«

»

ALUPROF SISTEM ROMANIA: Solutii avantajoase pentru fatade modulare

Share

aluprof aprilie foto 1Fatadele modulare din sticla sunt utilizate, de multa vreme, la blocurile inalte, cu valoare de milioane de euro. Fiind bazate pe un concept relativ simplu, aceste sisteme se compun din elemente modulare, rea­lizate din sticla cu rame de aluminiu executate in fabrica si asamblate, apoi, pe santier.

Aceasta solutie scurteaza, de cele mai multe ori, timpul necesar de finisare a anveloparii cladirii si poate reduce procesul de construire cu mai multe saptamani. Chiar daca par simple, asemenea sisteme  se bazeaza pe profile sofisticate din aluminiu, pe o logistica detaliata riguros si pe planuri de amplasament foarte precise.

 

Pentru o firma dotata cu logistica si sisteme de productie dezvoltate, solutia fatadelor modulare poate fi eficienta si economica in cazul proiectelor de dimensiuni medii. Numeroase societati mari producatoare de fatade din Europa sunt specializate pe sisteme modulare dar, din cauza costurilor de fabricatie si a logisticii necesare, ele nu sunt interesate de proiectele sub o anumita valoare. Aceste firme adapteaza proiectele la profile si efectueaza testari privind rezistenta la intemperii, in functie de fiecare proiect.

In Marea Britanie, de exemplu, pentru cladirile de dimensiuni mici si medii, s-a recurs la sistemele de pereti cortina tip stick, care sunt instalate pe santier din profile si console prefabricate. Dar, daca aceste sisteme asigura o buna eficienta, necesita, in schimb, timp pentru a fi finalizate pe santier, recurgandu-se, deseori, la solutii de etansare contra umiditatii iar evolutia procesului de fabricatie este, deseori, supusa intemperiilor, mai ales in conditiile de vreme din insula.

Sistemele traditionale cele mai competitive cuprind linii de tip montant – rigla de 50 mm, care sunt adaptate la majoritatea cerintelor de constructie dar necesita atentie sporita atunci cand se calculeaza miscarile termice si de constructie. Sistemele modulare sunt elemente complete de la un etaj la altul, avand latimi modulare standard, care permit o libertate de miscare mai mare in jurul perimetrului, spre deosebire de sistemele conventionale.

In prezent, firmele care se bazeaza pe sistemele din aluminiu sunt cele care se plaseaza intre proiectele cu fatade mari si cele mici si mijlocii. Aceste firme furni­zeaza producatorilor profile si feronerie gata fabricate. Sistemele respective sunt produse pe baza unor reguli stricte, fiind supuse unor teste aprobate de rezistenta la intemperii. Astfel de solutii modulare nu se fabricau in urma cu aproximativ 10 ani.

Pe o linie tip de productie se pot fabrica cu usurinta ferestre, usi si pereti cortina cu dimensiuni adecvate pentru a fi usor manevrate si livrate. Sistemele modulare nece­sita investitii semnificative in fabrica, precum si experienta in productie, logistica si instalare.

Fabricatia unor asemenea produse necesita, deseori, o line noua de productie, cu echipamente mecanice de ridicare. Sistemele modulare sunt prevazute din fa­brica cu geamuri din sticla avand, in general, o inaltime de pana la 3,0 m, o latime de 1,2 m sau mai mult si o greutate de peste 150 kg dupa fixarea geamurilor. Tocmai aceasta cerinta, legata de fixarea geamurilor, nu este, in mod normal, luata in considerare intr-un atelier obisnuit de fabricare a tamplariei din aluminiu.

La sistemele modulare logistica este mult diferita de sistemele normale, comerciale, de fabricatie a tamplariei din aluminiu. In timp ce sistemele de pereti cortina, ferestrele fara geam si usile pot fi ambalate cu usurinta si incarcate intr-un autocamion platforma, modulele sunt, de obicei, plasate in rasteluri, care sunt ridicate pe santier sau, atunci cand este posibil, elementele modulare sunt ridicate individual, direct din vehiculul de livrare si instalate. Intrucat elementele modulare ocupa putin spatiu si pot fi instalate rapid, ele sunt ideale pentru situatiile in care accesul si depozitarea sunt limitate.

In cazul in care rastelurile cu elemente complete sunt incarcate la etajul la care vor fi montate, se va utiliza o instalatie speciala pentru instalare. Aceste echipamente specializate ridica unitatile de pe rastel, le transporta mai sus de marginea etajului, apoi rotesc unitatea pe verticala si o plaseaza pe console, pentru a se alinia cu inchiderea etansa a unitatilor adiacente.

Daca fatada de sticla este construita din elemente modulare, nu este necesar esafodajul de schelarie. Nu este necesara nici o etansare contra umiditati, astfel incat instalarea poate fi facuta si pe vreme rea, singura dificultate ce trebuie luata in consi­derare fiind vantul puternic. Avand avantajul instalarii fara esafodaj si in conditii de vreme umeda, anveloparea cladirii va fi impermeabila, fiind realizata in cel mai scurt timp si la termen.

Si acum ajungem la cel de-al treilea element, crucial, al fatadelor modulare, si anume, amplasarea. Dupa cum am aratat, un element modular este fixat pe doua console prinse de structura cladirii; aceste console trebuie am­pla­sate cu precizie in jurul cladirii, la toate etajele, inainte ca livrarea unitatilor sa se faca la locul constructiei.

Intre unitati se afla cel putin doua etansari care unesc unitatile intre ele si permit miscarea de constructie si etansarea, asigurand proprietati excelente de impermeabilitate si izolare termica.

Deoarece sistemele modulare sunt fabricate in afara santierului, intr-un mediu controlat, se afirma deseori ca o asemenea executie necesita un standard de calitate mult prea ridicat. E drept, datorita logisticii necesare si instalarii mai specializate, sistemele modulare sunt mai scumpe decat cele traditionale. Dar, avand in vedere ca nu este necesar esafodajul, costurile aditionale pot fi compensate complet prin reducerea cu aprox. 50% a timpului necesar instalarii pe santier.

Sistemele de pereti tip cortina Aluprof MB-SE75 au fost testate pe scara larga si utilizate pentru numeroase proiecte europene si internationale.

Toate sistemele Aluprof sunt proiectate, fabricate si instalate de firme selectate si special instruite.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 113 – aprilie 2015, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/04/10/aluprof-sistem-romania-solutii-avantajoase-pentru-fatade-modulare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.