterane, a unui subsol cu inaltimea de 3,35 m, care va avea functiunea principala de parcare.

 

Parcajul subteran este realizat sub protectia unei in­cinte din pereti mulati, cu perimetrul de cca. 508 m si acoperind o suprafata – masurata la exteriorul peretilor mulati – de cca. 10.400 m2. Elevatia acestei incinte are o inaltime variabila cuprinsa intre aprox. 4,60 m (in partea de nord) si aprox. 9,80 m (in partea de sud – zona Teatrului National), masu­rata fata de cota superioara a grinzii de coronament.

Peretii mulati au o grosime de 0,80 m si o lungime a fisei, variabila, cuprinsa intre 14,50 m si 24,50 m, pentru a se asigura o incastrare corespunzatoare in teren.

Pentru ca peretii mulati sa poata prelua solicitarile din impingerea pamantului, vor fi sprijiniti, in partea de Nord a incintei, cu un sistem de spraituri inclinate care reazema, la partea superioara, in peretii mulati (in grinda de coronament a acestora) iar la partea inferioara, in radier sau cu ancoraje. Totodata, pe coltul dinspre Nord-Est (unde deschiderea incintei este de 15,10 m) se va dispune un sistem de spraituri orizontale, care sa reazeme in grinzile de coronament ale peretilor mulati.

In zona celor mai mari inaltimi ale elevatiei incintei (in partea de Sud), vor fi realizate ancoraje temporare, cu lungimi totale de 21 m si 19 m, dispuse la un interax de 1,35 m, pe unul sau doua randuri, pretensionate cu o forta cu valoarea de 100 kN.

Realizarea infrastructurii peretilor mulati ai parcarii subterane a fost etapizata, incepandu-se, in prima faza, cu excavatia pentru platforma de lucru necesara pentru executia peretilor mulati. Adancimea excava­tiei incintei este cuprinsa intre 3,80 m si 9,80 m, fata de cota superioara a grinzii de coronament. Cota ±0,00 cores­punde cotei 97,70 m RMN. A urmat realizarea platformei de lucru (min. 30 cm de pietris sau piatra sparta) la cota 97,20 ÷ 103,00, executia grin­zilor de ghidaj si, in cele din urma, executia peretilor mulati (cu lungimi cuprinse intre 14,50 m si 27,00 m), efectuandu-se spar­gerea betonului contaminat al panourilor de perete mulat, finalizat cu realizarea grinzii de coronament.

Ulterior, s-a trecut la excavatia pana la cota +101.00 (~55 cm sub cota de realizare a ancorajelor superioare), respectiv executia ancorajelor superioare si pretensio­narea acestora cu 100 kN/ancoraj, urmate de excavatia pana la cota +97,40 (~70 cm sub cota de realizare a ancorajelor inferioare), respectiv exe­cutia ancorajelor inferioare si pretensionarea acestora cu 100 kN/ancoraj.

Urmatoarea etapa a constat in excavatia cu berma, pana la cota finala, cu executia puturilor de epuizment si scaderea nivelului apei subterane in interiorul incintei, astfel incat acesta sa fie mentinut la aproximativ 1,00 m sub nivelul fundului excavatiei. S-a continuat cu executia partiala a radierului, montarea sprai­turilor metalice, exca­varea bermei si completarea executiei radierului.

La final vor fi executate elemen­tele structurale verticale in subsolul S2 si planseul peste S2, vor fi demontate spraiturile inclinate si realizate elementele struc­turale verticale in subsolul S1 si planseul peste S1, cu detensionarea ancorajelor la cota +98,10 m, respectiv cota +101,55 m.

Executia propriu-zisa a peretilor mulati a inceput prin realizarea panourilor de pereti mulati, cu trasa­rea contururilor acestora din urma, fixarea definitiva a pozitiei fiecarui panou, prin trasarea (fara abateri mai mari de 10 mm fata de proiect) si marcarea, pe teren, a fetelor interioare ale grinzilor de ghidaj, cu plasarea bornelor de referinta in afara perimetrului constructiei (in locuri in care nu exista pericol de degradare sau de miscare a acestora pe timpul executiei lucrarilor).

