«

»

TRACTOR PROIECT COMERT: Foraje de ancorare

Share

tpc-noiembrie-foto-1Firma germana KLEMM Bohrtechnik, componenta, din anul 1998, a grupului BAUER, este lider in dezvoltarea si fabricarea de utilaje pentru tehnologia fundatiilor speciale in constructii, in principal pentru foraje de ancorare, foraje de micropiloti si pentru imbunatatirea capacitatii portante a structurii solului prin tehnologia ”jet grouting”.

Raspunzand cerintelor actuale privind resursele energetice alternative, KLEMM a dezvoltat si o serie de utilaje noi, specializate pentru foraje geotermale.

In continuare sunt evidentiate tehnologiile si echipamentele KLEMM din domeniul forajelor de ancorare.

Tehnologie

Pentru instalarea si fixarea unor ancore sunt esentiale urmatoarele faze de lucru:

Faza 1:

Forarea gaurii pentru ancora folo­sind o metoda de foraj in functie de conditii (tipul solului, panza freatica, cladirile adiacente etc.).

Faza 2:

Extragerea prajinilor de foraj odata cu, sau dupa, injectarea mortarului si incastrarea in roca de ancorare.

Faza 3:

Cimentarea ulterioara a ancorei.

Prin injectarea de suspensie de ciment la presiune inalta, mortarul existent este deschis si toate rosturile si crapaturile intalnite sunt astupate.

Operatia se poate repeta.

Faza 4:

Testul de acceptare a fixarii anco­rei. Ancora de otel este tensionata cu ajutorul unui piston, incepand cu o incarcare de testare inalta, in cicluri repetate de tensionare si de elibe­rare, cu stabilirea fortei de mai multe ori.

La fiecare etapa a testarii se ur­mareste gradul de curgere, in unitatea de timp, a mortarului in sol si comportamentul elastic al zonei libere exterioare a ancorei.

Faza 5:

Daca gradul de curgere atinge un nivel de echilibru stabil iar alungirea ancorei libere este corecta, atunci se poate trece la fixarea finala cu ajutorul capului de ancorare. Capetele libere prea lungi sunt taiate, dupa care se monteaza capacul capului de ancorare.

Ancora este finalizata.

 

Tipuri de foraje de ancorare

Exista metode variate de foraje pentru ancore. La data inventarii anco­relor de fixare a solului, metoda principala era forajul prin percutie, cu cap de sapare pierdut, in soluri necoezive, cu prajini cu diametre de maximum 76 mm iar in solurile coezive forajul rotativ cu sape in trepte sau tip tricon.

Foarte repede au fost necesare foraje pentru ancore cu diametre si la adancimi mai mari si implicit, pentru forte de ancorare sporite. Acestea au determinat si firma KLEMM sa gaseasca solutii noi de forare, intre care forajul tubat cu cap de rotire duplex (coloana de foraj si cea de protectie se rotesc in acelasi sens), sau forajul cu doua capete de antrenare, cu sensuri de rotire diferite.

Iata in continuare cele mai importante metode de foraj pentru instalarea de ancore care se pot executa cu utilaje si echipamente KLEMM.

  1. Foraj rotativ cu o singura coloana
  2. Foraj rotativ cu burghiu continuu
  3. Foraj rotativ cu cap rotopercutor cu o singura coloana
  4. Foraj rotativ cu ciocan roto-percutor, cu doua coloane
  5. Foraj rotativ cu cap dublu de antrenare, cu doua coloane
  6. Foraj rotativ cu cap dublu de antrenare, de rotire si rotopercutor, cu ciocan de fund

Utilajele pentru foraje de ancorare au o cinematica de pozitionare a mastului spatiala, care permite foraje la orice unghi, fara a fi necesar sa se miste masina. In acelasi timp mastul poate fi pozitionat si vertical, pentru foraje de piloti, sau orizontal, pentru foraje orizontale.

Echipamente de foraj speciale pentru foraje de ancorare pot fi atasate pe bratul excavatorului, fiind actionate de la instalatia hidraulica a acestuia.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 50

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/tractor-proiect-comert-foraje-de-ancorare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.