«

»

MACCAFERRI: Pamanturi armate TERRAMESH SYSTEM

Share

In articolele precedente au fost prezentate cateva avantaje, precum si conditiile minime de durabilitate ce trebuie indeplinite de sistemele de gabioane.

In continuare, ne vom referi la o solutie inovativa de zid de sprijin, care combina avantajele sistemelor de gabioane cu cele ale sistemului de pamant armat.

 

In general, costul sistemelor de gabioane este dictat de costul pietrei, al transportului acesteia si al manoperei necesare umplerii cutiilor. In principiu, umplerea cutiilor de gabioane trebuie efectuata manual (zidarie uscata). Acest lucru nu se intampla, insa, intotdeauna, ceea ce conduce la unele lucrari slabe din punct de vedere calitativ.

Pentru optimizarea costurilor lucrarilor cu gabioane este, evident, necesara optimizarea costurilor aferente executiei umpluturilor (material, transport si manopera).

Cel mai simplu mod de optimizare este reducerea la minimum a cantitatii de zidarie uscata necesare.

Luand in considerare toate aceste aspecte, Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata Terramesh System (Fig. 1), un sistem de pamanturi armate, cu fatada din cutii de gabion. Principalul sau avantaj este cantitatea redusa de zidarie uscata necesara.

Pentru exemplificare, la executia unui zid de sprijin din gabioane, cu inaltimea de 4,00 m, sunt necesari aprox. 10,00 mc de zidarie uscata si 10,00 mc de umplutura din material granular (Fig. 2). Estimarea a fost realizata considerand, ca principiu de predimensionare, ca latimea bazei unui zid de sprijin este egala cu inaltimea.

Aceeasi problema, rezolvata cu Terramesh System, necesita numai 3,20 mc de zidarie uscata si aproximativ 17,00 mc de umplutura drenanta (Fig. 3).

Considerand diferentele de cost pentru procurare, transport si punere in opera, dintre materialul granular si zidaria uscata, solutia care foloseste Terramesh System este, in mod evident, mai avantajoasa.

Terramesh System imbina avantajele zidurilor din gabioane cu rapiditatea executiei solurilor armate.

Armarea solului se face cu plasa de ancoraj (cozii), realizata din acelasi tip de plasa dublu rasucita avand diferite tipuri de protectie pentru asigurarea durabilitatii, indiferent de agresivitatea mediului. In functie de necesitatile proiectului, plasa de ancoraj din sarma poate fi dublata/prelungita, folosind geogrile.

Lungimea plasei de ancoraj se determina prin calcul. Producatorul sistemului, Maccaferri, pune la dispozitia celor interesati softuri specializate pentru dimensionarea si verificarea acestor tipuri de sisteme, precum si asistenta tehnica de specialitate, atat pentru proiectare, cat si pentru punerea in opera.

Instalarea Terramesh System este deosebit de simpla. In foto 1 – 6 puteti vedea o succinta prezentare a modului de punere in opera.

Contact:
MACCAFERRI ROMANIA srl
014132 – Gafencu Grigore Street No. 9, Ap. B11, Bucharest, Romania
Telephone: +40 21 7942220
E-mail: info@ro.maccaferri.com
Web: www.maccaferri.com/ro/ 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/04/06/maccaferri-pamanturi-armate-terramesh-system/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.