Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” – cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala „Investitii pentru viitorul dumneavoastra”
Proiectul POS CCE „Platforma integrata de cercetare-dezvoltare pentru comportarea constructiilor la actiuni extreme“
Universitatea Politehnica Timisoara, cu sediul in Timisoara, Piata Victoriei, nr. 2, deruleaza, incepand cu data de 8.08.2014, proiectul “Platforma integrata de cercetare-dezvoltare pentru comportarea constructiilor la actiuni extreme“, acronim ACTEX, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala Axa II, Operatiunea 2.2.1.
Valoarea totala a proiectului este de 21.000.000 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 21.000.000 lei.
Proiectul se implementeaza in localitateaTimisoara pe o durata de 14 luni.
Obiectivul cadru al proiectului consta in dezvoltarea capacitatii de cercetare a departamentelor din componenta Facultatii de Constructii a Universitatii Politehnica Timisoara, prin cresterea performantelor si capabilitatilor laboratoarelor si integrarea acestora intr-o platforma multidisciplinara circumscrisa directiilor tematice privind comportarea constructiilor supuse la actiuni extreme: hazard natural – cutremur si efecte ale schimbarilor climatice, respectiv actiuni generate de natura umana – explozii, incendii, erori de executie/exploatare etc.
Platforma de cercetare integreaza cele patru departamente afiliate Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara: CMMC (Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor), CCTFC (Cai de Comunicatii Terestre, Fundatii si Cadastru), CCI (Constructii Civile si Instalatii) si HIDRO (Hidrotehnica). In cadrul acestor departamente se doreste, pe de o parte, modernizarea laboratoarelor prin completarea echipamentelor / standurilor / sistemelor existente, iar pe de alta parte realizarea de laboratoare noi, prin achizitia de echipamente / standuri / sisteme, in scopul realizarii obiectivelor proiectului.
In cadrul Departamentului CMMC, se vor dota urmatoarele laboratoare:
- Laborator pentru studiul proprietatilor materialelor;
- Laborator pentru testarea structurilor si subansamblelor la actiuni statice si dinamice, la temperatura ambientala si la temperaturi joase/ridicate;
- Laborator pentru analiza numerica avansata a structurilor.
In cadrul Departamentului CCTFC, se vor dota urmatoarele laboratoare:
- Laboratorul de geomatica;
- Laborator pentru testarea si evaluarea calitatii materialelor pentru imbracaminti rutiere;
- Laborator pentru testarea si evaluarea parametrilor fizico-mecanici ai terenului de fundare;
- Laborator pentru modelarea macroscopica a traficului rutier si evaluarea impactului asupra mediului inconjurator.
In cadrul Departamentului CCI, se vor dota urmatoarele laboratoare:
- Laborator pentru testarea si evaluarea proprietatilor fizico-mecanice si a comportarii materialelor, componentelor si subansamblelor structurale, sub actiunea efectelor climatice extreme;
- Laborator pentru analiza numerica avansata a structurilor din zidarie, beton, materiale compozite si lemn, sub actiunea efectelor climatice si a hazardului natural si indus.
In cadrul Departamentului HIDRO, se vor dota urmatoarele laboratoare:
- Laborator pentru evaluarea si monitorizarea calitatii mediului (apa, aer, sol), in conditii de exploatare si sub efectul schimbarilor climatice;
- Laborator numeric pentru modelarea, evaluarea si optimizarea exploatarii resurselor de apa, in medii naturale si amenajate.
Toate cele patru departamente vor fi conectate la nivelul Facultatii de Constructii cu un sistem cluster HPC cu sistem de stocare, sistem propus de asemenea a fi achizitionat in cadrul proiectului.
In proiect sunt prevazute a fi achizitionate urmatoarele echipamente cu valoare de peste 100.000 Euro:
- Extindere facilitate de testare existenta cu o masa vibranta uniaxiala 1,5 m x 1,5 m, actuatori cvasi-statici si dinamici, sistem electronic de control si sursa de putere hidraulica;
- Echipament de scanare terestra 3D;
- Echipament pentru determinarea proprietatilor termice ale mixturilor asfaltice;
- Laborator mobil (autolaborator) pentru efectuarea analizelor in situ asupra solului, apei si aerului;
- Echipament de scanare in profunzime cu ultrasunete si accesorii pentru incercari nedistructive.
Detalii suplimentare pot fi obtinute de la:
Director proiect: Academician, prof. dr. ing. Dan DUBINA
Tel. 0256.403920 | Fax: 0256.403917 | E-mail: dan.dubina@upt.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 116 – iulie 2015, pag. 45
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns