«

»

TRACTOR PROIECT COMERT: Foraje orizontale de subtraversare

Share

tpc iulie foto 1Membra a grupului BAUER, firma germana ABS Trenchless GmbH este specializata in fabricatia de instalatii, scule si accesorii pentru foraje orizontale de subtraversare, folosind sistemul de foraj cu melc continuu, ABS (Auger Boring System). 

In cazul in care este necesara trecerea unor conducte pe sub o cale fera­ta, o intersectie dintr-un oras, sau chiar pe sub o autostrada sau un rau, fara a se perturba traficul sau activitatea in zona, ABS Trenchless GmbH ofera o solutie rapida, sigura si ieftina.

Se sapa doua incinte, una de start si cealalta de sosire, de o parte si de alta a zonei respective, la adancimea la care se va introduce conducta. In incinta de start se introduce echipamentul de foraj orizontal, care se pozitioneaza pe sine speciale, bine ancorate in sol. Grupul hidraulic de putere, care acti­o­neaza echi­pamentul de foraj, ramane la exterior.

Instalatiile ABS dezvolta forte de impingere de pana la 3.100 kN si cupluri de pana la 100 kNm. Pot executa foraje cu diametre de la 100 mm la 1.520 mm, pe distante de pana la 100 m.

Forajul se poate executa cu sau fara ghidare. 

Forajul fara ghidare se executa in special pentru distante de foraj mai mici. Dupa ce suportul de sustinere a echipamentului de foraj a fost bine pozitionat pe directia dorita, se executa forajul in interiorul tuburilor de protectie. Materialul excavat de capul de sapare este trimis inapoi in incinta de start de catre elicea continua a burghiului de foraj.

Forajul cu ghidare consta in intro­du­cerea, in prima faza, a unei coloane de ghidare, cu un cap de sapare special, taiat asimetric, care, prin foraj, preseaza materialul rezultat in peretii gaurii forate.

Directia este controlata printr-un sistem optic de masurare a unghiurilor, cu camera de luat vederi, denumit teodolit si este urmarita pe un monitor. Sistemul de ghidare cu control optic permite o precizie de foraj de max. 20 mm, pe o distanta de 100 m. In faza a doua, capul de foraj montat pe sectiunea de burghiu cu elice continua incepe forarea la diametrul dorit, in interiorul tubului de protectie, inaintand im­preuna cu acesta pe coloana de ghidare introdusa anterior.

Materialul forat este eliminat prin conducerea lui catre incinta de pornire de catre elicea continua a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale. Operatia se repeta introducand o noua sectiune de burghiu impreuna cu un alt tub de protectie. In functie de natura lucrarii, tuburile din otel pot fi sudate intre ele si sa ramana drept suport de protectie prin care vor fi trecute conductele noi sau cablurile necesare. Pe masura ce se introduc tuburile noi, din PVC, destinate lucrarii respective, tuburile de protectie pot fi scoase prin impingere. 

Cele mai solicitate instalatii de foraj orizontal de subtraversare sunt in prezent modelele ABS 600, ABS 800 si ABS 1200. Ca urmare, aceste instalatii sunt supuse cu prioritate unor proceduri de modernizare si optimizare.

Astfel, modelul ABS 600 este produs in doua variante. Pe langa modelul standard, este fabricat si un model special, ABS 600 SV, pentru foraje de subtraversare din incinte reduse, cu diametre maxime de 2.000 mm, incinte ce pot fi circulare dar si rectangulare. Datorita constructiei modulare, acest model poate fi adaptat si pentru structuri mai mari, cu lungimi de pana la 12 m, putand lucra astfel cu tuburi de protectie cu lungimi mult mai mari.

Modelul ABS 600 dezvolta o forta de impingere de 970 kN, un cuplu de 21 kNm si poate fora la diametre de pana la 620 mm. Poate fi dotat cu un scaun late­ral pentru operator, sau cu un post de conducere confortabil integrat.

Modelul ABS 800 dezvolta o forta de impingere de 1.265 kN, un cuplu de 27,8 kNm si poate fora la diametre de pana la 1.020 mm si lungimi de pana la 100 m. Fortele sunt transmise direct, fara pierderi in transmisii intermediare sau in mai multe motoare de actionare. Grupul de foraj poate fi demontat usor de pe suportul sau, prin desfacerea a numai opt suruburi, asigurand o greutate minima de transport. O alta dotare foarte utila este posibilitatea montarii unui troliu cu cablu, care permite retragerea rapida a unitatii de foraj.

Grupul de putere, HA 800, amplasat in afara incintei de sapare, este actionat de un motor diesel Deutz, de 85 kW.

Cel mai puternic este modelul ABS 1200, care dezvolta o forta de impingere de 3.100 kN si un cuplu de 100 kNm, putand fora la diametre de pana la 1.520 mm.

Cel mai nou dezvoltat este Sistemul de foraj controlat pentru roca dura, CRB 100.

Folosirea sistemului optic de ghidare asigura deviatii de la directia stabilita de doar cativa milimetri. Antrenarea se face cu prajini avand pereti dubli. Tubul interior antreneaza sapa cu role. Tubul exterior permite reglarea continua a directiei de foraj.

Spatiul dintre tubul interior si cel exterior este folosit pentru circulatia solutiei de bentonita, care are rolul de a raci sapele, de a transporta materialul forat, dar si de a stabiliza peretii gaurii forate. Folosirea unei telecomenzi permite o observare permanenta a masinii. Dupa acest foraj pilot, gaura poate fi largita la diametre mai mari, cu scule diverse, in functie de material.

Cea mai mica dintre instalatii este Mini HDD, folosita in special pentru lucrari de bransare la retele existente, in zone aglomerate. In functie de sol poate executa foraje cu pana la 200 mm diametru si 70 m lungime.

ABS Trenchless GmbH asigura si echipamentele auxiliare necesare executiei lucrarilor, precum: capete de tragere, sape de foraj, remorci pentru echipamente, precum si sistemul BENTOVAC de preluare si evacuare a lichidelor de foraj folosite.

Pentru comandarea unei instalatii ABS Trenchless contactati distribuitorul pentru Romania, firma TRACTOR PROIECT COMERT SRL din Brasov

Contact:
Tractor Proiect Comert SRL
Str. Turnului, nr. 5, 500152, Brasov, jud. Brasov, Romania
Tel / Fax: 0040 268 406406, 0040 268 427797, 0040 268 548147
Email: tpcom@rdslink.ro, office@tpcom.ro
Web: www.tpcom.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/tractor-proiect-comert-foraje-orizontale-de-subtraversare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.