«

»

PLAN 31: Extinderea capacitatii Salii Polivalente din Cluj-Napoca

Share

Sala Polivalenta din Cluj-Napoca a fost inaugurata la 27 octombrie 2014. Aceasta e o investitie a municipalitatii din Cluj-Napoca, pentru care costul de executie a fost de 70 milioane de lei. Lucrarile au inceput in anul 2010 dar au fost oprite, temporar, printr-o decizie a instantei. In momentul intreruperii, lucrarile erau intr-o faza de executie de 65%. Activitatea pe santier s-a reluat in anul 2012, in urma organizarii unei noi licitatii. Firma castigatoare a fost aceeasi ca si in cazul primei licitatii, mai precis asocierea condusa de CON-A impreuna cu Dico & Tiganas, PLAN31, Nisal si InterSport.

Inca de la primele evenimente organizate in interiorul salii s-a constatat potentialul urias pe care il are aceasta. De pilda, primul an de activitate a atras peste 350.000 de spectatori. Un alt semn pozitiv a fost faptul ca, pentru fiecare eveniment organizat, era doborat recordul de participare detinut de evenimentul anterior.

 

Anul 2015 a adus pentru Cluj-Napoca si Sala Polivalenta vesti foarte bune. Federatia Internationala de Baschet a anuntat organizarea in Romania a unei grupe a campionatului EuroBasket 2017. Tara care fusese desemnata initial pentru gazduirea turneului era Ucraina, insa aceasta a fost nevoita sa renunte din cauza tensiunilor de ordin socio-politic ce aveau loc pe teritoriul sau.

La momentul primirii anuntului privind decizia de a organiza o grupa a Campionatului European de Baschet 2017, Sala Polivalenta din Cluj dispunea de un numar de 7.227 locuri pe scaune. Pentru a putea raspunde exigentelor impuse de organizarea competitiilor sportive internationale, sala trebuie sa dispuna de minimum 10.000 de locuri pe scaune.

Municipalitatea din Cluj-Napoca a dorit sa rezolve cat mai rapid aceasta problema, asa ca a lansat o licitatie de extindere a capacitatii Salii Polivalente, licitatie castigata tot de catre CON-A. Lucrarile au fost estimate la 16 milioane de lei iar termenul in care trebuie sa fie finalizate este de 9 luni. La momentul aparitiei acestui articol, lucrarile de extindere sunt inca in desfasurare.

 

STUDIEREA PROBLEMEI

Pentru a se incadra in necesarul de minimum 10.000 de locuri pe scaune, era nevoie de cel putin 2.773 de locuri create suplimentar.

In acest punct, proiectantii de la Dico & Tiganas, impreuna cu PLAN 31, au inceput sa analizeze solutiile prin care se pot adauga cel putin 2.800 de locuri in interiorul Salii Polivalente.

S-au stabilit doua variante prin care se poate suplimenta numarul de locuri, in asa fel incat sala sa raspunda cerintelor pe care le solicita organizarea unor evenimente sportive internationale de anvergura.

 

ADAUGAREA A 2.500 LOCURI LA PARTER

Prima solutie avuta in vedere se refera la posibilitatea de a adauga 2.500 de locuri la parter, prin eliminarea gradenelor retractabile, de 3 randuri, existente, respectiv cele de 12 randuri, care se vor strange sub gradenele din beton. In locul lor se vor instala alte gradene fixe, din structura metalica, dar care se pot demonta. Datorita faptului ca vor fi executate la un unghi mai mic, acestea vor avea mai multe randuri si vor ocupa spatiul de la gradena din beton pana la marginea terenului de baschet.

Solutia aceasta a fost gandita pentru a fi folosita doar pe perioada desfasurarii evenimentului EuroBasket 2017. Dupa terminarea acestuia, zona de la parter va reveni la starea initiala. Motivul principal pentru aceasta decizie il reprezinta faptul ca Sala Polivalenta a fost proiectata pentru a organiza diferite evenimente: de la concerte si evenimente corporate, la meciuri de baschet, handbal, gimnastica, tenis si multe altele. Gradenele care se monteaza pentru evenimentul EuroBasket 2017 ocupa foarte mult loc si ar dauna organizarii altor evenimente, in viitor. Pe buna dreptate, nu s-a dorit o solutie permanenta, deoarece Sala Polivalenta va trebui sa organizeze diverse alte evenimente si dupa terminarea Campionatului European de Baschet.

 

ADAUGAREA A 1.000 DE LOCURI LA ETAJUL 3

A doua solutie de extindere a capacitatii Salii Polivalente cu scaune suplimentare a fost identificata la nivelul etajului 3. La acest nivel nu exista niciun rand de scaune, insa spatiul de aici e generos ca suprafata si inaltime.

Singurul inconvenient notabil este existenta grinzilor metalice de la acoperis. Acestea nu obstructioneaza, insa, vederea asupra terenului de joc, facand dintr-o asemenea solutie una mai potrivita pentru a adauga scaune suplimentare si a mari capacitatea Salii Polivalente.

In cazul acestei solutii, una dintre conditiile conducerii Salii Polivalente a fost sa nu se demonteze tavanul fals de la etajul 2 deoarece sub acest tavan sunt montate tevile principale ale sistemului de gestionare a aerului si apelor din interiorul salii. Modificarea sistemului de tevi ar fi insemnat o perioada prea mare de timp, in care toata activitatea din interior ar fi fost oprita complet. O astfel de blocare a activitatii ar fi prejudiciat antrenamentele si activitatile multor cluburi, ce isi desfasoara activitatea in interiorul Salii. In aceste conditii, solutia propusa urma sa se execute doar de la cota etajului 3 in sus.

Solutia agreata a fost, deci, de a monta o consola metalica din profile laminate la cald pe care sa fie asezate scaunele suplimentare.

Motivul principal care a determinat sa se opteze pentru consola a fost, in primul rand, ca spectatorii sa aiba o pozitie cat mai apropiata de terenul de joc. In plus, datorita faptului ca structura este executata in consola, vederea periferica a spectatorilor nu e deranjata de gradenele din acoperis.

Structura e gandita astfel incat incarcarea principala de sustinere sa fie transmisa stalpilor monoliti din beton armat, aceiasi care sustin si grinzile de acoperis.

S-au executat doua randuri de contravantuiri, una in planul consolei iar cealalta in planul planseului. Rolul lor este de a prelua incarcarile date de structura si a le transmite stalpilor.

 

STRUCTURI COMPLEMENTARE

Pentru accesul la etajul 3 exista doua scari secundare care nu sunt viabile din punct de vedere al fluxurilor arhitecturale. Acestea sunt prea inguste pentru a satisface numarul mare de persoane care folosesc scarile.

Problema a fost rezolvata prin adaugarea a doua scari suplimentare metalice. Introducerea lor in cladirea existenta prezinta, insa, probleme de ordin tehnic. Pentru montarea lor este nevoie sa se decupeze o portiune din planseul etajului 2 si o alta portiune din etajul 3.

Pentru etajul 2 portiunea decupata a avut rolul de a crea spatiul in care sa se pozitioneze scarile. S-a spart betonul de egalizare si s-au inlaturat fasiile cu goluri. Rampele scarii reazema pe o grinda metalica HE 300A, care descarca pe grinzile prefabricate din beton armat existente ale structurii Salii Polivalente.

Planseul de la etajul 3 a fost, de asemenea, decupat. Folosirea fasiilor cu goluri, pentru realizarea planseului, a facut ca demolarea sa decurga relativ usor. Dupa indepartarea fasiilor a ramas o suprafata curata a grinzilor din beton. La partea superioara, rampele scarii metalice reazema pe o grinda metalica HE 300A, care se fixeaza direct pe varful stalpilor prefabricati prin ancore chimice.

Pentru controlul vibratiilor si al deplasarilor rampelor scarii metalice, acestea au fost intarite cu diagonale si montanti. Lateral s-au montat balustrade iar treptele au fost executate in varianta prefabricata din beton armat. Prinderea lor de cornierele suport s-a facut prin suruburi M10.

Inainte de executia rampelor, constructorul a avut cateva cerinte, care sa il ajute in procesul tehnologic de montaj al scarilor. Astfel, rampele scarilor trebuia sa indeplineasca urmatoarele doua conditii:

  • Scarile sa se execute fara sudura in santier. Toate elementele sa se imbine doar prin suruburi;
  • Structura sa fie astfel tronsonata incat niciun element sa nu depaseasca 230 kg.

Pentru a acoperi scara metalica si pentru a o proteja de intemperii, s-a executat o suprastructura metalica. Aceasta indeplineste rolul de parte finita a proiectului de realizare a fluxului persoanelor intre etajele 2 si 3. In timpul executiei a avut si rol de suport pentru electropalanul care a servit la manipularea elementelor. S-a utilizat atat pentru ridicarea fasiilor cu goluri, cat si pentru pozitionarea elementelor structurii metalice.

Structura e realizata din stalpi metalici HE 160A, grinzi principale HE 160A, montanti din teava rectangulara 150x50x5, stabilizati prin diagonale in forma de „X”.

Stalpii metalici se fixeaza de planseul existent prin ancore chimice, iar pe semiperimetru se realizeaza un parapet din beton armat.

Un ultim element, care s-a adaugat cu ocazia acestei extinderi, a fost un turn media exterior. Acesta va fi suportul pentru ecranele LED pe care se vor proiecta anunturi si prezentari ale evenimentelor ce se vor desfasura in interiorul Salii Polivalente.

Asadar, dupa transpunerea in practica a celor doua solutii de suplimentare a numarului de locuri, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca va dispune de 10.727 locuri pe scaune.

 

CONCLUZIE

Investitia Municipalitatii clujene in extinderea capacitatii Salii Polivalente, care adauga un plus de 3.500 de locuri, ajungandu-se la peste 10.000 de locuri pe scaune, face ca Sala Polivalenta din Cluj sa indeplineasca standardele cerute de forurile internationale sportive si sa devina o sala adecvata pentru organizarea de evenimente de mare anvergura. In atari conditii se asteapta ca, pe viitor, alte evenimente importante din lumea sportului sa fie organizate in orasul de pe Somes, facand din acesta un punct de mare interes pe harta sportului european si mondial.

 

Autori:
drd. ing. TERE Sergiu-Gheorghe,
drd. ing. Lukácsi Csaba,
prof. dr. ing. KISS Zoltan,
ing. Balint Karoly – SC PLAN 31 RO SRL
 

Contact:
PLAN31 RO
004 0364401430
office@plan31.ro
Piata 14 Iulie nr 16
Cluj-Napoca – Cluj
www.plan31.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/03/11/plan-31-extinderea-capacitatii-salii-polivalente-din-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.