«

»

ROMFRACHT: Fibre din polipropilena pentru armarea betoanelor

Share

romfracht iunie 3In ultima perioada se doreste tot mai mult inlocuirea fierului in structurile complexe. In industria auto, de pilda, se poate vorbi chiar de o revolutie in acest sens, prin inlocuirea tablei sau a altor componente care pana acum erau din otel, cu materiale dintr-o noua generatie, cum ar fi fibrele de carbon sau polipropilena.

Si in domeniul costructiilor putem vorbi de acelasi fenomen. Echipa de ingineri de la Romfracht a lansat pe piata fibrele din polipropilena RoFero pentru armarea dispersa a betoanelor. RoFero sunt fibre structurale de inalta performanta, certificate CE conform SR EN 14889-2/2007.

Munca de cercetare pentru conceperea acestui produs a fost una laborioasa, necesitand foarte mult timp si resurse. Pentru a ajunge la performantele fibreiRoFero a fost nevoie de circa doi ani, iar eforturile au fost consistente, atat din punct de vedere uman cat si tehnic si financiar.

Producerea fibrelor RoFero a necesitat utilaje de inalta performanta, care in perioada elabo­rarii retetelor nu au produs decat loturi experimentale.

Testele de laborator arata ca fibrele RoFero sunt deosebit de performante si pentru prima data in Romania a fost atins raportul de schimb cu fibra meta­lica de 1:10. Daca la fibrele metalice sunt 2.800 pana la 4.600 fibre/kg, in cazul fibrelor din gama RoFero sunt cca 160.000 fibre/kg.

Si pe plan mondial fibrele din polipropilena au multiple aplicatii, deoarece sunt fibre cu rezistenta inalta. In plus, fibrele RoFero fabricate de Romfracht, pe langa parametrii tehnici net superiori, au si preturi competitive.

In acest sens, trebuie remarcat faptul ca, la o calitate net superioara, fibreleRoFero sunt oferite pe piata la preturi sub cele similare fabricate de alti producatori ai unor fibre de acest tip. A fost posibil acest lucru deoarece le producem in Romania, dupa reteta dezvoltata in laboratorul nostru de cercetare, ceea ce ne permite sa le comercializam la preturi accesibile si competitive.

Fiind o solutie viabila din punct de vedere tehnic si ceva mai ieftina, aceste tipuri de fibre s-au folosit in Romania la lucrari de anvergura, cum ar fi RAR-ul din Targu Mures, Tecsa Business, magazinele Lidl, la care s-au turnat mii de metri patrati de pardoseli industriale. Si, in acest sens, se mai pot da multe exemple.

Ca un detaliu tehnic, este de apreciat comportamentul fibrelor in beton la diferente termice; este cazul depozitelor frigorifice la care s-a folosit acest tip de fibra. Tinand cont ca fibra din polipro­pilena este inerta la orice agresiune, ea poate fi utilizata si in domeniul agricol, la suprafetele mari de depozite pentru furaje sau la fermele de animale, precum cele de la recentul santier din judetul Calarasi.

Pentru a usura dozajul, fibrele RoFero sunt disponibile in saci de hartie de 500 grame iar lungimile fabricate de noi sunt de 38 mm si 54 mm (pentru a fi folosite in functie de agregatele din beton).

Dozajul fibrelor se face simplu, in betoniera cca 7 min. malaxare sau in statia de betoane. Pentru lucrari mici, acolo unde betonul se prepara la fata locului, in betoniera mica, fibrele se adauga odata cu agregatele (la statia de betoane este bine sa specificati ca lucrati cu fibre, pentru a adauga fluidizant).

In cazul dozajului, daca acesta nu este recomandat anume de un proiectant sau proiectantul nu stie sa il calculeze, departamentul nostru tehnic pune la dispo­zitie calculul de dozaj dupa spe­ci­ficatiile fiecarui proiect, in functie de caracteristicile stratului suport, incarcari pe picior de raft, incarcari dinamice, incarcari sta­tice, incarcari liniare sau orice alte specificatii ale proiectului dumneavoastra.

Bineinteles ca fibrele RoFero armeaza dispers dar ar fi indicata adaugarea a 300 grame / metru cub fibre RoWhite. Acestea se folosesc pentru eliminarea micro­fisurilor, ele avand un rol important in executarea unei pardoseli impecabile (atentie: dozajul de 300 grame / metru cub este doar pentru folosirea lor impreuna cu RoFero; orice alta aplicatie necesita 600 grame).

Noi, specialistii de la Romfracht, incercam sa performam in domeniul armarii disperse, sa aratam ca si in Romania se poate face performanta. In articolele urmatoare voi prezenta si celelalte tipuri de fibre din poli­pro­pilena produse de Romfracht.

Ar trebui sa ne mandrim cu “Made In Romania !”

Pentru a cunoaste in amanunt performantele produselor noastre, va rugam sa vizitati noua noastra platforma www.fibre-polipropilena.ro care este, acum, mult mai prietenoasa, ea facand posibila interactiunea online cu un specialist in domeniu! 

Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT

Contact:
ROMFRACHT
www.fibre-polipropilena.ro
www.fibre-metalice.ro
www.hidroizolatiibeton.ro
Tel.: 021.256.12.08 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 129 – septembrie 2016, pag. 34

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/09/01/romfracht-fibre-din-polipropilena-pentru-armarea-betoanelor-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.