«

»

KEYSFIN: Statistici ingrijoratoare pentru sectorul constructiilor

Share

keysfin_3Daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite, piata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, avertizeaza analistii de la KeysFin, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania. Efectele vor fi resimtite la nivel general in economie, deoarece sectorul constructiilor angreneaza un numar semnificativ de afaceri conexe.

3.146 de societati din domeniul constructiilor au fost declarate inactive in primele sase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decat in perioada similara a anului precedent, arata datele KeysFin.

Numarul companiilor care acti­veaza in domeniu a scazut si el, drastic, cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 in 2015 la 31.334 in primele sase luni din 2016. Spre comparatie, in 2010 erau inregistrate 33.857 de firme de constructii.

„Datele sunt relevante privind situatia din sectorul constructiilor, mai ales in domeniul rezidential, unde mare parte dintre santiere au intrat in conservare, pe fondul blocajului finantarii”, spun analistii de la KeysFin.

„Legea darii in plata si dificultatile inregistrate de Programul Prima Casa au facut ca bancile sa isi revizuiasca politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au vazut in nivelul tot mai scazut de contractare a locuintelor noi”, afirma acestia.

Potrivit datelor KeysFin, si numa­rul autorizatiilor de constructii a scazut semnificativ fata de anii trecuti. Daca in 2014, la nivelul lunii iulie erau inregistrate 26.038 autorizatii, iar in 2015 erau raportate 26.393, in 2016, numarul lor a scazut cu 728, la 25.665 de autorizatii. In aceste conditii, firmele de constructii au fost nevoite sa-si reduca activitatea, inclusiv personalul. Astfel, s-a ajuns ca numarul mediu al angajatilor sa coboare, in acest an, la 156.257 salariati, fata de 163.306 in 2015 si 170.653 cat erau in 2010. Fata de anul 2011, forta de munca din acest domeniu a scazut, potrivit datelor KeysFin, cu 34.291 de angajati.

Relevant este si faptul ca, in cel mai bun an din ultimii sase, in 2015, desi cifra de afaceri a companiilor de constructii a atins cel mai bun nivel, de 34,8 miliarde de lei (fata de 31,1 miliarde in 2010), profitul a scazut semnificativ, de la 3,49 miliarde lei (2010) la 216,5 milioane lei (2015).

„Privind pe ansamblu datele din ultimii 6 ani, in toti acesti ani s-a mizat in primul rand pe pret, dovada scaderea semnificativa a profitabi­litatii companiilor. Multe dintre firmele care au lucrat, in principal, pentru programul Prima Casa, n-au mai facut fata provocarilor si au fost nevoite sa isi inchida portile”, explica expertii.

„Situatia a fost similara si in sectorul constructiilor nerezidentiale. In absenta unor investitii majore in infrastructura, accesibile in prezent doar unui numar extrem de redus de firme, acest segment al pietei supravietuieste, in principal, din dezvoltarea de cladiri de birouri, prea putin profitabile intr-o economie in care, dincolo de datele macroeconomice, extinderea afacerilor repre­zinta o adevarata provocare”, au explicat analistii de la KeysFin.

 

CINE CONSTRUIESTE IN ROMANIA

In aceste conditii, este de inteles de ce topul principalilor actori din piata constructiilor este dominat de marile firme, abonate la afacerile cu statul.

Potrivit studiului KeysFin, Strabag, Bog’Art si Astaldi se afla pe primele trei pozitii in top 10 firme de constructii din Romania. Strabag este, de departe, principalul actor din piata, cu afaceri duble fata de principalii sai concurenti, putin peste 1 miliard de lei in 2015.

Bog’Art, Astaldi si Erbasu urmea­za in clasament, cu cifre de afaceri in jurul a 400 milioane de lei, topul fiind completat de o alta firma a Strabag, AG Austria Sucursala Bucuresti, Con A SRL, Coral SRL si Iasicon SA.

Cea mai profitabila firma din 2015 a fost Coral SRL, cu 45,2 mi­lioane de lei profit net, la afaceri de 239,3 milioane de lei, urmata de Constructii Erbasu SA (27,4 mil. lei).

Puse cap la cap, afacerile pri­milor 10 jucatori din piata constructiilor au fost, anul trecut, de 3,8 miliarde de lei, arata datele KeysFin.

„Datele financiare arata ca sectorul constructiilor din Romania este unul plin de provocari. Investitiile fluctuante ale statului, dublate de incertitudinea din piata creditelor imobiliare din ultima perioada, determina un mediu de business instabil, in care certitudinea este un cuvant necunoscut, iar programarea multianuala este inca la stadiul aspirational”, afirma economistii de la KeysFin.

„Avem, din pacate, o crestere economica bazata in primul rand pe consum si prea putin pe dezvoltare de produse, proiecte, actiuni pe termen mediu si lung. In absenta unor investitii cu plus valoare, cu dezvoltare pe orizontala, afaceri care sa angreneze business-uri conexe, aceasta crestere economica risca sa se topeasca precum un bulgare de zapada. Constructiile raman, astfel, cel mai semnificativ indicator privind evolutia pe baze sanatoase a Romaniei, iar acesta se afla, inca, intr-o zona fluctuanta, fara perspective reale pozitive”, au mai spus analistii de la KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Sursa: KeysFin

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.ro.

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise, via e-mail sau SMS, oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: office@keysfin.com 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/keysfin-statistici-ingrijoratoare-pentru-sectorul-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.