«

»

RECKLI: Matrite Thonon-les-Bains

Share

reckli logoTraversarea raului Dranse a avut o importanta semnificativa in construirea noii Sosele ocolitoare a orasului Thonon-les-Bains din pitoreasca regiune franceza Rhône-Alpes. 

Acest nou drum, situat de-a lungul raului, va face legatura intre orasul Thonon-les-Bains si incantatoarea vale Dranse. In particular, s-a incercat integrarea constructiei in mediul natural si minimizarea oricarui efect advers asupra ecosistemului. Acesta este motivul pentru care a fost luata decizia amenajarii unui drum cu partea caro­sabila de-a lungul raului, pe nivele diferite.

Pentru realizarea parapetilor late­rali de sustinere si protectie a fost utilizat sistemul Vsol (VSL), compus din placi dreptunghiulare din beton, ancorate prin intermediul unor curele de armare (metalice sau polimerice), curele montate, la intervale regulate intre ele, direct in pamantul de umplutura. Avantajele acestui sistem nu au constat numai in reducerile semnificative de costuri, ci si in posibilitatea integrarii peretilor de protectie in peisajul stancos al raului, imbinand conceptul fatadei din beton cu cel al mediului inconjurator.

reckli mar foto 9Suprafetele personalizate ale elementelor din beton au fost rea­lizate in stransa cola­borare dintre biroul de arhitectura Strates (Lyon) si artistul sculptor Pascal Jacquet. Textura conceputa de ei recompune o structura de roca ale carei straturi geolo­gice au fost erodate si expuse.

Cinci module diferite au fost ela­borate, cu scopul de a obtine, in final, o imagine de ansamblu extrem de variata. Structura elementelor, avand o adancime de 20 de cm, reflecta jocuri de umbre si lumini care par a anima suprafata betonului, putand fi percepute chiar si din cele mai indepartate zone.

Pentru texturarea suprafetelor din beton a fost adoptata solutia producerii si utilizarii matritelor elastice RECKLI. Elasti­ci­tatea materialului folosit in produ­cerea matri­telor (RECKLI PUR A 55) a garantat decofrarea fara deteriorare atat a matritelor cat si a elementelor din beton si obtinerea unor suprafete extrem de adanci si fin structurate. Matritele elastice poliuretanice au fost produse de RECKLI in Germania. Pentru realizarea lor, RECKLI a utili­zat un elastomer poliuretanic de inalta elasticitate (RECKLI PUR A 55), aproape complet non-contractabil, care a fost testat ani de zile in productia elementelor din beton si care a asigurat indeplinirea celor mai stricte cerinte pentru acest proiect.

In vederea turnarii elastomerului lichid RECKLI PUR A 55, a fost necesara realizarea matritelor master (pozitivelor) dintr-un material pe baza de poliester. Ulterior, supra­fe­tele acestora au fost tratate cu agent decofrant (RECKLI Stripping Wax), urmand, imediat dupa uscarea solu­tiei, procesul de turnare a matritei elastice RECKLI.

Timpul de intarire al materialului, in vede­rea decofrarii, a fost cuprins intre 12 – 24 ore. Greutatea matritei astfel obtinute s-a situat in jurul va­lorii de o tona iar in scopul manipu­larii si transportului, aceasta a fost prevazuta cu piese metalice montate direct in cantul matritei. Dupa ce procesul de polimerizare (intarire) a fost complet (aprox. 3 zile), matritele elastice, ambalate in cutii plane din lemn, au fost transportate in Franta si depozitate in fabrica producatoare de elemente prefabricate din beton, in vederea pregatirii pentru turnare.

In total, pentru realizarea intregului proiect, au fost comandate 30 de matrite elastice cu dimensiunile de 2,18 m x 1,78 m si 5 cu dimensiunile de 2,88 m x 1,78 m.

Inaintea turnarii betonului, matrita elastica a fost fixata intr-un cadru metalic si poziti­onata pe masa de productie. Greutatea ridicata a facut posibila asezarea libera a matritei, fara a mai fi necesara, ca in cazul matritelor standard, aplicarea acesteia pe un alt suport rigid din lemn.

Elementul prefabricat din beton obtinut masura aproximativ 3,8 m2 si avea o greutate de aproape 2 tone. Zilnic au fost produsi in jur de 50 m2, suprafata totala necesara pentru intregul proiect fiind de 9.100 m2. Pentru usurinta identificarii si insta­larii in santier, elementele din beton au fost numerotate.

reckli mar foto 14

Factorul foarte ridicat de reutilizare al matritelor elastice RECKLI (100 de cicluri garantate) a permis maximizarea eficientei costurilor, conditia esentiala care trebuia indeplinita in acest proiect, chiar daca modelul ales a fost unul extrem de complex. Pentru finali­zarea proiectului (9.100 m2) a fost utilizata o cantitate totala de 142 m2 de matrite elastice. 

Cooperarea dintre RECKLI, biro­ul de arhitectura, constructor si producatorul de elemente prefabricate a asigurat succesul aces­tui proiect, care a fost finalizat in termen record. 

Contact:
RECKLI GmbH
Soseaua Iancului nr. 5-7, Sector 2
024330 Bucuresti – Romania
Persoana contact: Bogdan Stroe
Tel.: +40 751 29 44 00
E-mail: bstroe@reckli.com
Web: www.reckli.com

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 112 – martie 2015, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/03/14/reckli-matrite-thonon-les-bains/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.