«

»

NOVART ENGINEERING: Implementarea BIM in Romania – intre dorinta, putinta si avantaj competitiv

Share

novart logoPopularitatea conceptului Building Information Modelling (BIM) creste tot mai mult in Romania, ca urmare a cresterii ponderii folosirii acestuia in tarile cu economii avansate, in unele dintre acestea fiind deja parte a standardelor obligatorii pentru constructii. Beneficiile BIM provin in principal din faptul ca BIM inseamna un mai bun mod de management al informatiei in investitii si nu doar o modelare 3D a proiectului sau constructiei. O descriere cuprinzatoare a ceea ce inseamna BIM regasim in Specificatia Accesibila Public/Public Accesible Specification (PAS) 1192-2:2013 – Specificatie pentru mana­gementul informational pentru faza investitionala in proiectele de constructii utilizand Building Information Modelling, ce sta la baza adoptarii BIM in Marea Britanie.

A patra revolutie tehnologica, digitalizarea, isi pune pregnant amprenta pe toate industriile, iar una dintre consecintele “ciocnirii tehnologiei cu industria constructiilor” este conceptul BIM. Proiectele de constructii nu mai pot fi concepute si rea­lizate fara utilizarea de instrumente informatice, aplicatii software de proiectare, estimare, planificare si control, comunicare si gestiune electronica a datelor si informatiilor etc. si fara conlucrarea dintre aceste instrumente.

Desi piata ofera o multitudine de aplicatii software care pot contribui la succesul unui proiect de constructii, ceea ce face ca un proiect sa fie de succes este utilizarea corecta, procedurata a acestora de catre toti membrii echipei multidisciplinare de proiect. Informatia generata de acest complex de aplicatii trebuie gestionata corespunzator, captata si utilizata pe intreg ciclul de viata al constructiei, inclusiv in faza de ope­rare si mentenanta si postutilizare a constructiei. Un rol critic este jucat de inter-operabilitatea formatelor in care se genereaza informatia, astfel incat datele sa poata fi prelucrate cu usurinta dintr-un format in altul, generand, in acest mod, valoare adaugata.

 

Cum folosim corect BIM? Care sunt pasii principali?

Pentru aplicarea corecta a principiilor BIM, un investitor trebuie sa fie capabil sa-si defineasca cerintele informationale la nivel organizational – Organisation Information Requirements (OIR), la nivel investitional – Asset Information Requirements (AIR) si la nivel de implementare a proiectelor – Employers’ Information Requirements (EIR).

Constructorii care adopta BIM elaboreaza standarde proprii, pornind de la specificatiile si standardele elaborate de diversele organisme implicate in dezvoltarea BIM la nivel international. Aceste standarde de BIM ale constructorilor sunt transpuse la nivel de proiect, rezultand standardul BIM al proiectului. In raspuns la EIR, constructorii elaboreaza BIM Execution Plan (BEP), pre si post contract, care trateaza toate aspectele necesare livrarii respectivului proiect.

Contact:
SC NOVART ENGINEERING SRL
B-dul Mircea Voda, Nr. 42, Sector 3, Bucuresti
Tel.: +40 722 405 744 | Fax: +40 358 816 467
Email: office@4projects.ro | www.4projects.ro | www.novartengineering.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 125 – mai 2016, pag. 27

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/05/01/novart-engineering-implementarea-bim-in-romania-intre-dorinta-putinta-si-avantaj-competitiv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.