«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Lucrari de reabilitare sisteme centralizate de irigatii

Share

hidro sep foto 5In contextul in care Republica Moldova beneficiaza de un program de asistenta acordat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, care prevede investitii majore in domenii prioritare pentru economia tarii, S.C. Hidroconstructia S.A. si-a extins activitatea de constructii in strainatate prin 4 proiecte de irigatii implementate si in curs de implementare.

Dintre proiectele de irigatii finantate prin Programul Compact al “Millennium Challenge Account – Moldova”, in executia S.C. Hidroconstructia S.A. intre anii 2013 – 2015, in Republica Moldova, unul a fost fina­lizat cu succes la sfarsitul anului 2014, iar celelalte trei au termen de finalizare pana la sfarsitul anului 2015.

 

  1. Lucrari de construire pentru reabilitarea siste­melor centralizate de irigatii in Criuleni si Lopatna S.C. Hidroconstructia S.A., in calitate de Lider de Asociere al Consortiului S.C. Hidroconstructia S.A – Iamsat Muntenia S.A., a finalizat in conditii de calitate si la termen, lucrarile pentru investitia mai sus mentionata.

Lucrarile au constat in:

Construirea a 53 km retea de conducta principala, secundara si tertiara pentru transport apa, formata din conducte de otel cu Dn 400÷800 mm si HDPE cu Dn 160÷560 mm.

Reabilitarea captarii raului prin inlocuirea lucrarilor de captare, instalarea unor noi dispozitive de protectie impotriva pestilor si masuri de protectie contra ghetii.

Statii de pompare: SPP, NSP-1 si NSP-2:

  • refacerea cladirii existente si intarirea structurii pentru respectarea legislatiei in vigoare privind cutremurele;
  • furnizarea si instalarea noilor pompe, a motoarelor, a conductei asociate;
  • echipamente electro-mecanice, sisteme de control automatizare si SCADA;
  • peisagistica, instalare gard si evacuare apa din jurul statiilor de pompare SPP, NSP-1 si NSP-2;
  • reabilitare drum acces catre statiile de pompare SPP, NSP-1 si NSP-2.

Prin realizarea celor doua sisteme centralizate de irigatii, au fost extinse suprafetele de teren irigat la Lopatna de la 50 ha la 509 ha, iar la Criuleni de la 120 ha la 760 ha.           

  1. Lucrarile de construire pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigatii in Cosnita constau in instalarea a aproximativ 85 km retea de irigatii din otel si polipropilena, construirea unor statii noi de pompare, repararea celor existente si dotarea sistemului cu 10 pompe performante. Prin realizarea acestui sistem, suprafetele de teren irigat vor fi extinse la 2.500 ha.
  2. Lucrarile de construire pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigatii in Puhaceni si Roscani constau in instalarea a 59 km retea de irigatii din otel si HDPE si construirea a 4 statii noi de pompare, dotate cu 15 pompe. Prin realizarea acestui sistem, suprafetele de teren irigat vor fi extinse la 2.500 ha.
  3. Lucrarile de constructii pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii in bazinul inferior al raului Prut, Chircani – Zirnesti presupun construirea a 10 module de irigare care includ instalarea a 29 de pompe, instalarea echipamentului electro-mecanic, a prizelor noi de captare a apei si a structurilor de control, reabilitarea canalelor de drenaj pe o lungime de 118 km si substituirea retelei de distributie a apei prin conducta PEHD in lungime totala de 80 km. Prin realizarea acestui sistem, suprafetele de teren irigat vor fi extinse la 4.600 ha.

Beneficiarul si finantatorul lucrarilor au fost mul­tumiti de colaborarea cu Consortiul S.C. Hidroconstructia S.A – Iamsat Muntenia S.A., in acest fel, fiind deschisa calea pentru pro­iecte viitoare care ar putea fi finantate prin fonduri alocate de Banca Mondiala si/sau Europeana.

www.hidroconstructia.com 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 118 – septembrie 2015, pag. 12

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/09/01/hidroconstructia-sa-lucrari-de-reabilitare-sisteme-centralizate-de-irigatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.