Dupa finalizarea panourilor de pereti mulati, au fost executate grinzile de ghidaj, respectiv exca­varea panourilor prin fixarea pe pozi­tia de sapat a utilajului de sapat si verificarea orizontalitatii platformei acestuia. De asemenea, s-a facut verificarea verticalitatii tijei telesco­pice in momentul asezarii graiferului pe pamant (la adancimile de 2 m si 4 m, dupa introducerea acestuia in pamant), iar apoi, din 5 m in 5 m pana la excavarea integrala a fie­carui panou, urmate de introdu­cerea graiferului in pamant si extragerea lui impreuna cu materialul excavat din transee.

Inainte de excavarea pana la cota finala, s-a facut excavarea sub protectia noroiului betonitic a panoului adiacent (care nu poate incepe decat dupa ce betonul din panoul executat anterior a facut priza, dar nu mai devreme de 24 h), intervalul de timp intre terminarea excavarii si betonare netrebuind sa fie mai mare de 8 ore.

Dupa excavarea panourilor a urmat introducerea carcasei de armatura, cu un necesar de rigiditate care a permis manipularea ei in conditii de nedeformabilitate. Astfel, armaturile transversale ale carcasei de armatura (etrierele si armaturile cu rol de rigidizare) au fost prinse de armaturile longitudinale prin sudura in puncte. Carcasa de armatura (asamblata dintr-o bucata) a fost introdusa, conform proiectului, centrat fata de fetele laterale ale transeei, utilizand o macara in pozitie perfect verticala, pana la cota prevazuta iar in carcasele de armatura pentru panourile de pereti mulati sustinute cu ancoraje au fost montate tuburi de ghidaj pentru trecerea ancorajelor, in pozitiile corespunzatoare, conform planului de dispunere a ancorajelor.

Betonarea s-a facut la o adan­cime minima de imersare a coloanei de betonare de 3 m, cu posibilitatea de reducere a adancimii de imersare la ajungerea betonului aproape de suprafata terenului, pentru a se usura scurge­rea acestuia. Operatia de betonare a fost consi­derata fina­lizata in momentul atingerii unei cote egale cu cota de spargere a betonului, plus o lungime betonata suplimentar pentru a asigura prezenta betonului nealterat la nivelul cotei de spargere.

In final, s-a facut pregatirea cape­telor panourilor, prin spargerea betonului degradat de la partea superioara a acestora, pe lungimea betonata suplimentar, astfel incat betonul din corpul panoului sa ramana curat si compact, prezentand caracteristici de rezistenta conform proiectului.

La executia constructiei s-au avut in vedere metode moderne de calcul si analiza, urmarindu-se obtinerea unui sistem structural optim si eficient din punct de vedere al executiei, al timpului de executie si tehnolo­giilor de realizare a lucrarilor. De asemenea, s-a tinut cont de po­zitia retelelor utilitare, cat si de eventualele constructii ce ar putea sa apara in vecinatatea amplasamentului pana in momentul demararii constructiei si au fost luate toate masurile pentru a asigura protectia mediului inconjurator si respectarea prevederilor legislatiei cu privire la protectia mediului si a muncii.

Incinta constructiei vizate a fost conceputa, calculata si proiectata in conformitate cu normele si normativele in vigoare in Romania, valorile calculate ale tasarilor constructiilor adiacente incintei parcajului subteran, rezultate in urma constructiei acestuia, fiind mai mici decat tasarile acceptate de standardele si normativele in vigoare, ceea ce indica faptul ca nu sunt de natura sa afecteze capacitatea de exploatare, rezistenta si stabilitate a structurii acestora.

Suprateran, zona isi va pastra functiunile pe care le avea inainte de inceperea constructiilor, si anume, de zona pentru recreere si circulatie pietonala.

Autor:
Simona-Gabriela Croitoru – consultant Resurse Umane PROJECT-THC 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 110 – decembrie 2014, pag. 36



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/12/01/project-thc-pereti-mulati-la-proiectul-amenajare-parcare-subterana-in-zona-teatrului-national-din-craiova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.